Laura Codruta Kovesi, dupa votul pentru functia de procuror-sef european: „Importanta a fost sustinerea a mii si mii de romani, care m-au sustinut in aceasta procedura plina de obstacole”

10

Laura Codruta Kovesi a declarat ca numirea sa in functia de procuror sef european este o reusita a tuturor romanilor care au sustinut lupta anticoruptie. „E un pas important in procedura, va trebui sa asteptam decizia oficiala. Privind votul de azi e o recunoastere a activitatii depuse de tot sistemul de justitie, o reusita a tuturor romanilor care au sustinut lupta anticoruptie. A contat si ca am obtinut primul loc dupa interviul tehnic.

Loading...

Acest vot e de incredere, de sustinere a unei societati care a sustinut valorile europene.

Sper ca aceasta numire, daca se va finaliza, sa reprezinte pentru toti procurorii si judecatorii romani o motivare sa sprijine lupta anticoruptie. Sa lstie ca profesionalismul si consecventa sunt singurele importante cand vrei sa reusesti”, a spus Kovesi la Digi24.

intrebata in legatura cu suspiciunile si acuzele la care se refera Viorica Dancila, Kovesi a rasauns: „As vrea sa nu intru in dialog cu niciun politician. Nu comentez ce spun politicienii, nu am raspuns, nu o s-o fac nici acum. Am vazut ca a fost o discutie cu privire la votul pe care Romania l-ar fi dat sau nu l-ar fi dat impotriva, nu am nicio informatie oficiala. Importanta a fost sustinerea a mii si mii de oameni din Romania, care m-au sustinut in aceasta procedura plina de obstacole. Din acest punct de vedere, Romania m-a sustinut.

Cu privire la acuzatiile asupra mea, cred ca sunt lamurite, am decizii definitive, si in dosarul penal si actiuni disciplinare.

E o zi prea frumoasa pentru justitia din Romania sa intru in dezbateri cu politicienii. Cand a fost nevoie de dialog, l-am purtat cu persoana in cauza, fiecare isi exercita atributiile cum crede de cuviinta si conform legii”.

Totodata, ea spus ca nu a discutat nici cu preseditele, nici cu premeirul, nici cu ambasadorul Romaniei in legatura cu voturile.

Consiliul Uniunii Europene a votat joi pentru numirea Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror sef european. Kovesi este prima persoana care va ocupa aceasta functie, nou infiintata. Urmeaza si un vot in Consiliul European, dar acesta este o formalitate, numirea lui Kovesi in functie este deja o certitudine. Votul a fost covarsitor in favoarea Laurei Codruta Kovesi, cu 17 pentru dintr-un total de 22.

Presedintele PSD, Viorica Dancila, anuntase miercuri seara ideea ca Guvernul nu o sustine pe Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror-sef european, precizand ca, joi, ambasadorul Romaniei la Uniunea Europeana va vota impotriva fostului procuror-sef DNA.

Pe de alta parte, presedintele Klaus Iohannis i-a cerut ambasadorului Romaniei la UE, Luminita Odobescu, sa voteze pentru desemnarea Laurei Codruta Kovesi pentru functia de procuror-sef european. Ambasadorul s-a conformat solicitarii sefului statului, dupa ce Viorica Dancila anuntase miercuri seara ca Romania, prin Luminita Odobescu, voteaza impotriva.