Guvernatorul Isarescu avertizeaza: Pensiile trebuie sa creasca, dar cand economia creste cu 4%, nu poate sa creasca ceva cu 40%!

969545

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, sustine ca politicienii trebuie sa fie foarte atenti la majorarea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie, in conditiile unei cresteri economice de numai 4%, daca „nu vrem sa ratacim vreo 40 de ani printr-un desert financiar”.

Loading...

„Nu trebuie sa facem obsesii pe cifre biblice si sa fim foarte atenti daca nu vrem sa ratacim asa vreo 40 de ani printr-un desert financiar. Vad ca singura discutie este 40%. Pai da legea e mare si lata, are atatea prevederi. Hai sa fim seriosi cu cifrele. Nu pot sa va dau acum un raspuns pentru ca nu am un raspuns. Aici nu este decat solutie politica. Deci nu avem solutie financiara si economica. Cand economia creste cu 4% nu poate sa creasca ceva cu 40%, ca nu ceva marginal, e jumatate din populatia activa a tarii. Deci cata filosofie trebuie sa faci aici? intr-adevar solutia este dificila, dar e politica si sociala”, a declarat Mugur Isarescu, citat de Agerpres.

De asemenea, in ceea ce priveste daca sunt sau nu bani pentru majorarea pensiilor, guvernatorul BNR a spus ca raspunsul sau este unul simplu: „nu sunt bani din moment ce Romania are deficit si nu surplus bugetar”.

Pe 27 noiembrie, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, sustinea ca amanarea majorarii punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 la 1.775 lei este singura masura capabila sa aduca deficitul in apropiere, dar marginal peste limita de deficit bugetar de 3%.

Punctul de pensie, principalul indicator folosit pentru indexarea pensiilor, a crescut cu 15% din septembrie 2019, de la 1.100 lei, la 1.265 lei, si urmeaza sa se majoreze cu 40% din septembrie 2020, in conformitate cu Legea pensiilor, pana la 1.775 lei.