Secretarul GRECO avertizeaza: Romania risca sanctiuni dure daca nu desfiinteaza Sectia Speciala de Investigare a Magistratilor!

6

Romania risca sanctiuni dure daca nu desfiinteza Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie. Recomandarile nu sunt optionale, ci obligatorii si se poate ajunge chiar la sanctiuni, o spune raspicat Gianluca Esposito, secretarul executiv al GRECO, intr-un interviu pentru Ziare.com. Esposito spune ca Romania e obligata sa desfiinteze SIIJ.

Loading...

„Asa cum sunt sigur ca stiti deja, pentru ca nu ma indoiesc ca aveti o imagine clara asupra dezbaterilor din spatiul public din tarile membre, autoritatile romane insista pe ideea ca recomandarile GRECO sunt optionale, nu obligatorii. Argumentul este ca, luand rapoartele din trecut ale GRECO, par a fi si alte tari care nu au implementat recomandarile, chiar si din democratiile vechi. Este acesta un argument valid? Sunt aceste recomandari la discretia statelor?

In primul rand, vreau sa amintesc, chiar daca nu stiu citatul exact, ceea ce a spus insasi doamna ministru al Justitiei din Romania, si sunt cu totul de acord cu ea, nici eu nu puteam sa spun mai bine: atunci cand esti membru al unui club, esti obligat sa respecti regulile acestuia.

Asadar, primul raspuns este ca regulile pe care le avem nu sunt reguli inventate la un moment dat de vreun functionar, si atat. In al doilea rand, pentru a fi mai riguros din punct de vedere juridic, regulile si procedurile noastre sunt foarte limpezi, si ele spun ca statele membre sunt obligate sa implementeze recomandarile, si asta, subliniez, in intervalul de timp care este indicat”, a declarat Gianluca Esposito, secretarul executiv al GRECO, intr-un interviu pentru Ziare.com .