Romanii vor primi 3.000 de lei pentru fiecare masina casata

50

Autoritățile române vor să elimine 250.000 de mașini vechi de pe străzi, conform angajamentelor asumate în fața Uniunii Europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Una dintre măsurile luate în calcul de Guvern este acordarea unei sume de 3.000 de lei proprietarilor care își duc mașinile mai vechi de 15 ani la fier vechi, scrie Economedia.

Programul, la care lucrează Ministerul Mediului, este similar cu Rabla, doar că spre deosebire de acesta, proprietarii nu primesc vouchere, ci bani, și nu sunt obligați să cumpere o mașină nouă. Cum va funcționa Practic, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), în parteneriat cu autoriățile locale, va plăti pentru trimiterea la fier vechi a mașinilor. Jumătate din banii primiți, adică 1.500 de lei, vor fi plătiți de către AFM, iar cealaltă jumătate de către autoritățile locale, conform sursei citate. Suma totală primită ar putea fi mai mare, în funcție de posibilitățile autorităților locale, notează publicația citată.

Loading...

Autoritățile au luat ca exemplu strategia orașului Sfântu Gheorghe, care s-a gândit la această formă de premiere. „Este, într-adevăr, un exemplu care a fost implementat în 2021 în Sfântu Gheorghe, de către domnul primar Antal Arpád din fondurile proprii ale primăriei şi a avut succes. Foarte multe maşini care au fost uitate, lăsate în parcări (au dispărut – n.r.). Dânsul a avut un alt obiectiv decât obiectivul nostru: să golească oraşul de maşini, de rable, de maşinile care erau uitate acolo de zeci de ani. Şi a avut succes, şi am propus această metodă de a scoate din parcări chiar maşini cu care nu se mai poate circula, care nu pot fi înmatriculate, nu pot fi trecute de RAR. Şi acelea trebuie să dispară. Şi a fost un bonus practic de 3.000 de lei. Este un exemplu”, a declarat luni Tanczos Barna, ministrul mediului, la Digi 24, conform Mediafax.ro.