Este oficial! Padurarii vor fi dotati cu arme letale. Legea a fost promulgata de Klaus Iohannis

5

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea care prevede ca padurarii cu atributii de paza vor putea fi dotati cu armament de serviciu, letal sau neletal. De asemenea, padurarii vor primi cinci salarii compensatorii la iesirea la pensie.

Loading...

Pe 27 noiembrie, Camera Deputatilor a adoptat, decizional, proiectul de modificare a ordonantei de urgenta privind statutul personalului silvic, astfel incât padurarii cu atributii de paza sa fie dotati cu armament de serviciu, letal sau neletal.

Legera are ca obiect de reglementare corelarea actualului statut al personalului silvic cu realitatile derivate din evolutiile domeniilor de activitate in care functioneaza personalul silvic.

„In exercitarea atributiilor de serviciu, personalul silvic cu atributii de paza fondului forestier national, a fondului cinegetic national, a fondului piscicol si a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, dupa caz, si poate face uz de arma, in conditiile reglementarilor privind regimul armelor si munitiilor”, se arata in modificarea adusa articolului 23 (1) din OUG privind Statutul personalului silvic.

Personalul silvic poate face uz de arma pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu, in conditiile legii.

De asemenea, personalul silvic poate face uz de arma pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu, in conditiile legii.

O alta modificare prevede ca personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiaza de o gratificatie egala cu minimum cinci salarii brute pe ultima luna de activitate, suportata de angajator.

Potrivit ordonantei, „personalul silvic este format din persoanele care au pregatire de specialitate silvica atestata prin actul de absolvire a unei forme de invatamânt recunoscute in România si care isi exercita efectiv in domeniul silviculturii profesiunea de silvicultor”.

Modificarea legii vine pe fondul cresterii alarmate, in ultimii cinci ani, a agresiunilor impotriva padurarilor.

Potrivit Romsilva, de la inceputul acestui an s-au inregistrat 16 agresiuni asupra personalului silvic care asigura paza fondului forestier, iar intre 2014 si 2018 au avut loc alte 168 de astfel de atacuri, in numeroase cazuri fiind necesara spitalizarea, in urma ranilor grave suferite.