Mihai Sora, dupa acordul privind numirea Codrutei Kovesi in fruntea Parchetului European: „Asa arata, dragi prieteni, un binom zambitor si bucuros! Odata si-odata vom scapa de cangrena numita coruptie”

7

Filosoful Mihai Sora a postat o fotografie in care apare alaturi de Laura Codruta Kovesi la scurt timp dupa anutul Parlamentului European, conform caruia „echipele de negociere ale Parlamentului European (PE) si Consiliului UE au ajuns marti seara la un acord in privinta numirii Laurei Codruta Kovesi in fruntea noului Parchet European.

Loading...

„Dragi prieteni, cunoasteti, desigur, sentimentul acela pe care il ai cand intalnesti pentru prima oara un om, dar simti ca il cunosti dintotdeauna, ca determinarea lui nu-ti este straina, iar ea inseamna deopotriva precizie, fermitate, instinct al dreptatii.

I n s t i n c t, da, adica un reflex neconditionat, care nu poate fi ascuns sub zgomotele multimii, nici deformat de imprejurari potrivnice. Nimic nu mi se pare mai armonios, intr-o viata de om, decat suprapunerea perfecta a ceea ce este inzestrarea lui si meseria pe care si-a ales-o. Cand cele doua alcatuiesc un singur manunchi, atunci, cu siguranta, vei gasi un om intreg, unul a carui excelenta va fi recunoscuta chiar si de cei care, din motive exterioare profesiei, nu-l au la inima sau nu-i deslusesc aptitudinile.

Aseara*, am intalnit-o pe Doamna Laura Codruta Kovesi. N-am avut nevoie – nici unul, nici altul – de prea multe cuvinte pentru a trai o bucurie comuna si increderea ca, odata si-odata, vom scapa de cangrena numita coruptie, de cei care, aflati in functii publice, o intretin sau o provoaca.

Asa arata, dragi prieteni, un binom zambitor si bucuros.

Ce nu se vede in aceasta fotografie sunt cele trei litere din insigna de la reverul meu. Le-am studiat indeaproape, cu o lupa de inalta precizie, odata ajuns acasa. Ei bine, sta scris acolo „D.N.A.“. Si mai este desenata, in centru, zeita care tine intr-o mana balanta, iar, in cealalta, o sabie. Va doresc, fireste, sa nu-i nesocotiti vreodata nici principiile, nici vioiciunea spiritului.

Mihai Sora

P.S. Ah, si am aflat ceva interesant. Exista, in Constitutia noastra, un punct – numarul 8 – in articolul 44, care spune asa:

„Averea dobandita licit nu poate fi confiscata. Caracterul licit al dobandirii se prezuma.“

Acest „se prezuma“ este special si nelinistitor. In orice caz, nu apare in constitutia altor tari, unde, daca, daca esti intrebat de catre Doamna-cu-balanta-si-sabia de unde ai cocotieri si case in Brazilia, trebuie sa poti raspunde imediat, nu sa o pui pe dumneaei sa porneasca o ancheta, sa caute ani de zile si sa demonstreze, cu probe, ceea ce vede toata lumea, si anume ca esti un hotoman.

Prezumtia de nevinovatie are limitele ei, mai ales intr-o tara cu atatia pasionati de cocotieri”.