Viceprimarul Dan Cristian Popescu si-a pus amprenta pe educatia, infrastructura si transparenta Primariei Sectorului 2!

20

Primarul pesedist al sectorului, Mugurel Toader, se afla, de la inceputul mandatului sau, intr-un con de umbra. Nu este atat de cunoscut printre oamenii din sector. Cel care iese in evidenta, prin implicare, este viceprimarul liberal Dan Cristian Popescu. Am fost la dansul pentru a realiza un interviu si la usa cabinetului erau multi oameni. Fiecare cu problemele sale, unele care tin de competenta Primariei, altele, nu. Dar se auzise vestea ca aici, la viceprimarul Dan Cristian Popescu, pot fi rezolvate problemele lor.

Loading...

Acestea a raspuns, rapid, cu cartile pe fata, la intrebarile noastre.

Domnule viceprimar, Dan Cristian Popescu, s-a lucrat intens, pe perioada verii, pentru repararea si modernizarea scolilor si liceelor din sectorul 2. Putem vorbi, astazi, de investitii semnificative in unitatile de invatamant din sector?

Principala preocupare a verii a fost sa modernizam si sa reparam unitatile de invatamant. Am fost foarte multumit pe data de 9 septembrie, in prima zi de scoala, cand am avut 14 scoli si licee modernizate integral. Dotarile sunt foarte moderne, fara a exagera va pot spune ca avem cele mai moderne unitati de invatamant din aceasta tara , fiind, la capitolul dotari, peste multe scoli private, de top, din Europa.

Din 83 de unitati de invatamant existente la nivelul sectorului 2, 14 sunt astazi, complet modernizate. Trebuie sa amintim faptul ca toate unitatile scolare din sectorul 2 au avut parte de reparatii curente, investitia fiind de aproximativ 100 de milioane de lei. Nu ne-am putut ocupa, de toate unitatile de invatamant, efortul financiar fiind foarte mare, ba mai mult, cred ca toate firmele de profil au lucrat, in aceasta vara, pentru modernizarea scolilor din sectorul 2.

De altfel, pana in anul 2022 mi-am propus ca toate scolile si liceele din sectorul 2 sa fie dotate la cele mai inalte standarde. Am introdus foarte multe sisteme moderne, foarte multe solutii preluate din salile de operatie, pe jos am eliminat parchetul si am pus rasini turnate care rezista 15 ani si pot fi igienizate mult mai eficient. Bai cu antiderapant, table inteligente, retroproiectoare, dulapioare pentru copii, bancute moderne, placi pe perete unde se dezinfecteaza mainile, lucruri care nu au termen de comparatie in scolile din Romania.

„Vizitatori din Franta, Danemarca si Germania au laudat parcurile din sectorul 2”

Ce ne puteti spune domnule viceprimar Dan Cristian Popescu, despre parcurile din sector 2?

Am continuat modernizarile in parcuri si avem cateva parcuri modernizate care arata foarte bine si nu o spun eu, ci vizitatori din Franta, Danemarca, Germania. Ma refer la Parcul Cosmos din Pantelimon, Parcul Titus Ozon de la Gara de Est, Parcul Tolbuhin de pe Pache Protopopescu, Parcul din fata Primariei Sectorului 2, Parcul Cinema Floreasca, zona verde de la inceputul Colentina, pe partea stanga, de la ACR, gradina foarte frumoasa de pe Ioan Murgescu, parcul Motodrom din zona Fundeni, iar modernizarea si a celorlalte parcuri continua.

Am demarat o procedura si speram ca in aceasta luna sa incepem schimbarea tuturor aparatelor de joaca pentru copii din sectorul 2. Este normal sa fie aparate de joaca noi, moderne, fiind la mijloc vorba si de protejarea copiilor nostri. O noua premiera in Romania, vom introduce aparate de joaca pentru animalele de companie, in locuri special amenajate.

Comertul stradal ilicit, constructiile ilegale fac parte, din pacate, si din peisajul sectorului 2. Ce a intreprins, concret, domnule viceprimarul Dan Cristian Popescu, Primaria Sectorului 2, pentru remedierea acestei situatii? Dar in privinta reabilitarii strazilor din acest sector?

