Klaus Iohannis: Taierile ilegale de lemn trebuie stopate. Datele sunt de speriat: jumatate din masa lemnoasa se taie ilegal!

8

Presedintele Klaus Iohannis a spus ca a vorbit astazi cu ministrul Mediului despre situatia defrisarilor ilegale si ca a cerut masuri ca acestea sa fie stopate.

Loading...

Transcrierea integrala a declaratiei de presa:

„Buna seara!

Am participat ieri si alaltaieri, la Londra, la Summitul NATO si am vazut ca, in media de la noi, aspectele de societate au fost bine reflectate. in aceasta seara vreau sa detaliez si cateva aspecte din discutiile pe fond care s-au purtat acolo, la NATO.

In primul rand, NATO a ajuns la 70 de ani, lucru notabil si cred ca este cu adevarat important sa subliniem ca aceasta alianta, care este cea mai puternica alianta din toate timpurile, a rezistat foarte bine timp de 70 de ani. si, pe buna dreptate, Premierul britanic Boris Johnson, la receptia data seara, in Downing Street 10, in alocutiune s-a intrebat retoric „oare ce face ca aceasta alianta sa fie asa de puternica” si raspunsul firesc a fost faptul ca toate statele membre sunt democratii consolidate. Democratia si valorile democratice fac si Alianta NATO foarte puternica si, cum se spune, rezilienta.

Am avut discutii la intalnirea propriu-zisa, la Summitul NATO, despre temele care s-au vehiculat, evident si in spatiul public, despre impartirea corecta a obligatiilor, despre viitorul NATO si despre cateva probleme mai concrete. si, foarte pe scurt, voi mentiona aceste chestiuni, urmand ca, in masura in care raman lucruri neclare, sa veniti cu intrebari.

In primul rand, asa-numitul burden sharing, deci impartirea sarcinilor – toata lumea a inteles intre timp si a acceptat efectiv ca este nevoie ca toata lumea sa plateasca mai mult pentru Aparare. Deci acea limita de 2% va fi atinsa de tot mai multi aliati. Acest lucru a fost repede clarificat si nu a dus, contrar asteptarilor din spatiul public, la niciun fel de controverse. Deci, repet – niciun fel de controverse.

A doua chestiune, care, de asemenea, daduse breaking news-uri si tot felul de speculatii in spatiul public, au fost solicitarile de a evalua strategia pe termen mediu si lung pentru NATO, o chestiune care, intr-o forma destul de puternica, a fost solicitata la vremea respectiva, acum cateva saptamani, si de Presedintele Macron. Aceasta chestiune a fost discutata si nici aici nu au aparut niciun fel de controverse. Dimpotriva, cu totii am acceptat ca NATO are nevoie de un proces de reflectie pentru a identifica o strategie foarte buna pentru viitorul NATO.

Trebuie sa raspundem la intrebari de tipul: cine este inamicul nostru, unde sunt amenintarile pentru NATO, cum trebuie sa relationeze NATO la noile puteri mondiale – de exemplu, cum se relationeaza NATO cu China -, trebuie sau nu trebuie sa schimbam abordarea fata de Rusia. Acest tip de intrebari au fost puse si vor duce, fara indoiala, la elaborarea unei strategii imbunatatite.

in final, am decis, cu totii impreuna, sa solicitam Secretarului General NATO, domnul Stoltenberg, sa elaboreze liniile directoare ale unui proces de reflectie, care in final va duce la o strategie, care va fi, la randul ei, discutata.

Aceste chestiuni au fost foarte mult speculate si, in finalul intalnirii de ieri, pot sa spun ca – unu – NATO a implinit 70 de ani, doi – NATO este unita, trei – NATO este puternica si NATO are un viitor foarte bun.

Cateva chestiuni punctuale as mai sublinia. Una poate surprinzatoare, poate nu, dar am decis impreuna ca si spatiul cosmic va face parte din preocuparile NATO pentru securitatea aliatilor. Este, evident, o noua parte pentru NATO.

De asemenea, foarte important, au fost discutate chestiuni, si eu le-am readus in atentie, chestiuni legate de spatiul Marii Negre, dar si planuri de interventie pentru Flancul Estic.

Toate acestea, evident, de mare interes pentru noi si consider, ca atare, ca acest Summit NATO nu a fost doar o reusita pentru alianta, pentru NATO, ci acest Summit a fost si o reusita pentru noi, pentru Romania, si ca noi ne-am atins obiectivele cu care am mers acolo.

