Atentie, romani! Cartele pre-pay doar cu buletinul! Amenzi mai mari pentru apelurile false la 112!

7

Guvernul a aprobat, marti, ordonanta de urgenta care modifica legislatia pentru a permite asigurarea unui raspuns cat mai prompt la urgente, prin imbunatatirea posibilitatilor de preluare si gestionare a informatiilor de localizare asociate apelurilor de urgenta. Aceasta prevede ca, de la 1 ianuarie 2020, furnizorii de servicii de telefonie mobila pre-platite sunt obligati sa colecteze datele de identificare ale utilizatorilor de cartele SIM pre-pay, iar de la 1 septembrie 2020 nu se va mai putea vinde o cartela SIM fara sa fie prezentate actele de identificare ale utilizatorilor.

Loading...

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, a spus ca in sedinta Executivului a fost aprobata, la propunerea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale si a Ministerului de Interne, ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea legislatiei pentru a permite asigurarea unui raspuns cat mai prompt la urgente, prin imbunatatirea posibilitatilor de preluare si gestionare a informatiilor de localizare asociate apelurilor de urgenta.

„Prin aceste modificari se creeaza cadrul legal pentru implementarea unor servicii care vor asigura furnizarea unor informatii de localizare mult mai precise ale celor care apeleaza numarul unic de urgenta. Astfel, va fi redus semnificativ timpul de gestionare a urgentei si implicit cel de raspuns la situatiile de urgenta”, a afirmat Barbu.

El a spus ca practic e reglementat modul in care echipele de salvatori comunica intre ele prin mesaje scurte puse la dispozitie de furnizorii de telefonie mobila.

„De asemenea, pentru imbunatatirea localizarii persoanei care apeleaza serviciile de urgenta, prin acest act normativ se instituie obligatia furnizorilor de servicii de telefonie mobila pentru care plata se face in avans de a furniza serviciul numai dupa ce au colectat datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM care va beneficia de respectivele servicii”, a afirma el.

Aceasta obligativitate intra in vigoare la 1 ianuarie 2020, iar de la 1 septembrie 2020 nu se va mai putea vinde o cartela SIM fara sa fie prezentate actele de identificare ale utilizatorilor.

Cei care au deja cartele prepaid au 8 luni la dispozitie sa transmita datele de identificare.

Totodata, prin acest act normativ sunt stabilite sanctiuni mai aspre pentru alertarea falsa a autoritatilor: minumul amenzii a fost majorat de la 500 la 1.500 de lei, iar valoarea maxima de la 1.000 la 5.000 de lei.