Anunt de ultima ora de la ministrul Novak, despre echipa campioana la rugby a Romaniei, blocata in Africa de Sud

220

Ministrul Sportului, Eduard Novak, vrea să trimită o aeronavă pentru echipa campioană la rugby a României, blocată în Africa de Sud, cât și pentru ceilalți români aflați în aceeași situație la Pretoria. El a spune că se va alege această variantă de zbor dacă nu va fi găsită alta.

Eduard Novak a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care vorbește despre situația sportivilor. Ministrul a precizat că ține legătura cu echipa, dar și cu premierul și cu ministrul de externe, noteaza Digi24.

Loading...

„Sunt de ieri în contact strâns cu echipa campioană la rugby a României, CSM Știința Baia Mare, blocată în Africa de Sud, ca urmare a interdicțiilor de călătorie impuse în urma depistării variantei Omicron a coronavirusului, dar și cu premierul și cu ministrul afacerilor externe. Se fac eforturi pentru găsirea unor alternative de zbor care să-i aducă acasă atât pe „zimbri”, cât și pe ceilalți români aflați în aceeași situație la Pretoria. Deocamdată, se fac demersuri pentru prelungirea vizei de ședere, dacă va fi cazul, precum și a cazării.

Situația lor se va rezolva și vom avea curând detaliile, dar vă pot asigura că toți vor reveni în deplină siguranță. Dacă nu se va identifica o altă variantă de zbor, vom trimite o aeronavă special pentru a-i aduce acasă. Niciunul dintre ei nu a fost testat pozitiv, ceea ce e o veste la fel de îmbucurătoare”, a transmis ministrul Sporturilor.

Eugen Apjok, antrenorul principal al CSM Știința Baia Mare, campioana la rugby a României, a declarat duminică dimineață, la Digi24, că speră să se găsească în zilele următoare o soluție pentru întoarcerea echipei care a rămas blocată în Africa de Sud din cauza Omicron, noua variantă a coronavirusului. El a spus că unii dintre sportivi sunt neliniștiți, deoarece sunt de mai multe săptămâni acolo și se tem că este dificil să se găsească locuri pentru un lot atât de mare.

36 de români sunt blocați în Africa de Sud, după ce toate zborurile au fost anulate din cauza noii variante de Cornonavirus. 31 dintre aceștia sunt membri ai echipei CSM Știința Baia Mare, campioana la rugby a României. Sportivii au fost testați și sunt toți negativi. Ar fi trebuit să revină ieri în România, dar au fost întorși din drum, pentru că și zborul lor a fost anulat.

Ministerul de Externe de la București încearcă acum să le găsească sportivilor, dar și celorlalți români, un zbor pentru întoarcere în țară. În plus, vizele lor ar putea fi prelungite, la fel și cazarea.

Eugen Apjok, antrenorul principal al echipei din Baia Mare, a oferit detalii din Africa de Sud și a anunțat că, în acest moment, se caută un zbor către Europa.

„Suntem în legătură cu autoritățile din România, se încercă să se găsească zboruri la alte companii.

Mai multe companii au renunțat la zborurile către Africa și va fi dificil să se găseacă locuri disponibile pentru toată echipa.

E un pic de neliniște normală. Sunt unii băieți care sunt de cinci săptămâni în cantonament, sunt și două săptămâni de carantină. E dificil. Azi, fiind duminică, cred că va fi dificil să se găsească o soluție, mai degrabă ne așteptăm la una săptămâna următoare”, a spus antrenorul.

El a afirmat că 90% din delegație e vaccinată.

„Aici, în zona unde suntem, este destul de liniște, unde suntem noi nu sunt probleme, toate activ se desfășoară normal, lumea poartă masca.

Dar clar e un semn de întrebare asupra a ce se întâmplă.

Le-am spus jucătorilor să stea în camere, mai mult ca sigur va trebui să facem încă un test, ieșim doar la masă”, a afirmat Eugen Apjok.