Viceprimarul Dan Cristian Popescu, candidatul PNL la Primaria Sectorului 2: „Cea mai importanta investitie pe care o poate face o comunitate este in Educatie!”

16

Domnule viceprimar, Dan Cristian Popescu, in cei trei ani si jumatate de mandat, ati pus un accent deosebit pe educatie. Va continua candidatul PNL la Primaria Sectorului 2 investitiile semnificative in educatie, daca va fi ales primar in urmatorii patru ani?

Loading...

Cea mai importanta investitie pe care o poate face o comunitate este investitia in Educatie. De aceea, de cand am venit la Primarie, am considerat prioritar acest aspect, iar anul trecut am reusit sa modernizam la un standard extrem de inalt 14 unitati de invatamant. Mai mult, in prima zi a semestrului al II-lea, am deschis Colegiul National Bilingv George Cosbuc despre care pot sa spun ca este cel mai modern liceu din Romania, un liceu care se poate bate, astazi, de la egal la egal, ca dotari, cu orice institutie similara din lume. Vorbim de o refacere de la structura, de cele mai noi materiale, de table inteligente, de imprimante 3D, de sisteme audio incorporate, de unitati sanitare moderne, de tot ce au nevoie elevii si profesorii pentru un invatamant de top.

Foarte important pentru mine a fost si proiectul Academia Copiilor, cel mai mare program educational din Romania, in afara scolii. Pot spune ca Primaria Sectorului 2, atat cat a depins de mine ca viceprimar, a alocat o mare parte din buget Educatiei. Avem peste 37.000 de copii inscrisi, care fac pana la doua cursuri saptamanal. De asemenea, tot in zona educatiei, am initiat redeschiderea Centrului Pantelimon care fusese inchis de domnul primar Toader, imediat dupa alegeri, in contextul in care au fost identificate grave nereguli. S-a redeschis acest Centru, pe baze legale, si avem astazi 50 de grupe de copii care fac acolo cursuri gratuite, platite de Primaria Sectorului 2. Am demarat, de altfel, si cursuri pentru seniori.

Vorbim, practic, de modernizarea a 15 unitati de invatamant, din cele 83 existente la nivelul sectorului 2. Sunt cateva dintre acestea care au statutul de monument istoric si aici interventia va fi mai delicata, dar programul meu prevede ca pana in anul 2022 sa modernizam, la standarde inalte, toate unitatile de invatamant din acest sector.

De asemenea, avem in plan multiple proiecte educationale care sa vina in completarea curriculei scolare, programe pentru educatia cognitiva, pentru ca tot mai multi copii trebuie invatati astazi cum sa invete eficient, trebuie ajutati sa aiba o dezvoltare didactica importanta pentru ca asa vor creste semnificativ sansele de a reusi si performa in viata.

„Taxa zero” la gunoi este o alta promisiune indeplinita a candidatului Popescu, la alegerile locale din 2016. Cat de utila este, domnule viceprimar, Dan Cristian Popescu, aceasta taxa pentru locuitorii sectorului 2?

Taxa zero este parte din programul pe care l-am inceput acum un an, un program care isi propune ca, in sectorul 2, sa se faca reciclare, sa se valorifice fractia uscata, fractia reciclabila, adica pe romaneste sa se aplice legea, ce nu s-a aplicat incepand cu anul 2006. si au trecut 14 ani!

