Klaus Iohannis, atac dur la PSD: Romanii au votat contra acelui atac nemernic al PSD la adresa justitiei! Acordul Politic National, semnat de liderii politici din Opozitie

6

Presedintele a declarat la ceremonia de semnare a Acordului Politic National pentru consolidarea parcursului european al Romaniei ca a doua zi dupa votul la referendum si la europarlamentare, spatiul politic romanesc s-a schimbat si ca romanii au votat contra acelui atac nemernic, PSD-ist, asupra Justitiei. Acordului Politic National a fost semnat de PNL reprezentat de Ludovic Orban, USR reprezentat de Dan Barna, Pro Romania reprezentat de Victor Ponta si PMP reprezentat de Eugen Tomac.

Loading...

„Pe mine nu m-a anuntat ca este interesat PSD-ul (de semnarea pactului – n.r.), PSD-ul care aparent din 27 mai se schimbase, dar nu este asa, PSD-ul nu s-a schimbat, nu se schimba, a ramas doar cu aparenta schimbarii, urmareste aceleasi obiective si raspunsul lor – pe care mi l-au dat prin media – a fost un refuz, aveau mai multe amendamente decat obiective in acest Acord”, a spus presedintele Iohannis.

El si-a continuat atacul asupra PSD spunand ca acest partid „a daunat foarte mult Romaniei”, tara nu s-a dezvoltat mai mult si nici acum nu se dezvolta.

in opinia presedintelui, a doua zi dupa votul la referendum si la alegerile europarlamentare din 26 mai, spatiul politic romanesc s-a schimbat, pentru ca „romanii au votat contra acelui atac nemernic, PSD-ist, asupra justitiei. Aceste alegeri au reprezentat o victorie a romanilor impotriva infatuarii PSD, a atacului la justitie, atacului la economia nationala”, a spus presedintele.

„Aceste alegeri din 26 mai reprezinta o victorie a romanilor impotriva incompetentei PSD-iste, dar este doar primul pas dintr-o serie mai lunga, urmeaza inca trei ocazii pentru romani de a da o lectie PSD-ului, pentru ca PSD-ul nu a inteles, a simulat”, a declarat seful statului.

Klaus Iohannis a subliniat ca este nevoie sa se schimbe Constitutia si legislatia aferenta.

„Iarasi si-au batut joc de romanii din diaspora, trebuie sa revenim la o normalitate romanesca, europeana, democratica, care se bazeaza pe respectarea statului de drept”, a spus, intre altele, presedintele. „Pentru a face aceste modificari, este nevoie de un altfel de parlament, daca acum doi ani si jumatate nu prea exista alternativa, acum paradigma se schimba, lucram la o alternativa. Romanii pot avea incredere si pentru asta trebuie sa mearga la vot”, a aratat Klaus Iohannis.

Presedintele a atras insa atentia ca invitatia de a semna Acordul National ramane deschisa oricarui partid care adera la principiile lui. „Sunt foarte bucuros ca astazi semnam noi 5 acest acord national. Nu vrem sa excludem pe altii. Lista semnatarilor ramane deschisa, este posibil ca pe parcurs ca si altii sa revina la ganduri mai bune, vreau sa pastram poata deschisa tuturor politicienilor care vor sa construiasca o Romanie mai buna”, a punctat presedintele.

Declaratiile liderilor politici

Orban: Orice formatiune politica care nu va tine cont de vointa oamenilor va disparea de pe scena politica

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi, dupa semnarea Acordului Politic National pentru consolidarea parcursului european al Romaniei, ca orice formatiune politica care nu va tine cont de vointa oamenilor va disparea de pe scena politica. „Din acest motiv consider ca acest pact national trebuie sa fie asumat de orice formatiune politica si de orice om politic care isi iubeste tara, care respecta legea, care doreste binele acestei tari si care doreste cu adevarat ca Romania sa fie o tara europeana respectata, apreciata de toti partenerii nostri”, a conchis Orban.

„Ma bucur ca am ocazia sa-mi pun semnatura pe un document extrem de important care poate sa puna bazele realizarii unei democratii autentice in Romania, care sa se bazeze pe valorile, principiile si normele europene, care sa se bazeze pe respectarea cu sfintenie a drepturilor si libertatilor individuale ale cetatenilor, pe respectarea statului de drept, a independentei justitiei, a liberului acces al cetateanului la justitie, care sa se bazeze pe o competitie onesta intre cetatenii Romaniei si care sa permita fiecarui cetatean roman sa-si gaseasca dreptatea in societatea democratica romaneasca”, a afirmat Ludovic Orban.

