Cinism fara margini! CNAS, dupa 17 zile de blocaj total in Sanatate: „Oamenii mor oricum. si cu, si fara sistem”

6

Dupa mai bine de doua saptamani platforma online care gestioneaza cardurile nationale de sanatate este total blocata. Pacientii reclama ca ”numai bolnavii in stare grava mai beneficiaza de serviciile medicilor de familie, care oricum risca sa plateasca din buzunar operatiunile pe care le fac fara a le putea valida in sistem”. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), care conform ministrului Sanatatii este responsabila de functionarea sistemului, se scuza si spune ca face toate eforturile pentru a reporni sistemul. ”Maine, 18 iulie, va fi o prima tentativa de restartare a programului”, declara la RFI purtatorul de cuvant al CNAS, Daniel Osmanovici. Pe de alta parte, el afirma: ”oamenii mor oricum, si cu, si fara sistem”.

Loading...

Sistemului national care gestioneaza functionarea cardurilor de sanatate este blocat pentru a 17-a zi la rand. Dupa cum spun reprezentantii medicilor de familie din zona Bucuresti-Ilfov, el este complet blocat de la 1 iulie, in timp ce CNAS sustine ca sunt probleme incepand cu 5 iulie.

Intr-o interventie la RFI, purtatorul de cuvant al CNAS, Daniel Osmanovici, spune ca medicii pot inregistra in offline toate operatiunile medicale, urmand ca dupa repornirea sistemului aceste operatiuni sa fie inregistrate oficial. Contactati de RFI, reprezentantii medicilor de familie declara insa ca multi medici se tem sa procedeze astfel din cauza amenzilor mari care s-au dat in situatii similare din trecut.

”Maine, 18 iulie, va fi o prima tentativa de restartare a programului”, mai afirma Daniel Osmanovici, care spune ca s-au facut in ultimele zile teste de repornire a sistemului.

Chestionat in legatura cu situatia in care, in aceasta perioada lunga de blocaj, ar muri oameni din cauza lipsei serviciilor medicale, purtatorul de cuvant al CNAS declara, scuzandu-se daca este cumva cinic, ca ”oamenii mor oricum, si cu, si fara sistem”, scrie RFI.

Atat medicii, cat si pacientii au ajuns intr-o situatie disperata. Primii nu pot, conform legii, sa efectueze niciun fel de operatiuni medicale fara sa le inregistreze prin cardul national de sanatate, dar sunt de multe ori ”obligati” de situatie, in contextul in care unii pacienti sunt in stare grava sau au nevoie urgenta de retete sau trimiteri catre medicii specialisti. Daca decid sa emita retete sau bilete de trimitere fara a le putea inregistra oficial, o fac pe riscul lor, putand fi nevoiti ulterior sa achite din buzunar contravaloarea consultatiilor neinregistrate.

Pacientii au la randul lor de suferit pentru ca, daca nu reprezinta o urgenta, sunt trimisi acasa pentru a reveni ulterior si a se lovi de aceeasi problema.