Daca ne referim la partea de curatenie continuam, chiar in aceasta perioada, cu desfiintarea tuturor constructiilor ilegale, mai ales in zona Obor, si actiuni de combatere a comertului stradal ilegal dar si a evaziunii fiscale in zona Colentina.

La nivel stradal, s-a dat drumul strapungerii dintre Ziduri Mosi si Electronicii.

Tot in luna septembrie, am demarat reabilitarea totala a 88 de strazi. Avem, de asemenea, o lucrare foarte mare pe Mihai Coravu, o zona adiacenta a Stadionului National, unde vom avea un eveniment foarte mare anul viitor: partidele din Campionatul European de fotbal! si modernizam toata acea zona. Vom suplimenta cu inca 400 de locuri noi de parcare si 1500 de metri patrati de spatiu verde. Toata zona va arata, veti vedea, foarte bine!

Aleea Belvedere care face legatura dintre Bulevardul Basarabiei si Mihai Coravu deja este refacuta si am avut surpriza placuta ca televiziunile sa ne roage sa filmeze acolo.

Ca si locuitor al sectorului 2, am observat ca, cel putin in ultimul an, a existat o implicare mai mare a lucratorilor ADP Sector 2 in tot mai multe zone.

Atat eu, cat si directorul ADP Sector 2 suntem permanent pe strada printre ei pentru ca este singura solutie ca lucrurile sa mearga intr-un ritm bun. Daca nu esti toata ziua prezent, printre ei, lucrurile merg mult mai lent.

Cum sta viceprimarul Dan Cristian Popescu la capitolul audiente acordate locuitorilor sectorului 2?

Am o statistica doar pentru cei care vin oficial in audienta, in cursul fiecarei zi de joi. Fara a exagera cred ca primesc in audienta sute de oameni saptamanal. Discutiile sunt si la biroul meu, si pe strada, pe diverse teme edilitare, sociale, urbanistice. Mi-e greu, totusi, sa estimez, dar va asigur ca sunt foarte multi. Telefonul meu este, aproape public, in contextul in care il au foarte multi oameni din sectorul 2. imi cer, totusi, scuze ca nu le pot raspunde, pe moment, tuturor, dar incerc ca in ziua respectiv, a doua zi, prin mesaj, pe whatsapp sa le raspund.

Este, insa, absolut normal ca un ales sa fie in legatura permamenta cu cetatenii.

„Daca as fi avut parghiile primarului, as fi facut de trei, patru ori mai multe lucruri”

Au trecut, domnule Dan Cristian Popescu, peste trei ani de cand sunteti viceprimar al sectorului 2. Cum caracterizati aceasta perioada, cu bune, cu rele?

Tot timpul se poate mai mult. A fost decizia mea de a ma implica -chiar daca un viceprimar nu are parghiile unui primar- si sa fac cat mai multe. Eu va spun ca daca luati fiecare sector in parte, veti vedea ca exceptand sectorul 2, viceprimarii nu sunt cunoscuti ei preferand sa ramana in umbra primarului. Am avut de ales, ca liberal, intre o modalitate facila si anume de a intra in opozitie si de a ma opune si critica orice si varianta a doua, pe care am ales-o cu buna-credinta, de a ma implica si de a incerca sa fac cat mai multe lucruri pentru cetatenii din sector.

Am reusit sa introduc foarte multe proiecte pe care le-am promis in campanie. Unele nu se aplica inca pentru ca nu am parghiile pentru a impune aplicarea lor, dar am facut tot ce a tinut de mine, zi lumina, pentru ca lucrurile sa o ia intr-o directie buna.

Daca as fi avut parghiile primarului, as fi facut de trei, patru ori mai multe lucruri.

Spuneti-ne, va rog, trei proiecte mari marca Dan Cristian Popescu care au fost utile cetatenilor din sectorul 2?

Primul proiect a fost cel ce vizeaza transparenta totala la nivelul Primariei Sectorului 2. Am impus, desi juridicul mi-a spus ca este ilegal, ca toate contractele sa fie postate pe site, ceea ce inseamna nu numai deschidere, dar si respect pentru toti cetatenii din sector care platesc taxe si impozite.

