Oalele de lut autentice, cu smalt ecologic, care nu dauneaza sanatatii, sunt tot mai greu de gasit si mai ales de deosebit de ceramica facuta de chinezi, cei care au copiat modelele traditionale romanesti si au invadat pietele de la noi, profitand de lipsa unei legi care sa apere produsul autentic, traditional, a declarat miercuri, pentru Agerpres, muzeograful Karla Rosca, specialist in ceramica la Muzeul ASTRA din Sibiu.
„Chinezii lucreaza de mult si vand si in Targul Olarilor din Sibiu, pentru ca nu exista legi in Romania care sa protejeze produsul autentic si mestesugarii si care sa intre in piete si sa spuna, conform legii, piesa aceasta nu este autentica, este cu smalt de plumb, nu se poate folosi pentru gatit, nu este cu smalt ecologic. In strainatate, daca te gaseste cu asa ceva, iti inchide standul. Aceasta lege ti-ar proteja si sanatatea”, a explicat Karla Rosca.
Potrivit sursei citate, un simplu cumparator, care nu este specialist sau olar, reuseste cu greu sa deosebeasca un autentic de un fals.
„Este greu sa deosebesti, de aceea noi organizam in targ si workshopuri pentru public”, a precizat Karla Rosca.
Ceramica romaneasca traditionala nu este doar autentica, dar si sanatoasa, iar falsurile ne pot si imbolnavi, pentru ca aceste vase de ceramica contin o cantitate mai mare de plumb si nu sunt arse la temperatura optima, a mai spus ea.
„Daca un om mananca zilnic din ele, se poate imbolnavi, mai ales cele care sunt acide. Iar prin fierbere, smaltul de plumb intra in consistenta alimentelor. Ai nostri folosesc si smalt de plumb si ecologic. Smaltul ecologic este pe baza de oxizi care nu sunt periculosi pentru sanatate. Au si o cantitate de plumb, dar arderea este foarte bine facuta, adica trebuie sa ajungi la o ardere de 1.200 de grade, ca plumbul sa se topeasca”, a aratat Karla Rosca.