Este oficial. Parlamentul European a ratificat acordul de retragere a Marii Britanii din UE!

Parlamentul European a ratificat, miercuri seara la Bruxelles, acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeana si din Comunitatea Europeana a Energiei Atomice, informeaza Agerpres.

Loading...

Documentul a fost aprobat cu 621 voturi pentru, 49 voturi impotriva si 13 abtineri, ceea ce inseamna ca este intrunita majoritatea simpla a voturilor exprimate (conform articolului 50 al Tratatului privind Uniunea Europeana).

Pentru a intra in vigoare, acordul de retragere dintre Uniunea Europeana si Regatul Unit mai trebuie sa fie supus unui vot final (cu majoritate calificata) in Consiliul European.

Regatul Unit va parasi blocul comunitar, la care a aderat in 1973, vineri, 31 ianuarie, la miezul noptii, ora Bruxellesului (23:00 GMT, ora 1:00, ora Romaniei), atunci cand drapelul acestei tari va fi retras din institutiile Uniunii Europene.

Brexitul ar putea marca inceputul sfarsitului pentru Uniunea Europeana, a declarat miercuri, in plenul Parlamentului European reunit la Bruxelles, politicianul britanic Nigel Farage, in ultima sa interventie in calitate de eurodeputat, relateaza Agerpres.

in dezbaterea care a precedat ratificarea acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeana, Farage a subliniat ca Regatul Unit nu va reveni niciodata in Uniunea Europeana.

Liderul Partidului Brexit a spus ca parasirea Uniunii Europene ar trebui sa fie apogeul ambitiilor sale politice, dar a sugerat ca Brexitul ar putea declansa o dezbatere mai ampla despre viitorul Uniunii Europene. „Sper ca aceasta este inceputul sfarsitului acestui proiect. Este un proiect rau, nu este doar nedemocratic, ci este antidemocratic”, a afirmat Farage.

„Ce se intampla la ora 23:00 in aceasta vineri, 31 ianuarie 2020, marcheaza un punct fara intoarcere; odata ce am plecat nu ne mai intoarcem, restul sunt detalii”, a incheiat el.

La finalul interventiei sale, Nigel Farage si colegii sai europarlamentari din Partidul Brexit au fluturat in plenul PE mici drapele ale Regatului Unit si au inceput sa aplaude, iar presedintele de sedinta le-a cerut sa paraseasca sala de plen.