Deputatii au votat eliminarea pensiilor speciale! Curtea Suprema sesizeaza la CCR legea privind desfiintarea pensiilor speciale!

11

Deputatii au adoptat astazi proiectul care ii lasa fara indemnizatii de lux pe fostii parlamentari, magistrati si pe functionarii publici cu statut special. Aceasta, in conditiile in care grefierii au protestat astazi si au discutat cu premierul. De asemenea, mai multi magistrati au organizat proteste in ultimele zile.

Loading...

Au fost 247 de voturi „pentru” si 21 de abtineri.

Premierul Ludovic Orban a spus, inaintea votului ca proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale nu este asumat de guvern si ca prefera ca initiativa sa fie adoptata de Parlament, pentru ca mai apoi sa fie „corectata” de Guvern.

El a precizat ca PNL nu vrea eliminarea indemnizatiilor sportivilor si ale oamenilor de cultura, propunere facuta de social-democratul Adrian Solomon si aprobata in comisia de munca.

„Avem si noi motive, din cauza faptului ca domnul Solomon a introdus si eliminarea unor categorii de venituri asimilate in mod fortat pensiilor speciale pe care noi am vrea sa le pastram, cum sunt de exemplu pensiile sportivilor cu rezultate bune la competitii sau indemnizatiile de merit de care beneficiaza oamenii de cultura. Noi nu am avut intentia de a sista acordarea acestor drepturi”, a spus Orban.

Majoritatea partidelor sustin eliminarea pensiilor speciale. Proiectul este cel elaborat de PNL, care ar elimina toate pensiile speciale cu exceptia celor ale militarilor, politistilor, angajatiilor din penitenciare si din serviciile speciale.

USR sustine un amendament care prevede plafonarea pensiilor pentru magistrati, astfel incat proiectul sa fie constitutional. Ei spun insa ca vor vota oricum proiectul si ca vor cere si ca propunerea legislativa depusa de ei pe aceasta tema sa fie pusa pe ordinea de zi.

Peste 9000 de fosti magistrati, grefieri, diplomati, piloti, parlamentari si angajati ai Curtii de Conturi incaseaza, potrivit datelor centralizate de Casa Nationala de Pensii Publice, pensii speciale. Asta pe langa cei peste 150.000 de fosti militari, angajati ai Ministerului de Interne sau ai serviciilor secrete care beneficiaza de astfel de pensii de serviciu, dar care nu sunt vizati de proiectul aflat pe masa Parlamentului.

Reactia magistratilor

Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la legea adoptata astazi de Camera Deputatilor, prin care sunt abrogate pensiile speciale ale parlamentarilor, magistratilor, primarilor, diplomatilor si judecatorilor CCR. Legea a fost adoptata in conditiile in care grefierii au protestat astazi si au discutat cu premierul, iar mai multi magistrati au organizat proteste in ultimele zile.

Presedinte inaltei Curti de Casatie si Justitie a luat masurile necesare pentru convocarea Sectiilor Unite pentru ziua de miercuri, la ora 18:00. Potrivit informatiilor Digi24, sedinta a fost convocata pentru a discuta sesizarea legii la CCR.

Liderul deputatilor PNL, Florin Roman, a declarat dupa votul din plenul Parlamentului ca PNL si-a indeplinit una dintre cele mai importante promisiuni din campania electorala si anume anularea pensiilor speciale.

„Astazi PNL a livrat cea mai importanta promisiune din perioada campaniei electorale, cum am spus romanilor ca vom depune vom sustine si vom duce la final un proiect de Lege in Parlament, pentru eliminarea pensiilior speciale. Nu au fost 30 de zile, a fost nevoie de 60 de zile pentru ca acest proiect sa ajunga la votul final. PNL a demonstrat ca prin taierea pensiilor speciale putem gasii inclusiv acele resurse financiare necesare pentru plata alocatiilor, cu rectificarea de la 1 august, astfel incat aceste alocatii sa fie in plata”, a declarat Florin Roman, citat de Mediafax.

El a subliniat ca votul de marti din Parlament nu a fost unul impotriva anumitor persoane si reprezinta echitate pentru toti cei care contribuie la pensii, iar proiectul trebuie sa treaca prin filtrul de constitutionalitate al CCR.

„Votul de astazi nu a fost un vot impotriva cuiva, a fost un vot de echitate pentru cei care contribuie la sistemul public de pensii, practic asa cum stiti pe proiectul partidului PNL. (…) A fost un vot covarsitor in favoarea acestui proiect. Nu am de unde sa stiu ce va decide Curtea Constitutionala, orice proiect de lege care ajunge sa fie votat trece prin filtru de constitutionalitate”, a precizat liderul deputatilor PNL.

