Autoritatile avertizeaza turistii care merg la munte ca in aceasta perioada viperele din Muntii Fagaras devin tot mai vizibile , pentru ca ies la naparlire sau sa depuna oua. In perspectiva noului sezon de vara, pentru a evita muscatura de vipera, mai ales in Muntii Fagaras, unde este des intalnita vipera comuna, salvamontistii au cateva recomandari.
”Au iesit si viperele. Trebuie facut zgomot, batut cu batul. Ele de obicei se feresc din calea oamenilor si nu prezinta un pericol, dar daca sunt surprinse sau din greseala calcate, atunci devin agresive si pot provoca probleme mari. Primul lucru pe care trebuie sa il faca un turist muscat de vipera este sa incerce sa isi puna un garou, sa stranga cu ceva desupra muscaturii si sa nu se mai miste, deci efortul trebuie evitat. Cu cat faci efort mai mult, otrava se imprastie in tot organismul. De asemenea, trebuie sunat, bineinteles, cat mai repede la 112”, a explicat seful Serviciului Salvamont Victoria, Thomas Bross.
Tot salvamontistii recomanda portul permanent al bocancilor de munte, cu caramb inalt, chiar daca temperatura este una ridicata. Nu purtati adidasi, nu slapi sau sandale, este unul dintre avertismentele salvamontistilor pentru cei care merg pe carari de munte.
”Ceva probleme avem si noi in aceste sens, doar pe Valea Sambetei, unde exista un schit al parintelui Arsenie si unde vin si turisti din acestia neechipati corespunzator. Este o perioada propice pentru turismul montan, atractia fiind rododendronul care a inflorit si care o sa fie cam peste o saptamana in toi si acest lucru atrage multi turisti. Ca atentionare as mentiona echipamentul adecvat. Inca sunt limbi de zapada care sunt periculoase la traversare si vremea este foarte instabila. Deci in fiecare zi trece cate o furtuna, un viscol puternic, cu gheata, cu ploaie. Este recomandat echipament adecvat pentru asemenea situatii”, a adaugat Thomas Bross.
Pentru a nu avea parte de accidentari, salvatorii montani indeamna la precautie si la analiza traseelor inainte de plecarea in drumetie.