Anul trecut, am demarat acest proiect, foarte dificil de implementat pentru ca vorbim de o schimbare a comportamentului populatiei pe o tema pe care era obisnuita sa lucreze intr-un anumit mod. Initial, cetatenii au fost reticenti, au fost discutii ample, cu argumente pro si contra, dar, dupa un an de dezbateri, oamenii au inceput sa inteleaga importanta introducerii acestei taxe care de la 1 ianuarie 2020 este zero, practic vorbim de 0,99 bani, o suma simbolica, pentru ca Primaria Capitalei s-a opus. Am implementat, astfel, ca Primarie de sector, legislatia aferenta privind reciclarea si putem evita astfel amenzi usturatoare de milioane de euro din partea Uniunii Europene. De altfel, putem trai intr-un mediu mai putin poluat. Deja, de anul trecut, din ultimele luni, sortam aproape 95% din gunoiul selectat in Sectorul 2 si avem un procent de circa 10% de reciclare. Suntem foarte aproape de tinta pentru anul 2020 care este de 16,5 %, practic 50% din 33% care ar fi procentul de reciclabile din gunoi, deci suntem cel mai avansat sector in aceasta privinta. Suntem singura Primarie de Sector care aplica legea in materie.

Nu puteam sa ne ocupam de reciclare si de modificarea modului de colectare daca nu am fi introdus Primaria Sectorului 2 in acest lant de colectare a gunoiului. inainte de a introduce „taxa zero”, erau contracte private intre firmele care colectau gunoiul si asociatiile de proprietari sau proprietari, ca persoane individuale, si nu exista niciun control asupra modului in care se facea colectarea.

Noi suntem in procedura de licitatie cu Supercom, pentru prelungirea contractului, insa am schimbat modul de lucru privind colectarea gunoiului. Pe mine m-a interesat, in primul rand, modul de lucru si eficienta operatorului de salubritate, astazi Supercom, maine poate altcineva.

De altfel, incepand cu 1 ianuarie 2020, avem rezultate palpabile in acest sens pentru ca si firmele vor plati taxa in locul contractului, taxa neinsemnand altceva decat un alt mod de plata, nu mai platesti catre o firma ci platesti catre Primarie. Suma nu a fost majorata, este aceeasi, insa Primaria are parghiile necesare pentru un control mult mai bun al colectarii si reciclarii gunoiului. Pentru reciclare, Primaria Sectorului 2 primeste deja bani prin Organizatiile de Transfer de Responsabilitate, asa-numitele OTR-uri, si, repet, aceasta situatie ne va permite sa evitam amenzile uriase venite din directia UE.

La propunerea mea, inca de anul trecut, s-a majorat semnificativ cuantumul amenzilor pentru aruncarea gunoiului, marind plafonul minimal, foarte important. Exista, dupa cum stiti, o perioada de 15 zile, in care poti plati jumatate din minimul amezii. inainte, suma era de 100 de lei, o suma infima, scapai daca erai prins ca arunci gunoiul cu o amenda de 50 de lei. Suma a fost majorata la cateva sute de lei si asta, cred, va reduce tentativele de aruncare a gunoiului pe la colturile de bloc sau pe diverse alei/strazi.

Este, domnule viceprimar, Dan Cristian Popescu, va intreb stiind ca sunteti o persoana publica care traverseaza destul de des intreaga Capitala, sectorul 2, un sector mai murdar decat celelalte?

Cred, si va spun asta cu sinceritate, ca este in media celorlalte sectoare din Capitala. Exista opinia potrivit careia sectorul in care locuiesti este cel mai murdar. De o luna de zile, la initiativa mea, avem actiuni in fiecare noapte, vorbim de echipe mixte politie-operator de salubritate care nu numai ca ridica gramezile de gunoi aruncate necontrolat, dar dau si amenzi cand situatia o impune. Cred ca situatia s-a ameliorat semnificativ in acest an, insa, pana la urma, rezolvarea situatiei tine de educatia oamenilor din sector. Este inacceptabil ca o persoana sa arunce gunoiul pe strazi.

