Presedintele Klaus Iohannis a afirmat luni ca statul a „intarziat nepermis de mult” aflarea adevarului despre Revolutia din 1989 si a subliniat ca justitia trebuie sa-i traga la raspundere pe cei vinovati. „Statul roman a intarziat nepermis de mult aflarea adevarului. (…) Justitia trebuie sa stabileasca adevarul si sa-i traga la raspundere pe cei vinovati”, a spus seful statului la sedinta solemna a Parlamentului consacrata implinirii a 30 de ani de la Revolutie.
Discursul integral al presedintelui
„Dragi romani,
Se implinesc astazi 30 de ani de la izbucnirea Revolutiei din Decembrie 1989, 30 de ani de la momentul in care s-a varsat sange in numele libertatii si al democratiei.
in acele zile, romanii au strigat in strada, cu toata puterea, „Jos Comunismul!”.
Sacrificiul romanilor din acele momente, definitorii pentru devenirea ulterioara a Romaniei, ne-a adus libertatea si a facut posibila existenta noastra de astazi ca cetateni ai unui stat democratic, in care demnitatea persoanei, drepturile si libertatile omului, dreptatea si pluralismul sunt valori supreme.
Se cuvine, asadar, sa marcam cu pietate si recunostinta momentul fondator al democratiei romanesti. Avem datoria, mai presus de toate, sa onoram jertfa suprema a eroilor si martirilor care si-au dat viata in Decembrie 1989.
Cei 45 de ani de dictatura comunista au rupt abrupt firul aliantei noastre firesti cu familia europeana si ne-au indepartat de la valorile si principiile europene.
Aceasta epoca neagra din istoria noastra a fost marcata de un profund dispret fata de lege, de ingradirea drepturilor si libertatilor cetatenesti, de frica si teroare, de lipsuri si de foarte multe umilinte.
Regimul comunist s-a instalat prin forta, impotriva liberei vointe a romanilor, iar prabusirea acestuia a urmat acelasi tipar: prin crime, abuzuri si calcarea in picioare a legii.
Pe baza unor probe incontestabile, istoricii si specialistii in istorie recenta au concluzionat ca regimul comunist a fost unul ilegitim si criminal, iar romanii au suferit consecintele unei dictaturi staliniste, care a anihilat pluralismul politic, a distrus ordinea constitutionala traditionala a poporului roman, a reprimat elitele, i-a persecutat si aruncat in temnite si lagare pe opozanti, indiferent de culoarea politica, de gen, de rasa, de apartenenta etnica sau convingere religioasa.
in anii dictaturii, represiunea regimului impotriva propriului popor a atins cote paroxistice, iar fenomenul de exterminare sociala a atins toate categoriile sociale. Comunismul a distrus patrimoniul istoric si cultural, a introdus cenzura si controlul informativ si a generalizat teroarea politieneasca.
Doamnelor si domnilor,
Revolutia Romana din Decembrie 1989 a pus capat acestui lung sir de monstruozitati, insa pretul platit a fost unul imens – pentru ca un regim anti-romanesc sa dispara, peste 1.100 de vieti omenesti s-au pierdut, iar peste 3.000 de persoane au fost schilodite pentru totdeauna. in zilele sangeroase ale lui Decembrie 1989, autoritatile statului, care ar fi trebuit sa-i apere pe romani, s-au transformat in calai, incalcand flagrant drepturile omului.
Institutiile represive ale regimului, in frunte cu Securitatea lui Ceausescu, au reprimat manifestantii pasnici, i-au privat de libertate in mod ilegal, i-au torturat si au profanat cadavre.
Dupa 1990, au existat diferite initiative prin care a fost onorata memoria celor care si-au dat viata in Decembrie 1989. S-au denumit strazi, s-au construit monumente de for public, s-au organizat evenimente de comemorare. Cu un singur lucru am ramas insa datori – nu am aflat adevarul despre ceea ce s-a intamplat in timpul revoltei anticomuniste din 1989.
Jertfa si sacrificiul romanilor care au stat, cu piepturile goale, in fata gloantelor, a tancurilor si a celor mai ingrozitoare forme de tortura nu pot ramane fara raspunsurile la intrebarile fundamentale care vizeaza Revolutia.
Statul roman a intarziat nepermis de mult aflarea adevarului, iar aceasta este o piatra de incercare pentru justitia romana. Aflarea adevarului reprezinta o necesitate pentru victime si urmasii lor, pentru romani, pentru viitorul nostru comun.
O democratie veritabila este construita pe bazele adevarului si ale dreptatii, iar aceasta restanta majora a justitiei romane reprezinta o fantoma care ne va urmari pe toti multa vreme de acum incolo. Asadar, Justitia trebuie sa stabileasca adevarul si sa-i traga la raspundere pe cei vinovati!
Veti fi de acord cu mine ca o tara construita pe sacrificiul eroilor si al martirilor romani, care a imbratisat valorile statului de drept, o tara membra a Uniunii Europene si a NATO, care a ales calea democratiei liberale, nu poate fi indiferenta la crimele si abuzurile comise de regimul comunist in Decembrie 1989.