Al doilea proiect este cel care vizeaza modernizarea unitatilor de invatamant, investitia in educatie. si aici vorbesc de doua paliere: primul, legat de infrastructura scolara. si al doilea legat de Academia Copiilor, cel mai mare proiect educational din tara. Avem, pentru 2020, peste 37.000 de copii inscrisi. Oferim cursuri suplimentare gratuite pentru toti copiii care studiaza in sectorul 2, nu numai pentru cei care locuiesc aici. Nu este un demers electoral, deoarece, repet, la aceasta Academie se pot inscrie si copiii care nu locuiesc in sectorul 2. Consider ca investitia in educatia este cea mai utila intr-o societate mai ales ca aceasta aduce, din plin, plusvaloare societatii.

si, sigur, cel de-al treilea proiect este legat de infrastructura parcuri/strazi, unde in limita bugetului avut am reusit sa facem multe lucruri, altfel decat cele facute in precedentele mandate. Am reunutat la vesnicele reparatii si investitii inutile si am ales calea transformarii totale a unor spatii. Chiar daca nu am putut face tot in acest moment, cred ca rezultatele sunt vizibile si apreciate de cetatenii din sectorul 2 si de vizitatori din vestul Europei, ceea ce m-a bucurat foarte mult! Imaginea noastra se imbunatateste si asta nu poate decat sa ne bucure!

Va voi da exemple si de alte proiecte, trecute prin Consiliul Local, dar care inca nu se aplica. Prin proiectul de spalare alternativa a strazilor, am propus ca o data pe luna toate masinile aflate pe o parte a strazii sa fie mutate pentru a putea spala rigolele si pentru a trai intr-un mediu curat. Aici nu ne referim doar la aparatul Primariei, ci si la cetateni, care au refuzat, practic, sa mute masinile si sa ne ofere un sprijin real in aceasta directie.

Un alt proiect care nu se aplica, propus de mine si care a trecut prin Consiliul Local al Sectorului 2, este cel referitor la achizitiile in comun. Am propus ca toate lucrurile pe care le folosesc mai multe institutii din cadrul Primariei sa fie folosite in comun. si ma refer aici la utilitati, tehnica de calcul si consumabile. si am spus ca nu este normal ca fiecare institutie din cadrul Primariei sa cumpere, separat, calculatoare, hartie, pixuri, curent, gaze etc. Am propus sa cumparam, la comun, aceste lucruri, pentru ca avem o putere de negociere mai mare si mai mult se poate tine sub control consumul. De trei ani, nu am putut realiza acest lucru. Nici macar pentru achizitia de curent nu am reusit acest lucru. Cu toate sedintele sr ugamintile.

„Nu sunt multumit de activitatea politiei locale”

Sunteti multumit de activitatea Politiei Locale Sector 2?

Nu sunt multumit de activitatea politiei locale. Am rugat insistent, inca de la inceputul mandatului, ca politistii locali sa fie in strada, nu in birouri. Jumatate dintre politistii locali din sectorul 2 stau la birou, sub diferite, forme, monitorizare trafic, paza, servicii administrative.

Din punctul meu de vedere, cu putine exceptii, politistii locali trebuie sa fie in strada. Noi nu putem angaja mai mult de un politist la 1000 de locuitori asa prevede legea. Deci, avem doar 370 de politisti locali in sectorul 2. Nu are sens sa ducem acesti oameni in birouri, ei trebuie sa fie, asa cum am spus, in strada, printre cetateni. Prezenta politistului local in strada are efectul dorit si de actiune, si de preventie.

„Amenzile pentru cei care arunca gunoiul pe strada, majorate”

Este sectorul 2, domnule Dan Cristian Popescu, un sector curat? Cat de utila este introducerea taxei de habitat?

Am depus un proiect si a fost adoptat in luna septembrie care prevede majorarea amenzilor pentru cei care arunca gunoiul pe strada. Vine in completarea taxei de habitat, pe care eu o consider extrem de utila, si este un bun prilej in a anunta faptul ca subventia integrala la gunoi se va aplica de la 1 ianuarie 2020 pentru cei care colecteaza selectiv. Am ales aceasta varianta pentru a-i ajuta si recompensa pe cei care fac un lucru corect. Daca am fi subventionat integral taxa la gunoi pentru toata lumea ar fi fost un demers eminamente electoral.

Sursa: cronicaromana.net