Avertizare de la meteorologi: Un vortex polar s-a abatut peste Romania!

22

Pana vineri la ora 10, tara intreaga va fi sub o informare de vreme rea. Autoritatile au inchis deja Transalpina, unde sunt asteptate ninsori in urmatoarele 48 de ore. De altfel, in toata zona montana se va asterne zapada, iar vantul va bate viscolit. Nici in zonele de deal nu va fi mai bine. Meteorologii anunta temperaturi scazute si lapovita. Toate sunt efectele vortexului polar care s-a abatut peste Romania.

Loading...

Pentru ca luna octombrie a fost cea mai calduroasa din ultimii 58 de ani, valul de aer cald, spun meteorologii, a migrat spre poli si l-a impins pe cel rece inspre noi. Vortexul polar a intrat deja in Romania prin regiunile vestice unde temperaturile scad de la o ora la alta.

Iuliana Nichita, meteorolog Centrul Meteorologic Regional Banat-Crișana: ”Vor continua sa scada temperaturile, in special in vestul tarii, temperaturile fiind cuprinse in general intre 8-12 grade, masa polara care vine din Nord si va continua sa ramana asupra tarii noastre pana in data de doi, chiar trei noiembrie.”

Situatia se va inrautati gradat pana vineri cand acest episod de iarna va rula in toata tara, informeaza Administratia Nationala de Meteorlogie, conform Stirileprotv.

Oana Catrina, meteorolog ANM: ”Vor fi precipitatii peste tot, la munte in special in carpatii orientali si meridionali vor fi ninsori si se dep strat de zap, vantul va spulbera zapada. Vor fi si intensificari de vant, iar in sud si vest va aplifica senzatia de rece. Precipitii mixte vin trecator si in zone deluroase din sud si centru, iar dimineata 1 noiembrie temperaturile minime sunt negative mai ales in nord si zonele submontane din restul tarii.”

In Bucuresti, am pierdut 5 grade fata de luni si pana miercuri nu vom avea mai mult de 9-10.

Frigul nu va fi singura nostra grija ci si vantul care va bate cu 45 de km pe ora. Din aceasta cauza vom resimti temperaturi mult mai mici. Unde mai pui ca va ploua toata ziua. si daca daca va gandeati ca mai bine nu ploua, meteorologii spun ca in conditii de cer senin ar fi fost si mai frig.

Joi va fi cea mai rece zi din aceasta luna cand temperaturile vor fi cu 10 grade mai mici decat normalul perioadei.

Autoritatile au inchis preventiv soseaua Transalpina, iar vineri vor inchide si Transfagarașanul. Vestea buna este ca lucrurile se indreapta de saptamana viitoare, cand ne vom bucura iar de 19 grade Celsius.