Este oficial! Klaus Iohannis a semnat decretele de numire a celor 3 ministri. De ce a respins numirea lui Titus Corlatean

5

Presedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretele de numire a celor trei ministri propusi sa preia ministerele remaniate, anunta Administratia Prezidentiala. De asemenea, seful statului a explicat si de ce a respins numirea lui Titus Corlatean in functia de vicepremier.

Loading...

Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri urmatoarele decrete:

Decret pentru revocarea doamnei Ana Birchall din functia de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei;
Decret pentru numirea in functia de membru al Guvernului a doamnei Ana Birchall, ministrul justitiei;
Decret pentru numirea in functia de membru al Guvernului a doamnei Roxana Minzatu, ministrul fondurilor europene;
Decret pentru numirea in functia de membru al Guvernului a doamnei Natalia-Elena Intotero, ministrul pentru romanii de pretutindeni.

De asemenea, seful statului i-a trimis o scrisoare premierului Viorica Dancila, in care o anunta ca a respins numirea lui Titus Corlatean in functia de vicepremier. Klaus Iohannis motiveaza ca „nu se bucura de o reputatie nestirbita”.

„Stimata doamna Prim – ministru,

Prin adresa nr. 5/3358 din data de 29 mai 2019 ati propus revocarea doamnei Ana Birchall din functia de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei si numirea domnului Titus Corlatean in aceasta functie.

Analizand indeplinirea conditiilor legale, precum și a criteriilor referitoare la corespunderea pentru functie a candidatului propus, statuate prin jurisprudenta instantei constitutionale, consider ca persoana propusa nu se bucura de o reputatie nestirbita, cerinta esentiala pentru exercitarea demnitatii de viceprim-ministru si pentru gestionarea domeniului complex al implementarii parteneriatelor strategice ale Romaniei, intrucat in functia de ministru de externe, detinuta anterior, a gestionat in mod defectuos activitati din domeniul sau de competenta, ceea ce a avut ca efect direct impiedicarea exercitarii de catre cetatenii romani din strainatate a dreptului de vot.

in consecinta, am decis sa resping propunerea de numire in functia de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei a domnului Titus Corlatean.

Prin urmare, in conformitate cu dispozitiile art. 85 alin. (2) din Constitutie și tinand seama de jurisprudenta Curtii Constitutionale urmeaza sa inaintati o alta propunere pentru functia de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei care, pe langa respectarea conditiilor prevazute de lege, in mod necesar, ar trebui sa raspunda și cerintelor referitoare la pregatirea generala, pregatirea in specialitatea domeniului, experienta in materie, instruirea și aptitudinile pentru functia in domeniu, reputatia neștirbita și moralitatea.

PREsEDINTELE ROMaNIEI

KLAUS – WERNER IOHANNIS”