Noul Parlament European isi reafirma sprijinul pentru Laura Codruta Kovesi!

7

La solicitarea Conferintei Presedintilor din Parlamentul European (PE), presedintele legislativului comunitar David Sassoli va trimite in urmatoarele ore o scrisoare Consiliului UE prin care va reaminti sprijinul deplin al PE pentru numirea Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror-sef european, informeaza joi un comunicat al institutiei.

Loading...

„Inainte de reuniunea informala a ministrilor de justitie si afaceri interne de la Helsinki, Parlamentul doreste sa-si reinnoiasca angajamentul fata de Laura Codruta Kovesi drept candidat al sau pentru functia de procuror-sef european. Este un lucru esential ca investigarea si inculparea infractiunilor impotriva bugetului UE, precum frauda, coruptie si frauda transfrontaliera cu TVA sa fie asigurate cat de curand posibil”, a declarat presedintele David Sassoli, citat in comunicatul PE.

Potrivit articolului 14 al Regulamentului privind Biroul Procurorului Public European (EPPO), „Parlamentul European si Consiliul vor numi de comun acord procurorul-sef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reinnoit. Consiliul va lua o decizie prin majoritate simpla”. Numirea procurorului-sef european se face prin co-decizie de catre Parlamentul European si Consiliul UE.

In mandatul anterior al PE, Comisia pentru libertati civile si Comisia pentru control bugetar i-au audiat pe cei trei candidati retinuti pe lista scurta de un comitet de selectie: Laura Codruta Kovesi (Romania), Jean-Francois Bohnert (Franta) si Andres Ritter (Germania). Dupa aceste audieri si voturi separate in fiecare comisie, Laura Codruta Kovesi a fost aleasa drept candidatul favorit al PE pentru sefia EPPO, scrie Aktual24.

Candidatul favorit al Consiliului UE a fost francezul Jean-Francois Bohnert, iar cele doua parti nu au dorit sa renunte niciuna la propriul favorit in cadrul intalnirilor de mediere care au avut loc pana la incheierea fostei legislaturi a PE.