El a spus ca inca de la infiintare PNL a actionat constant, hotarat pentru ca Romania sa devina cu adevarat o tara eruopeana, dezvoltata, respectata, care sa stea pe picior de egalitate la masa deciziilor la nivelul Uniunii Europene.

„Pentru Romania nu exista o alta cale decat o integrare si mai serioasa si mai profunda, o integrare care sa permita Romaniei sa-si fructifice toate oportunitatie si avantajele de care dispune si care sa permita cetatenilor romani sa aiba toate castigurile si beneficiile pe care le pot obtine din statutul pe care il are Romania, de tara a Uniunii Europene”, a adaugat Orban.

In ceea ce priveste obiectivele cuprinse in pact, Orban a spus ca sunt unele pentru care se militeaza, alaturi de presedintele Klaus Iohannis.

„Suntem angajati, alaturi de presedintele Romaniei si de partenerii din opozitie, intr-o batalie extrem de dura, in care am apelat la toate mijloacele constitutionale si legale, intr-o batalie pe care am dus-o alaturi de foarte multi cetateni romani care au iesit in strada sa-si apere drepturile, sa apere democratia din Romania, o batalie care iata, prin initiativa presedintelui Romaniei de a declansa acest referendum si prin vointa exprimata de cetateni, pare a fi o batalie care va fi castigata in avantajul cetatenilor romani”, a mai spus Orban.

El a afirmat ca semnatura pe care si-a pus-o pe acest document reprezinta un angajament din partea intregului Partid National Liberal de a fi alaturi de presedintele Rominiei pentru a transpune in fapt obiectivele din acest pact si vointa exprimata de cetatenii romani.

„Sunt convins sa orice formatiune polticia care nu va tine cont de vointa oamenilor va disparea de pe scena politica pentru ca suveranitatea apartine poporului, iar cei care detin puterea in societate sunt cetatenii, iar aceia care nu asculta de vointa cetatenilor mai devreme sau mai tarziu vor disparea. Din acest motiv consider ca acest pact national trebuie sa fie asumat de orice formatiune politica si de orice om politic care isi iubeste tara, care respecta legea, care doreste binele acestei tari si care doreste cu adevarat ca Romania sa fie o tara europeana respectata, apreciata de toti partenerii nostri”, a condhis Orban.

Barna: Acordul politic national este prima piesa dintr-o constructie care trebuie sa contina si Fara penali in functii publice

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat, joi, la Cotroceni, ca Romania trebuie sa fie un stat de drept, un stat in care justitia sa functioneze independent si sa fie o putere respectata si ca acordul politic national este prima piesa dintr-o constructie care trebuie sa contina si Fara penali in functii publice.

„USR a semnat acest acord national pentru ca el contine ceea ce de 3 ani in Parlamentul Romaniei si in toate judetele si in diaspora USR a sustinut: ca Romania trebuie sa fie un stat de drept, un stat in care justitia sa functioneze independent si sa fie o putere respectata si acest acord national este prima piesa dintr-o constructie care trebuie sa contina si Fara penali in functii publice. Este cel mai simplu instrument pe care noi ca societate, si un milion de romani au confirmat lucrul acesta, putem sa-l introducem in Constitutie pentru ca politica romaneasca de acum in viitor sa devina ceva mai buna si sta in puterea noastra”, a afirmat Dan Barna dupa ce a semnat Acordul Politic National pentru consolidarea parcursului european al Romaniei.

Liderul USR a mai spus ca acest pact este de asemenea un prim pas dintr-o constructie in care, alaturi de initiativa Fara penali, trebuie transformata CCR intr-un arbitru adevarat si neutru al functionarii statului, iar justitia si legile justitiei sa fie corectate.

„Va spun asta, domnule presedinte, pentru ca in discutia pe care am avut-o in cadrul consultarilor ne-ati asigurat de suportul dvs. si contam pe el referitor la Fara penali, cum in egala masura ma bucur sa vad ca celelalte partide de opozitie sunt astazi aici alaturi de noi si sunt convins ca impreuna Romania va putea sa se repare si sa se reaseze pe traiectoria europeana”, a sustinut Dan Barna.

„Vreau sa va felicit pentru ca este o intamplare fericita ca, astazi, cand este o zi importanta pentru dvs. pe plan personal sa semnam acest acord. Cred ca este o recompensa meritata pentru eforturile si ale dvs., si ale noastre, ale opozitiei, pentru ca Romania sa fie din nou in drum spre Europa, si nu facandu-si bagaje in afare ei”, a incheiat liderul USR, referindu-se la faptul ca presedintele Klaus Iohannis implineste joi varsta de 60 de ani.