Mai mult, exista o hotarare de consiliu, votata la propunerea mea, ca toate strazile sa fie spalate la rigola o data pe luna. Din pacate, nu am putut aplica aceasta hotarare decat experimental. Nu putem sa punem in executie acest proiect pentru ca exista, din pacate, masini parcate haotic, peste tot, inclusiv pe trotuare. Este imposibil sa speli un trotuar si o rigola cat timp sunt parcate masini non-stop. Ideea ar fi ca macar o data pe luna sa se elibereze o rigola sau un trotuar, prin rotatie, dar dat fiind faptul ca exista mult mai masini decat locuri de parcare acest lucru este, asa cum v-am spus, imposibil. Sper ca, din vara acestui an, dupa ce voi castiga, alegerile pentru Primaria Sectorului 2, sa aplic aceasta hotarare prin introducerea unor semnalizari asupra faptului ca strada trebuie eliberata o data pe luna. Cu ajutorul Politiei Locale, dar si al altor institutii competente, sper ca situatia sa se remedieze si in privinta acestui aspect.

„Lipsa caselor sociale-principala problema ridicata de cetateni in audiente”

Cat de importante sunt pentru viceprimarul Dan Cristian Popescu audientele pe care le acorda? Care sunt principalele nemultumiri semnalate de locuitorii sectorului 2, excluzand aici, bineinteles, problemele personale care exced competenta Primariei?

Cea mai mare problema este legata de lipsa caselor sociale. Sunt cetateni care asteapta de ani buni aceste case, insa, realitatea trista este aceea ca acestea nu mai exista. De trei ani si jumatate, de cand sunt viceprimarul sectorului 2, noi am primit o singura locuinta sociala de la Primaria Capitalei, si aceasta era intr-o stare atat de proasta incat a fost refuzata de primele 80 de persoane inscrise pe lista. Daca nu se va gasi un mod prin care sa se contruiasca noi locuinte sociale, pentru ca fondul acela de locuinte de stat a fost epuizat fiind cumparate sau retrocedate, ar trebui sa nu mai cream sperante desarte celor care asteapta o locuinta sociala de la Primarie, fie ea cea a Capitalei sau de sector.

Sunt, de asemenea, nemultumiri legate de curatenia sectorului, de spatiile verzi din jurul blocurilor (aici, punctez, ca este obligatia asociatiei de proprietari de a se implica), de activitatea politiei locale.

Sa stiti ca, in 99% din cazuri, am tinut eu audientele, desi programul meu este extrem de incarcat. Am preferat, in multe cazuri, sa aman audientele, decat sa le tina altcineva. Am primit in audiente oficiale peste 1.000 de persoane. Usa biroului meu este mereu deschisa si primesc in fiecare zi multe persoane, fiecare cu problema sa. De asemenea, am avut foarte multe intalniri cu asociatiile de proprietari, cred ca timpul dedicat problemelor Primariei Sectorului 2 este, zilnic, de minimum zece ore. Este foarte important sa ai o relatie directa cu cat mai multi cetateni si sunt convins ca doar astfel poti rezolva problemele comunitatii.

Transparentizarea deciziilor Primariei reprezinta un alt pariu castigat de viceprimarul Popescu.

Asa este. Dupa cum stiti, am propus si s-a votat in Consiliul Local ca toate contractele si toate platile facute de Primaria Sectorului 2 sa fie publice pe site-ul Primariei. A fost un scandal urias, au incercat sa-l blocheze, au spus ca este ilegal, dar, pana la urma, au fost nevoiti sa-l implementeze. Cu toate ca, nici astazi, acest proiect nu este respectat suta la suta, existand inca institutii din Primarie care nu-si publica datele financiare, dar putem vorbi, totusi, de un inceput.

Cred ca multi bucuresteni din sector stiu cat de opaca a fost, in privinta infomatiilor publice, Primaria Sectorului 2, in perioada de trista amintire, spun eu, a mandatetelor lui Ontanu. Cand am venit in Primaria Sectorului 2, am vazut, stupefiat, cum sute de hectare de teren au fost retrocedate de fostul primar, lucru pentru care, sper ca locuitorii sectorului 2 nu au uitat, a fost si retinut. Tocmai din acest motiv, al retrocedarilor marca Ontanu, nu mai avem unde sa construim locuinte sociale, scoli sau gradinite. Tot terenul pe care se putea construi a fost retrocedat. Inadmisibil!

Citeste mai mult pe cronicaromana.net