Ford Romania a fost vanduta. Miscari masive in uzinele Ford si noi strategii de productie

1918

Autoritatile din Turcia au aprobat cumpararea Ford Romania de catre Ford Otomotiv Sanayi. Controlul fabricii de automobile Craiova va fi exercitat prin Ford Otosan Netherlands B.V. Fabrica va fi vanduta de asemenea de o companie cu sediul in Tarile de Jos, Ford Capital N.V., proprietarul de drept al Ford Romania SA, scrie Profit.ro.

Vanzarea uzinei Ford Romania SA, fosta Automobile Craiova SA, a fost realizata pentru suma de 575 de milioane de euro, la care se vor adauga alte 140 de milioane de euro, plata conditionata de nivelul de utilizare a capacitatii industriale de la Craiova.

Loading...

Valoarea actiunilor vandute/cumparate a fost calculata la 1,12 miliarde lei, adica circa 227 milioane de euro, potrivit acordului semnat de Ford Motor si Ford Otomotiv Sanayi.

356 milioane de euro vor fi platite la inchiderea tranzactiei, care a fost estimata pentru acest an. Alte 196 de milioane vor fi achitate in iunie 2025, plus dobanzi, iar 23 de milioane vor fi platite in decembrie 2028.

Printre masurile radicale sunt: oprirea productiei modelului EcoSport, in toamna acestui an, pentru a face loc noilor modele, oprirea productiei actualei generatii Courier, in uzina din Yenikoy, in iulie 2023, urmand ca noua generatie Transit si Tourneo Courier, creata si dezvoltata de Ford Otosan, sa fie mutata complet la Craiova.