Laura Codruta Kovesi: Nu exista tara lipsita de coruptie

23

Sefa noului Parchet European (EPPO), Laura Codruta Kovesi, a afirmat intr-un interviu pentru agentia spaniola EFE ca „nu exista tari curate” de coruptie. Aceasta a adaugat ca este „foarte mandra” sa joace rolul principal in „momentul istoric” al inaugurarii acestei noi institutii europene pe 1 iunie si a avertizat asupra „riscului ridicat” al delictelor legate de fondul european de redresare post-pandemie.

„Sunt foarte mandra sa fiu primul procuror-sef european si sa initiez acest nou Parchet European anti-frauda, cred ca inceputul EPPO este un moment istoric”, a declarat Laura Codruta Kovesi in interviul acordat prin videoconferinta de la Luxemburg, sediul acestei noi institutii europene.

Loading...

Creat pentru a investiga infractiunile ce afecteaza bugetul UE, noul Parchet European este un „instrument” de „protejare a intereselor noastre economice”, motiv pentru care „trebuie sa fie puternic, eficace si eficient”, subliniaza Kovesi, care conduce o mica echipa ce va superviza de asemenea fondul european de redresare post-pandemie NextGenerationEU, in valoare de 750 de miliarde de euro.

Conform estimarilor sale, coruptia, deturnarea de fonduri si frauda in multiplele sale forme provoaca bugetului UE pierderi anuale de circa 500 de milioane de euro. Aceasta hemoragie financiara s-ar putea accentua in contextul pandemiei, ale carei efecte economice au determinat blocul comunitar sa constituie, prin imprumuturi accesate de Comisia Europeana, respectivul fond de redresare din care statele membre pot accesa granturi si credite in baza planurilor nationale de redresare si rezilienta (PNRR) aprobate de Comisie.

„Odata cu aceasta mare cantitate de bani si flexibilitate exista un risc ridicat de crestere a delictelor in Europa, in special in sistemul de sanatate, agricultura, cercetare si in contractele publice”, considera sefa EPPO.

Pentru misiunea sa de identificare si investigare a faptelor de coruptie, noua institutie dispune de un buget anual de 44,9 milioane de euro. „Avem bani pentru 140 de procurori”, precizeaza Kovesi, adaugand ca este nevoie de asemenea de „50 de experti si analisti financiari la Luxemburg”, avand in vedere provocarile „efectuarii investigatiilor in 22 de state membre, cu 22 de coduri penale si 22 de proceduri diferite”.

Ea a insistat ca analistii financiari sunt foarte importanti, intrucat, pe langa faptul ca acestia descopera conexiunile intre date, ei ajuta in plus procurorii „sa identifice bunurile si proprietatile care pot fi puse sub sechestru”.

Cinci state membre ale UE, respectiv Polonia, Ungaria, Danemarca, Suedia si Irlanda nu participa in noul Parchet European din „decizie politica”, afirma Kovesi, manifestandu-si speranta ca in cele din urma vor fi convinse de Comisia Europeana sa se alature si ele, in timp ce Finlanda si Slovenia inca nu si-au desemnat procurorii la EPPO.

Daca in cazul Finlandei este vorba despre o schimbare legislativa, in cel al Sloveniei aceasta se intampla in urma deciziei guvernului condus de premierul conservator Janez Jansa de a anula procesul intern de alegere a celor doi procurori delegati ai Sloveniei.

EPPO va functiona pe doua niveluri: primul, centralizat la Luxemburg, cu Kovesi si 22 de procurori (cate unul pentru fiecare stat participant), iar al doilea cu procurori nationali delegati care vor lucra in tarile lor in mod coordonat.

Prin prisma experientei sale, Kovesi nu crede ca exista tari mai corupte decat altele, „nu exista tari curate”, a spus ea, conform agentiei spaniole de presa. „Daca avem bani europeni, in toate tarile membre vor fi cazuri, in toate tarile membre”, adauga sefa institutiei europene ce este inaugurata marti.

In pofida „enormei provocari”, ea este optimista, intrucat are „o echipa foarte buna, puternica, profesionista”. „Sunt sigura ca vom avea succes”, promite Laura Codruta Kovesi.