Comisia Europeana avertizeaza: Noua lege a pensiilor, un risc semnificativ la adresa deficitului public!

7

Comisia Europeana a transmis oficial o recomandare pentru Romania de a corecta, in 2020, abaterea semnificativa de la obiectivul bugetar pe termen mediu. In raportul de la Bruxelles se mai arata ca noua lege a pensiilor prezinta un risc semnificativ de crestere a deficitului.

Loading...

In 25 septembrie 2019, reprezentanti de la Bruxelles au venit la Bucuresti intr-o misiune, pe vremea fostului Guvern. in urma acestei misiuni, Comisia Europeana a constatat „absenta unei actiuni eficiente din partea Romaniei”, precum si o „abatere ridicata cumulata de la traiectoria de ajustare catre obiectivul bugetar pe termen mediu”.

In octombrie, guvernul Dancila a trimis o scrisoare catre Comisia Europeana privind actiunile sale de corectare a abaterilor, dar oficialii de la Bruxelles nu au fost convinsi. Concluzia a fost ca Romania nu a luat masuri eficiente.

Astfel, Comisia transmite Romaniei recomandari noi, iar Guvernul Orban trebuie sa raporteze pana in 15 aprilie 2020 actiunile intreprinse.

In raportul de la Bruxelles se mai arata ca noua lege a pensiilor prezinta un risc semnificativ de crestere a deficitului public in 2020 si nu numai, in condiţiile in care aceasta conţine majorari semnificative ale punctului de pensie in intervalul 2019-2021, arata raportul. Functionarii Comisiei, care au fost in misiune la Bucuresti, le-au spus celor de la Ministerul Finantelor ca nu este clar modul in care noua lege a pensiilor, in special cresterea cu 40% a pensiilor, poate fi adaptata fara a modifica programul de implementare.

Potrivit estimarilor Guvernului, din septembrie, citate de Executivul comunitar, Legea pensiilor va majora cheltuielile guvernamentale cu 0,8% din PIB in 2019, 2,3% in 2020 şi 4,9% in 2021, comparativ cu nivelul din 2018.