Onorata audienta,
Comunismul a reprezentat chintesenta raului absolut, iar eliberarea din ghearele unei conduceri criminale a fost posibila doar prin revolta din Decembrie 1989. Toti acei romani care s-au ridicat la lupta, incepand cu 16 Decembrie ‘89, mai intai in Timisoara si apoi in celelalte orase din tara, au avut credinta ca regimul care i-a aruncat in minciuna, intuneric si frica poate fi invins, iar democratia poate fi cucerita intr-un mod categoric.
Valorile pentru care ei au luptat sunt temelia societatii noastre, in care oricine poate exprima opinii diferite referitoare la trecut, prezent ori viitor. Aceasta libertate insa nu poate sa duca in derizoriu adevarul!
Niciun partid politic, niciun grup, nicio entitate si niciun roman nu au dreptul sa nege existenta acestui eveniment cardinal pentru devenirea democratica a Romaniei.
in calitate de Presedinte al Romaniei, resping cu fermitate orice opinie care pune sub semnul intrebarii existenta unei revolutii anticomuniste, platite cu jertfa de sange, pentru libertate si democratie, in Decembrie 1989.
Onorata audienta,
Am vorbit pana acum despre nevoia de adevar. Apare insa imediat intrebarea fara de care nu ne putem cladi viitorul: ce facem cu acest adevar? Pentru ca sacrificiul din Decembrie 1989 sa nu ramana doar o pagina de istorie glorioasa, este nevoie ca idealurile Revolutiei Romane sa fie piatra de temelie a tuturor proiectelor noastre nationale si sa inspire tanara generatie.
Democratia castigata in Decembrie 1989 inseamna respectarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, inseamna pluralism, separatia puterilor in stat, protectia minoritatilor nationale si, nu in ultimul rand, dreptul de a alege.
Romanii au dovedit, atat prin forta cu care s-au opus atacurilor sistematice la adresa democratiei si justitiei, cat si prin alegerile lor, ca sunt profund europeni, ca sunt puternic atasati de valorile si principiile democratice si ale statului de drept, iar idealurile pentru care s-a murit in Decembrie 1989 sunt asumate deja in conduita noastra civica si ne definesc optiunile.
Rezultatele voturilor exprimate in scrutinele recente au aratat ca Romania este o tara cu o democratie matura, consolidata, functionala, puternic integrata in structurile euroatlantice si europene, o tara care respecta valorile europene si pe acest drum vom continua sa dezvoltam proiectul de reconstructie.
Dinamica acestui an a reconfirmat ca romanii, indiferent ca traiesc in interiorul sau in afara granitelor, nu isi uita eroii si idealurile pentru care acestia si-au dat viata.
Alegerile din 2019 au validat tot ce am realizat impreuna in toti acesti 30 de ani.
Pe aceasta fundatie trainica si printr-un efort colectiv, se poate cladi o societate sanatoasa si prospera, in care politicienii sa guverneze in interesul public si sa isi puna toata priceperea in slujba cetatenilor, parlamentarii sa legifereze eficient, institutiile sa fie functionale, magistratii sa infaptuiasca justitia si sa apere ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor, antreprenorii sa respecte principiile economiei de piata, presa sa fie libera si sa isi exercite rolul de caine de paza al democratiei.
Aceasta este tara in care romanii vor sa traiasca si pe care vor s-o lase mostenire generatiilor viitoare.
in cele trei decenii care au trecut de la caderea comunismului, Romania si-a castigat locul binemeritat in randul natiunilor democratice, a aderat la Uniunea Europeana, este membru NATO, iar cetatenii au invatat sa isi apere drepturile si interesele, sa sanctioneze rapid actiunile care aduc atingere valorilor in care cred si sa participe activ la viata cetatii. Cu toate acestea, dintre proiectele noastre nationale intemeiate pe idealurile Revolutiei Romane, sunt inca multe pe care le mai avem de dus la bun sfarsit.
Nu am insa nicio indoiala ca vom reusi sa le realizam cu succes pe toate, cu o singura conditie esentiala: aceea de a fi uniti!
Doar impreuna putem reconstrui aceasta tara!
Doar impreuna vom reaseza valorile in societatea noastra!
in ultimii ani, tentativele disperate ale unor politicieni de a promova cultura minciunii si de calca in picioare principiile si valorile europene au esuat lamentabil.
Folosind un drept castigat prin sange, votul, romanii au trasat clar directia pe care tara noastra trebuie sa o urmeze.
Este un drum de la care nu avem voie sa ne mai abatem!
Doamnelor si domnilor,
Dragi romani,
Sa pastram vie memoria eroilor si martirilor Revolutiei Romane! Sa le onoram sacrificiul continuand sa aparam noi insine democratia, drepturile si libertatile fundamentale, statul de drept!
in acest fel, legatura trecutului cu prezentul va fi mereu una vie si plina de semnificatie!
Avem astazi atat de multe resurse pe care sa construim viitorul: o democratie autentica, aspiratia catre libertate, care este parte din fibra noastra nationala, si dorinta uriasa de a ne vedea tara prospera si puternica.
Acestea sunt resursele noastre inestimabile, care ne dau puterea sa ramanem pe traiectoria initiata odata cu prabusirea comunismului de eroii si martirii nostri.
Sa nu ii uitam niciodata inseamna sa aparam si sa ducem mai departe idealurile lor!
Va multumesc!”