Ion Iliescu, interviu pentru o agentie de presa din Rusia: Sper ca politicienii romani vor intelege ca normalizarea relatiilor cu Rusia!

20

Dupa doi ani de tacere, timp in care Ion Iliescu nu a dat declaratii sau interviuri pentru presa din Romania, fostul presedinte a acordat un interviu pentru agentia guvernamentala de presa din Rusia, TASS, in care, printre altele, a vorbit despre importanta normalizarii relatiilor dintre cele doua tari.

Loading...

Nikolai Morozov, jurnalistul care a realizat interviul, spune in deschiderea acestuia ca fostul presedinte, ajuns la 89 de ani, nu mai are iesiri publice, a cerut urna mobila la ultimele alegeri, nu mai acorda interviuri, dar „pentru corespendentul TASS, Iliescu a facut o exceptie”.

„Pe langa evidenta orientare pro-Vest a Romaniei, intotdeauna ati militat pentru o relatie normala cu Rusia. Cu toate acestea, evenimentele au avut un curs diferit. Cum evaluati starea actuala a relatiilor bilaterale si cum ar trebui sa arate, de fapt, aceste relatii?” – este una dintre intrebarile adresate de catre corespondentul TASS.

Ion Iliescu spune ca, astazi, relatiile dintre Romania si Rusia nu pot fi numite normale dupa niciun criteriu, iar politicienii romani ar trebui sa inteleaga importanta normalizarii relatiilor cu Rusia.

„Relatiile dintre Romania si Rusia nu pot fi considerate normale dupa niciun criteriu. Vreau sa subliniez ca viata in umbra imperiului nu este convenabila pentru tari precum Romania si nu toate amintirile istorice sunt placute…

Sper ca politicienii romani vor intelege ca normalizarea relatiilor cu Rusia, pe langa comert si schimburi culturale, va extinde abilitatea Romaniei de a participa la rezolvarea problemelor in tarile vecine, inclusiv in Moldova si Ucraina, unde, bineinteles, are interese.

Normalitatea in relatiile romano-ruse reprezinta respectarea reciproca, recunoasterea legitimitatii intereselor celeilalte parti, daca acestea se afla in limitele permise de comunitatea internationala”, a spus fostul presedinte, conform Digi24.