Guvernarea Dancila a ajuns la fundul sacului si taie un miliard de lei de la Educatie. Pentru pensiile nesimtite sunt bani, dar pentru rechizitele elevilor nu s-au mai gasit!

4

Premierul Viorica Dancila a anuntat taierea a peste 1 miliard de lei de la Educatie la prima rectificare bugetara de anul acesta. sefa guvernului a pus rectificarea negativa pe seama executiei bugetare slabe din prima jumatate a anului si a declarat ca ”daca intarzierile vor fi recuperate, vom reveni cu fonduri la a doua rectificare”.

Loading...

”Educatia va beneficia in continuare de fonduri mai mari cu 42,4% fata de anul 2018, iar daca intarzierile din primul semestru vor fi recuperate vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare.

Vom continua programele incepute in Educatie, inclusiv cel privind rechizitele scolare pentru copiii din familiile cu venituri reduse.

Reducerea cu aproximativ 1 miliard de lei la bugetul Ministerului Educatiei se refera in principal la programul ”Merg la scoala” care, din pacate, nu a fost pregatit pentru a putea fi finantat si implementat pana la sfarsitul acestui an.

De asemenea, sunt analizate cheltuielile de personal care au fost supraestimate initial. Fondurile prevazute dupa rectificare asigura plata salariilor pana la sfarsitul anului, a titlurilor executorii si aplicarea legii numarul 85/2016.”

Desi premierul Dancila a anuntat ca programul „Merg la scoala” nu a fost pregatit pentru a putea fi finantat si implementat pana la finalul acestui an, de fapt Guvernul nu i-a acordat nicio sansa. Edupedu.ro a scris ca programul de vouchete de 250 de lei pentru rechizite, pentru fiecare elev, fusese pus in dezbatere, dar retras dupa doar doua zile, fara nicio explicatie. Potrivit surselor noastre, proiectul ar fi fost retras la cererea ministerului Finantelor, din lipsa de fonduri. Programul fusese promis pentru anul scolar 2019-2020 de Guvern inca din februarie, de la aprobarea bugetului in Parlament.

Reamintim ca alocarea fondurilor suplimentare pentru Educatie, decisa inca din februarie acest an, a fost promovata politic de PSD si de Guvern prin toate comunicatele si prin toate vocile partidului. Fata de bugetul initial, de 30,9 miliarde lei, din care salariile reprezentau 20,6 miliarde lei, rectificarea reprezinta 3,33%.

Rectificarea vine cu doar o luna inaintea inceputului de an scolar: Deocamdata Educatia nu are ministru si nu va avea ghiozdan cu rechizite, tableta sau clasa noua, potrivit unei analize Edupedu.ro.