Ponta: Am semnat pactul pentru ca principiile din acesta sunt corecte si sunt spre binele nostru ca societate

Liderul Pro Romania, Victor Ponta, a declarat, joi, la Cotroceni, ca a semnat Acordul politic national pentru ca principiile din acesta sunt corecte si sunt spre binele nostru ca societate.

„Am semnat azi acest pact alaturi de colegii mei din Pro Romania, pentru un motiv foarte simplu: principiile din acest pact sunt corecte si sunt spre binele nostru ca societate. Nu intamplator primul europarlamentar al Pro Romania este Corina Cretu, comisar european. Pro Romania s-a format recent si din motivul ca partidele din care noi am facut parte s-au intors impotriva Europei si noi consideram ca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana este cea mai mare realizare a poporului roman in ultimii 30 de ani. La fel, o justitie independenta, apolitica, corecta este o conditie fara de care nu putem progresa ca societate”, a afirmat Ponta dupa ce a semnat documentul.

El a spus ca a invatat din propria experienta ca politicienii se cearta pentru orice si nu pot sa colaboreze pentru nimic, dar oamenii politici trebuie sa-si dea mana cand e vorba de interese intr-adevar nationale. „si cred ca astazi initiativa dvs. si raspunsul nostru este cel corect”, a adaugat Ponta.

„Referitor la justitie, am sustinut si vom sustine tot timpul ca nimeni sa nu fie mai presus de lege. Din pacate pentru mine, am avut ocazia sa dovedesc daca acest principiu mi se aplica si mie si am dovedit ca m-am supus legii, judecatorilor, am procedat corect. Cei care se opun legii, care se opun judecatorilor, mai devreme sau mai tarziu au de pierdut si e din nou o lectie importanta pentru noi toti”, a mai declarat liderul Pro Romania.

Victor Ponta a vorbit si despre speranta ca in 2024 Romania sa aiba un presedinte social-democrat.

„in final, daca imi permiteti in acest cadru solemn o gluma, m-au certat foarte multi oameni azi ca de ce vin la Cotroceni, vin la Iohannis, vin la… Am incercat sa le explic: integrare europeana, justitie… Nu i-am convins pe toti. Va rog sa nu fiti suparati pe social-democrati si pe oamenii de stanga care sunt proeuropeni. Liderii PSD sunt trecatori. si le-am spus tuturor ca, uitandu-ma in Europa, dupa 20 de presedinte de dreapta, in 2024 va fi in sfarsit si un presedinte de centru-stanga si am venit sa pregatim momentul”, a spus Ponta.

Tomac: Sper ca toti politicienii vor intelege in mod corect mesajul pe care l-au transmis romanii pe 26 mai

Liderul PMP Eugen Tomac a declarat, joi, ca a semnat Acordul Politic National pentru consolidarea parcursului european al Romaniei din convingere, intrucat democratia, libertatea, pacea si statul de drept, care stau drept temelie pentru Uniunea Europeana, sunt valori „de nenegociat”. „Sper ca toti politicienii vor intelege in mod corect mesajul pe care l-au transmis romanii pe 26 mai”, a mai spus Tomac.

„in numele colegilor din Partidul Miscarea Populara ne-am asezat si noi semnatura pe acest acord politic pe care l-ati initiat, domnule presedinte, din convingere. Atasamentul nostru fata de valori precum democratia, libertatea, pacea si statul de drept, care stau drept temelie pentru Uniunea Europeana sunt valori de nenegociat, tocmai de aceea ne-am exprimat solidaritatea si am pus semnatura noastra, din convingere”, a afirmat Eugen Tomac, liderul PMP, la ceremonia de semnare a Acordului Politic National pentru consolidarea parcursului european al Romaniei.

El a spus ca PMP este deschis la astfel de acorduri pe teme care tin de prioritatile Romaniei.

„Sper ca toti politicienii vor intelege in mod corect mesajul pe care l-au transmis romanii pe 26 mai. Natiunea noastra este o natiune profund atasata de valorile europene, ne dorim sa fim parte la deciziile mari din Uniunea Europeana si imi doresc, domnule presedinte, asa cum v-am spus si la consultari si vom raspunde cu aceeasi deschidere, ca atunci cand in urmatoarele luni sau ani ne veti invita pentru un acord legat de educatie, de sanatate, de relatia cu diaspora, pentru ca avem nevoie in viata politica, in clasa politica de consens pe temele mari ce tin de prioritatile tarii, chiar, de ce nu, si un acord pentru Republica Moldova, partidul nostru va raspunde intotdeauna cu toata deschiderea”, a afirmat Tomac.