Avertizare de la meteorologi. Vremea schimba foaia de miercuri. Ploi si vijelii dupa canicula in toata tara!

6

ANM a emis, marti, o noua atentionare Cod galben de disconfort termic accentuat si canicula ce va persista pe tot parcursul zilei de 13 august, in peste trei sferturi din tara. ANM a mai emis si o informare de instabilitate atmosferica si ploi insemnate cantitativ, ce va intra in vigoare de miercuri dimineata.

Loading...

Conform prognozei, marti canicula va persista pe arii extinse in zonele de campie si de podis, unde disconfortul termic va fi in continuare accentuat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. Temperaturile maxime, cu mult mai mari decat mediile climatologice specifice perioadei, se vor situa in general intre 34 si 37 de grade, cu cele mai ridicate valori in regiunile vestice si sud-vestice.

Local, in noaptea de marti spre miercuri (13/14 august), temperaturile minime se vor situa in jurul valorii de 20 de grade.

Pe de alta parte, incepand de miercuri, 14 august, ora 9:00, si pana vineri, 16 august, ora 9:00, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferica, ce se va manifesta prin intensificari ale vantului, vijelii, averse ce vor avea si caracter torential, descarcari electrice si grindina. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente la inceput in regiunile vestice si nord-vestice, apoi aria lor se va extinde treptat si in restul teritoriului.

Potrivit sursei citate, in intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitatile de apa vor depasi local 20 l/mp si izolat 40 – 50 l/mp.

ANM precizeaza ca, pe parcursul zilei de miercuri (14 august), disconfortul termic si canicula vor persista in sudul, estul si centrul teritoriului.