Ce au descoperit medicii din Africa de Sud despre varianta Omicron: Prezinta „simptome neobisnuite”

1021

Medicul sud-african care a tras primul semnal de alarma cu privire la noua varianta Omicron a coronavirusului a dezvaluit ca pacientii prezinta simptome „neobisnuite”. Dr. Angelique Coetzee, care conduce un cabinet privat in capitala sud-africana Pretoria, a declarat ca a observat pentru prima data la inceputul acestei luni ca pacientii cu Covid prezentau o serie de simptome ciudate.

Medicul, care a practicat medicina timp de peste 30 de ani si care prezideaza Asociatia Medicala Sud-Africana, a declarat ca niciunul dintre pacientii Omicron nu suferea de pierderea gustului sau a mirosului, asociate in mod obisnuit cu Covid, dar in schimb prezentau markeri neobisnuiti precum oboseala intensa si un puls ridicat.

Loading...

‘Simptomele lor erau atat de diferite si atat de usoare fata de cele pe care le-am tratat inainte’, a declarat doctorul Coetzee pentru The Telegraph, conform Aktual24.

Ea a informat consiliul consultativ pentru vaccinuri din Africa de Sud pe 18 noiembrie, cand a tratat o familie de patru persoane, toti suferind de oboseala intensa dupa ce au fost testati pozitiv pentru Covid-19.

Descoperit pentru prima data in Africa de Sud la inceputul acestei luni, Omicron a fost detectat de atunci in Marea Britanie, Germania, Italia, Belgia, Botswana, Israel, Hong Kong si Australia. Descoperirea Omicron, numita saptamana trecuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) „varianta ingrijoratoare”, a starnit ingrijorari in intreaga lume, deoarece aceasta ar putea rezista la vaccinari si ar putea prelungi pandemia cu aproape doi ani.

Omicron este potential mai contagioasa decat variantele anterioare, desi expertii nu stiu inca daca va provoca un Covid-19 mai mult sau mai putin grav in comparatie cu alte tulpini. Dr. Coetzee a dat asigurari presei ca noile simptome pe care le-a observat au fost „usoare” si ca toti pacientii pe care ii trateaza s-au recuperat bine.

‘Am avut un caz foarte interesant, un copil, de aproximativ sase ani, cu temperatura si puls foarte ridicat, si m-am intrebat daca ar trebui sa o internez. Cand am urmarit-o doua zile mai tarziu, era mult mai bine’, a declarat Dr. Coetzee.

Dar medicul a mai spus ca era ingrijorata ca varianta ar putea reprezenta un pericol mai mare pentru persoanele in varsta.

Oamenii de stiinta au declarat ca sunt ingrijorati de varianta B.1.1.529, denumita Omicron de Organizatia Mondiala a Sanatatii, deoarece are aproximativ 30 de mutatii diferite – dublu fata de cantitatea prezenta in varianta Delta. Mutatiile contin caracteristici intalnite in toate celelalte variante, dar si trasaturi care nu au mai fost observate pana acum.

Profesorul James Naismith, director al Institutului Rosalind Franklin din Oxford, a declarat ca noua varianta va face „aproape sigur” ca vaccinurile sa fie mai putin eficiente, desi acestea ar oferi in continuare protectie.

Pfizer/BioNTech, care a produs un vaccin impotriva Covid-19, studiaza deja capacitatea noii variante de a eluda vaccinurile.