Felix Banila a demisionat de la conducerea DIICOT! Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare din functie

8

Felix Banila a ascultat cererea presedintelui Iohannis si a demisionat de la conducerea DIICOT. Procurorul sef al DIICOT a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca si-a depus „demisisa de onoare”, „sens in care am inaintat-o Ministrului Justitiei”. Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare din functie a lui Felix Banila.

Loading...

Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare din functia de sef al DIICOT, anunta Administratia Prezidentiala.

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 2 octombrie a.c., decretul privind eliberarea din functia de procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a domnului Oliver-Felix Banila – demisie”, se arata in comunicatul Presedintiei.

Giorgiana Hosu, adjunctul sefului DIICOT, va asigura interimatul la conducerea institutiei, dupa ce Felix Banila si-a dat demisia, scrie Agerpre, citand surse judiciare.

Conform procedurii, interimatul la sefia DIICOT trebuie asigurat de unul dintre adjunctii directorului. La DIICOT sunt doi procurori-sefi adjuncti – Giorgiana Hosu si Oana Schmidt-Haineala, insa Haineala nu este numita in functie, ci delegata.

„Ministrul Justitiei, Ana Birchall, a primit astazi, 2 octombrie 2019, demisia din functia de procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a domnului Oliver-Felix Banila. in conformitate cu atributiile legale ale ministrului Justitiei, demisia domnului Oliver-Felix Banila a fost inaintata domnului presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis”, se arata intr-un comunicat al ministerului.

„Desi am convingerea ca nu am esuat in indeplinirea atributiilor conferite de lege in calitate de procuror sef al D.I.I.C.O.T., iar speta ”Caracal” nu depaseste nivelul priceperii mele si al aptitudinii solutionarii ei de catre ai mei colegi;
in urma discutiilor purtate cu Procurorul General al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, cu Ministrul Justitiei si cu membrii Sectiei de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, dar si in baza propriului rationament; Am inteles sa imi depun demisia de onoare din functia de procuror sef al Directiei de Investigarea Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, sens in care am inaintat-o Ministrului Justitiei, respectand parcursul legal al actului numirii in aceasta functie, pentru a aprecia cu privire la oportunitatea transmiterii ei neintarziate Presedintelui Romaniei, spre a fi acceptata si a se luat act de aceasta, in vederea emiterii decretului de eliberare din aceasta functie, data pana la care voi continua sa asigur conducerea D.I.I.C.O.T.”, a anuntat Felix Banila intr-un comunicat de presa.

Banila a precizat ca demisia sa „nu vine pe fondul faptului ca nu mi-as fi facut datoria si ca nu mi-as fi pus toata priceperea, profesionalismul si buna-credinta in exercitarea functiei, pe care cu onoare inca o ocup, dar consider ca la acest moment, demisia mea este absolut necesara pentru a oferi colegilor mei posibilitatea de a-si continua activitatea intr-un climat lipsit de presiune”.

„Activitatea D.I.I.C.O.T. nu se rezuma doar la cazul ”Caracal” si daca acesta este pretul pe care trebuie sa il platesc pentru continuarea in bune conditii a activitatii – desi unul injust, consider – accept sa ma retrag din functie, lasand Directiei de Investigarea Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism stabilitatea celor 6 functii de conducere din cadrul sectiilor structurii centrale si a celor alte 6, din cadrul serviciilor aferente acestora, precum si un corp profesional bine pregatit, onest si de buna-credinta, cu adevarat independent ca procurori, apt a atinge toate obiectivele legale si strategice ale directiei, in ciuda oricaror alte argumente sau / si speculatii contrare.
Va asigur ca sunt pe deplin constient de implicatiile acestui act si de responsabilitatea ce incumba functiei de procuror sef al D.I.I.C.O.T., insa nu pot accepta ca directia, a carui parte integranta sunt, sa reprezinte tinta predilecta si lipsita de aparare a celor care au obligatia de rezerva ori a unor persoane neavizate domeniului sau / si lipsite de cultura juridica necesara. Desi nu am nimic a-mi reprosa, intrucat cazul de la Dambovita nu incumba activitatilor si competentei D.I.I.C.O.T., iar de la momentul revenirii mele din concediu (29.07.2019), am directionat ancheta intr-o maniera corecta, justa si legala, in timp ce efectuarea, continuarea si finalizarea acesteia este responsabilitatea exclusiva a procurorilor de caz, a caror independenta, nici eu si nici nimeni altcineva, nu trebuie si nu poate a o incalca.

Daca as ramane in functie, as risca sa antrenez directia intr-un conflict care, pe termen mediu si lung, nu ar putea avea efecte pozitive nici pentru mine si nici pentru D.I.I.C.O.T.
Mi-as dori, insa, ca gestul meu sa ramana unul izolat, lipsit de relevanta pe care multi, nu numai din sistemul judiciar, o pot intui si sa nu deschida calea unor demisii / demiteri ori revocari arbitrare, cu grave si iremediabile consecinte asupra independentei justitiei, in general si a procurorilor, in mod special”, se mai arata intr-un comunicat de presa.