Fost vicepresedinte al Agentiei Nationale a Medicamentului, despre dezastrul de la CNAS: „Partidului nu-i pasa. In orice alta tara normala, deja ar fi fost zburati de pe functii cativa sefi”

6

Vlad Mixich, fost vicepresedinte al Agentiei Nationale a Medicamentului, arata intr-o postare pe Facebook care este impactul nefunctionarii sistemul informatic al Casei de Asigurari de Sanatate (CNAS). „Acest sistem informatic, de care depind direct mii de medici si milioane de pacienti, nu functioneaza deloc de aproape 3 saptamani! In orice alta tara normala, deja ar fi fost zburati de pe functii cativa sefi, iar scaunele inaltilor demnitari s-ar fi cutremurat. Nu si la Romanica, unde Partidului nu-i pasa”, afirma Mixich.

Loading...

„Nu exista in Romania sistem informatic mai important decat cel al Casei de Asigurari de Sanatate. Acolo sunt toate informatiile despre bolile pe care le avem – la nivel de individ, acolo sunt toate datele despre cum si pe ce se cheltuiesc banii institutiei cu cel mai mare buget din Romania (care tot Casa de Asigurari de Sanatate este). De aceea acest sistem sta pe serverele unui serviciu secret (STS) si este protejat operativ de altul (SRI).

Si acest sistem informatic, de care depind direct mii de medici si milioane de pacienti, nu functioneaza deloc de aproape 3 saptamani! Aproape 3 SAPTAMANI!

Autoritatile din sanatate justifica blocajul celui mai important sistem informatic din Romania cu faptul ca sunt zeci de milioane de inputuri zilnic in sistem. Chiar in aceasta clipa in lume functioneaza fara sughit sisteme informatice cu sute de milioane si miliarde de date traficate zilnic intre tari de pe 5 continente: sunt jocurile online de mare succes. Dar la Romanica, oamenii care se ocupa de cel mai important sistem informatic al tarii sunt mai nepriceputi decat cei care fac jocuri online. Ca deh… Partidul!

Si nimeni de la varful institutiilor guvernamentale nu se simte obligat sa dea explicatii, cu exceptia unui inabil purtator de cuvant – care vorbeste de parca s-ar fi defectat bujia la o ambulanta din Filiasi. In orice alta tara normala, deja ar fi fost zburati de pe functii cativa sefi, iar scaunele inaltilor demnitari s-ar fi cutremurat. Nu si la Romanica, unde Partidului nu-i pasa. Ca de la Partid vin si de la Partid se trag toti”, a scris Mixich pe Facebook.

Daniel Osmanovici, purtatorul de cuvant al CNAS, a declarat, pentru RFI, ca „oamenii mor oricum. Si cu, si fara sistem.”

Medicii nu pot, conform legii, sa efectueze niciun fel de operatiuni medicale fara sa le inregistreze prin cardul national de sanatate, riscand sa achite contravaloarea lor din buzunar. In aceste conditii, pacientii care nu reprezinta urgente ajung sa fie trimisi acasa.

Daniel Osmanovici este fost jurnalist la Antena 1. In urma cu un an, a devenit purtatorul de cuvant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.