Europarlamentarul liberal Rares Bogdan sare la gatul socialistilor europeni: „Nu cunosc realitatea din Romania!”

6

Dupa ce Iratxe Garcia, liderul grupului S&D din legislativul european a afirmat, intr-o postare pe Twitter ca guvernul de la Bucuresti sa ia „nota de recomandarile Comisiei de la Venetia”, care interzic modificarea legislatiei electorale cu un an inainte de alegeri, europarlamentarul roman Rares Bogdan a reactionat, precizand ca va solicita o discutie cu aceasta „pentru a o lamuri ca declaratia dansei a fost facuta fara a cunoaste realitatea din Romania si nici demersurile guvernului Orban”.

Loading...

De asemenea, in calitate de lider al delegatiei romane din grupul PPE in Parlamentul European, Rares Bogdan a afirmat ca nu exista termen de comparatie intre Partidul Social-Democrat, ai carui eurodeputati fac parte din grupul S&D, si Partidul National Liberal.

Totodata, Rares Bogdan a mai spus ca angajarea raspunderii de catre Guvernul Orban pentru alegerea primarilor in doua tururi de scrutin „este tocmai acela de a spori reprezentativitatea si legitimitatea alesului local”.

„imi pare foarte rau ca liderul grupului Socialistilor Europeni, doamna Iratxe Garcia, incearca sa puna semnul de egalitate intre PSD, partid care face parte din grupul dansei, si Partidul National Liberal. Nu exista termen de comparatie din niciun punct de vedere, chiar daca ambele partide sunt din Romania. Nu se poate compara atacul sustinut si continuat al celor din PSD la adresa parteneriatelor strategice ale Romaniei cu Uniunea Europeana si cu Statele Unite, la adresa statului de drept si a bunei functionari a justitiei, la adresa independentei judecatorilor si procurorilor, precum si la functionarea Parchetelor cu propunerea fireasca, logica, normala, pe care Partidul National Liberal o face in spatiul public, folosind un demers constitutional, de a introduce alegeri in doua tururi de scrutin pentru alegerile locale din iunie 2020. Scopul demersului nostru este tocmai acela de a spori reprezentativitatea si legitimitatea alesului local, prin folosirea a doua tururi de scrutin si in niciun caz nu reducem drepturi electorale prin demersul nostru. Cetateanul va avea un reprezentant si mai legitim in fruntea administratiei locale decat pana acum, astfel incat anulam posibilitatea ca un ales local, ales de 20% din cetatenii unei unitati administrativ-teritoriale, sa reprezinte legitim si administrativ 51% din cetatenii inscrisi pe listele de vot electoral”, a declarat Rares Bogdan.

In acest context, europarlamentarul roman a explicat ca nu exista termen de comparatie intre PSD si PNL si a lansat rugamintea, in contextul comparatiei cu Polonia si Ungaria facut de Garcia, ca Romania sa fie tratata „distinct”.

„In primul rand, nu este de dorit ca situatia dintr-o tara sa fie alaturata alteia. in mod normal, si rezolutia votata de noi joi ar fi trebuit sa fie tratata pentru fiecare stat si situatie in mod separat. Nu e corect sa luam la pachet Romania-Bulgaria sau Polonia-Ungaria, atat timp cat nu luam la pachet Portugalia-Spania, Franta-Germania sau Italia-Austria. Rugamintea mea este ca colegii nostri din Parlamentul European sa trateze Romania ca o situatie distincta, fara a o alatura de alte state. De asemenea, sa urmareasca cu atentie declaratiile liderilor de la Bucuresti, in frunte cu presedintele Klaus Iohannis si premierul de dreapta Ludovic Orban, care nu au nicio legatura cu declaratiile facute de oficialii romani din fruntea Guvernului sau ai Parlamentului din perioada 2017-2019 noiembrie”, a mai afirmat acesta.

Referitor la afirmatiile facute de Iratxe Garcia, Rares Bogdan a anuntat ca va solicita o discutie cu aceasta deoarece considera ca nu a fost un act de „rea vointa”, ci a invocat o „informare mai putina” cu privire la Romania.

„Voi solicita, cu respect si deplina consideratie pentru grupul pe care il conduce si pentru pozitia pentru care a fost aleasa, ca doamna Iratxe Garcia sa aiba o discutie, la o cafea, in biroul dansei sau intr-un loc neutru pentru a o lamuri ca declaratia dansei a fost facuta fara a cunoaste realitatea din Romania si nici demersurile guvernului Orban, guvern apartinand in primul rand Partidului National Liberal. Consider ca nu este rea vointa, ci pur si simplu o informare mai putin fericita cu privire la situatia din Romania”, a conchis europarlamentarul Rares Bogdan, potrivit caleaeuropeana.ro