Alfred Simonis, liderul deputatilor PSD, a declarat ca toti deputatii social-democrati au votat in favoarea proiectului de eliminare a pensiilor speciale si a precizat ca, daca legea va fi contestata la Curtea Constitutionala, atunci ea va fi modificata in Parlament in concordanta cu decizia CCR.

„in ceea ce priveste votul PSD, grupul PSD a votat in unanimitate pentru eliminarea pensiilor speciale, am confirmat telefonic. (…) in momentul in care CCR va judeca aceasta lege, daca cineva o contesta, si vom avea o decizie de neconstitutionalitate, vom opera pe aceasta initiativa legislativa modificari exact in sensul deciziei CCR, care este obligatorie. Nu stiu de astazi daca va fi contestata, daca va fi neconstitutionala”, a afirmat Simonis, potrivit Agerpres, dupa sedinta de plen a Camerei Deputatilor in care a fost adoptat proiectul de eliminare a pensiilor speciale.

Simonis a explicat ca amendamentul USR de plafonare a pensiilor magistratilor nu a fost luat in considerare pentru ca a fost facut neregulamentar.

„Titlul acestui proiect vorbea de abrogarea acestor pensii speciale. Or, daca a fost votata abrogarea, nu mai poti vorbi de a diminua sau plafona ceva ce este eliminat. Cei de la USR trebuiau sa citeasca mai bine regulamentul si sa fi intervenit unde trebuia. Pana la urma, am avut surpriza sa vad ca USR sustine pensii speciale pentru un tip de categorie socio-profesionala, ceea ce este in contradictie cu ceea ce sustin dansii de ani de zile, in sensul ca plafonare nu inseamna eliminare”, a adaugat liderul deputatilor PSD.
Deputat USR: Legea e neconstitutionala si nu ia in vigoare 96% din pensiile speciale

La randul sau, deputatul USR Silviu Dehelean, membru in comisia juridica, a afirmat ca oamenii sunt pacaliti de PSD si PNL, desi si USR a votat legea.

„Sunteti pacaliti de PSD si PNL care au trecut prin Camera Deputatilor, cu premeditare, o lege care e si neconstitutionala si care nu ia in discutie pensiile speciale pentru militari, adica 96% din pensiile speciale. Noi cei din USR am incercat sa o reparam si in comisia pentru munca si in plen dar nu am avut nicio sustinere. USR a votat-o doar ca semnal politic dar stim ca nu are nicio sansa sa fie aplicata. PSD si PNL au facut-o in mod special neconstitutionala ca sa cada la CCR si sa dea vina pe Curte. Responsabilitatea este la parlamentarii PSD si PNL, cei care au introdus pensiile speciale si care va vor minti, in fata, ca vor sa le abroge. Nu vor si de aceea au facut o lege proasta, de nevotat, cel putin pentru mine ca jurist. Nu pot sa le spun oamenilor o minciuna”, afirma deputatul USR.

El a adaugat ca „USR a depus un proiect de lege care abroga toate pensiile speciale, cu o recalculare a pensiilor pentru magistrati si militari. Legea USR respecta deciziile CCR si era aplicabila.”
Cine urmeaza sa ramana fara pensie speciala, dupa intrarea in vigoare a legii adoptate de Parlament

Printre categoriile de profesii care vor ramane fara pensii speciale daca legea propusa de PNL adoptata de Parlament intra in vigoare se numara magistratii, primarii, deputatii si senatorii, diplomatii si judecatorii CCR. Eliminarea pensiilor nu s-ar aplica in cazul militarilor, politistilor sau sportivilor.

Proiectul de lege adoptat marti de Parlament are in vedere eliminarea pensiilor speciale de serviciu pentru urmatoarele categorii:

  • deputati si senatori;
  • judecatori si procurori;
  • personalul auxiliar de specialitare al instantelor judecatoresti si al parchetelor;
  • fosti sefi de stat; alesii locali;
  • personalul care functioneaza in cadrul Institutului National de Expertizare Criminalistice;
  • functionari publici cu statul special;
  • functionari publici parlamentari;
  • membrilor corpului diplomatic si consular al Romaniei;
  • membrilor Curtii Constitutionale;
  • personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania;
  • personalul Curtii de Conturi.

Conform proiectului adoptat marti de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, indemnizatiile speciale nu sunt eliminate in cazul militarilor, politistilor, sportivilor de performanta, artistilor, jurnalistilor si personalului din cadrul institutiei Avocatul Poporului.

Propunerea legislativa a primit votul favorabil al 247 de deputati, iar 21 s-au abtinut. Actul normativ va merge la presedintele Romaniei pentru promulgare. Legea poate fi atacata la Curtea Constitutionala.