Mohammad Murad si-a asumat ridicarea „Bastiliei”. Omul de afaceri va investi 25 de milioane de euro in ruinele fostei inchisori de la Doftana!

1520

Omul de afaceri libanez, Mohammad Murad (presedinte executiv al Partidului Ecologist Roman – PER) si-a asumat o investitie de peste 25 de milioane de euro pentru a readuce la viata cladirea muzeu a penitenciarului Doftana. Inchisoarea Doftana de la Telega a fost numita si „Bastilia Romaniei”, pentru ca nimeni nu a reusit vreodata sa evadeze de aici. Ajunsa o ruina din cauza lipsei dE implicare a autoritatilor, a ramas o cladire care infricoseaza.

Loading...

Ruinele inchisorii-muzeu Doftana, unde au fost inchisi lideri comunisti, intre care Nicolae Ceasescu si Gheorghe Gh. Dej, dar si legionarii Horia Sima si Corneliu Zelea Codreanu, au fost cocnesionate pe o perioada de 49 de ani de omul de afaceri libanez Mohammad Murad.

Acesta a castigat licitatia, organizata la inceputul saptamanii trecute de primaria comunei Telega, descalificand alti doi competitori, o societate din Mangalia si o persoana fizica din Prahova, potrivit unor surse.

Potrivit caietului de sarcini, Penitenciarul Dofana va intra intr-un proces de reabilitare si ulterior in circuit turistic. Obligatiile contractuale impun pastrarea unei portiuni din cladire pentru un muzeu dedicat cel mai probabil regimului comunist.

„Sunt clauze ferme, cu termene de executie, cand se incep lucrarile conform proiectului. Mohammad Murad a castigat licitata pentru ca a oferit 110.000 de lei pe an redeventa. In oferta pe care a facut-o investese 10 milioane de euro in reabilitarea muzeului si 15 milioane de euro ce-si face el acolo, complex turistic. Concesionarul nu face chiar ce vrea el acolo, dupa ce semnezi contractul, in acord cu Ministerul Culturii va face un proiect. Omul este interesat si sper sa faca treaba acolo. Este o veste foarte buna pentru noi pentru ca ofera sansa sa se dezvolte comuna”, a declarat, pentru ziarul ”Adevarul”, Costel Brezeanu, primarul comunei Telega, proprietarul Penitenciarului Doftana.

Obiectul concesiunii, potrivit caietului de sarcini, cuprinde Penitenciarul Doftana – cladirea principala cu suprafata construita de aproape 4000 de metri patrati (S+P+2), cladirea birourilor administrative (P+1), plus alte cladiri care au avut rol de magazii. Terenul aferent constructiilor este 110.153,00 mp. In toamna anului trecut, cand aparusera primele zvonuri legate de interesul aratat de omul de afaceri libanez fata de penitenciarul Doftana, Mohamad Murad declara pentru ziarul ”Adevarul” ca este interesat inclusiv de Valea Doftanei unde intentiona sa faca „un proiect frumos”.

„M-am interesat, dar momentan am luat terenul la Valea Doftanei de noua hectare, urmand sa facem un complex turistic acolo. Asa e, ne-am interesat in zona ce mai e, obiective turistice, dar acolo e cu totul altceva. M-am interesat de mai multe chestii, dar momentan am preferat sa luam un teren de la privat ca sa putem sa facem un proiect acolo frumos. Nu am gasit un teren (la Telega n.red.) asa, care sa se potriveasca cu proiectul pe care il avem”, a declarat, pentru ziarul ”Adevarul”, omul de afaceri libanez.

Istoria penitenciarului Doftana incepe la sfarsitul secolului al XIX-lea, fiind dat in folosinta in 1895. Aici au fost incarcerati liderii comunisti, printre care s-a aflat inclusiv Nicolae Ceausescu, Gheorghe Gheorghiu Dej, Ilie Pintilie, Emil Bodnaras, dar si legionarii Corneliu Zelea Codreanu si Horia Sima. Cladirea a fost puternic afectata la cutremurul din anul 1940, iar penitenciarul a fost desfiintat atunci, fiind transformat in muzeu, care a functionat pana la inceputul anilor 90.

In 2011, inchisoarea, monument istoric de clasa A, cu o suprafata totala de aproape 11 hectare, a fost trecuta din domeniul public in cel privat al localitatii Telega, iar valoarea acesteia a fost evaluata de specialisti la peste 1,2 milioane de euro. Cladirea a fost scoasa la licitatie in repetate randuri, dar nimeni nu a fost interesat sa investeasca aici pana acum.

Cladirea inchisorii comuniste este, in prezent, o ruina. Acoperisul este total prabusit, iar din interior s-a furat cam tot ce se putea, de la fier vechi pana la materiale de constructii. In picioare au ramas doar peretii, care sunt sustinuti de vechile scari metalice.

Chiar si asa, penitenciarul Doftana este valoros tocmai pentru ca se afla intr-o zona cu potential turistic urias. La Telega se afla baile de sare, formate pe fostele ocne, in prezent inchise din cauza unui litigiu civil intre autoritati si fostul concesionar. Primarul Brezeanu a anuntat ca procesul intre primaria Telega si societatea care administra baile sarate s-a finalizat, iar instanta a dat castig de cauza autoritatii locale.