Daca doriti sa detaliem ceva, va rog!

Sesiune de intrebari si raspunsuri:

Jurnalist: A aparut astazi in presa o informatie conform careia dumneavoastra ati avut o discutie cu Viorica Dancila, in momentul in care s-au facut consultari la Palatul Cotroceni, pentru votul din Diaspora, spune Paul Stanescu, intr-o declaratie de presa, si ati fi avut o discutie tête-à-tête cu doamna Dancila, aproximativ 20 de minute din care reiese faptul ca ati fi convins-o sa candideze la alegerile prezidentiale, sa fie contracandidatul dumneavoastra. Vreau sa va intreb daca ati avut o astfel de discutie si daca ati convins-o, desigur, pe doamna Dancila sa va fie contracandidat in alegerile prezidentiale?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Mi se pare foarte ciudata aceasta abordare. Nu. PSD a convins o pe doamna Dancila sa candideze si cred ca mai bine intrebati acolo de ce au facut-o, fiindca rezultatul este bine-cunoscut.

Jurnalist: Un subiect care a ramas, cumva, intr-un con de umbra, s-a discutat, in Executivul trecut, condus de doamna Dancila, legat de mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. S-a schimbat, in acest moment, Executivul. Cum vedeti o astfel de miscare, daca ar fi oportuna pentru tara noastra? si daca mai luati in calcul, pentru ca dumneavoastra sunteti decidentul in acest caz, daca luati in calcul o posibila mutare a ambasadei?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Eu nu mi-am schimbat abordarea, dar pot sa o repet. Fara indoiala este o tema in continuare interesanta. Eu am sustinut din capul locului ca Ambasada Romaniei nu va fi mutata de la Tel Aviv la Ierusalim. Raman la aceasta optiune si va explic si de ce raman la aceasta optiune. Este o decizie pe care am luat-o in Uniunea Europeana, sa nu mutam, fiecare, separat reprezentanta, ci atunci cand conditiile vor fi indeplinite, membrii Uniunii Europene sa faca acest pas impreuna. Acum, sigur, lumea continua sa intrebe: bun, care ar fi aceste conditii? Aceste conditii sunt destul de clare – statutul Ierusalimului trebuie clarificat intre cei doi actori care au intrat de multi ani pe aceasta discutie. Este vorba evident de Statul Israel si de Palestina, care amandoi revendica capitala in Ierusalim si lucrurile nu sunt clare deloc. Asadar, chestiunea mutarii ambasadei poate fi abordata in masura in care partile interesate in statutul Ierusalimului, adica cei de acolo, ajung la o intelegere si ne aduc acest lucru la cunostinta. Deci nu discutam in viitorul apropiat despre o mutare ambasadei.

Jurnalist: Domnule Presedinte, as vrea sa va intreb in contextul in care s-a discutat despre strategia pentru viitor a NATO si elaborarea acestei strategii, stim ca include aceasta strategie o dimensiune politica. Ne puteti explica ce inseamna aceasta dimensiune politica si desigur ce rol joaca Romania in contextul in care postul de secretar general adjunct al NATO, stim bine, este ocupat de un roman?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Sigur, abordarea politica este absolut necesara, fiindca NATO, care initial a fost o alianta militara, s-a transformat usor-usor si a devenit mult mai mult. intre timp, NATO este o alianta care se bazeaza pe valori, pe valorile pe care noi le numim euroatlantice si care se gasesc in statele care fac parte din Alianta in democratii. Acest lucru impune, evident, mai mult decat o abordare tehnica, militara, ci propune, presupune o abordare politica, ceea ce si de aceasta data am facut si vom face si in continuare. NATO este deci mai mult decat o alianta militara, este o alianta de valori si aceste valori trebuie sa gaseasca o reflectie in comportamentul politic al Aliantei.

Jurnalist: in urma cu putin timp fostul premier Dacian Ciolos posta un mesaj pe Facebook in care va cerea un pact national, un nou pact national pentru Educatie intre toate partidele politice, in care sa se spuna foarte clar ca viitorul ministru al educatiei sa aiba un mandat de cinci ani, indiferent daca se schimba sau nu guvernul. Cum vedeti aceasta propunere?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Este un lucru important sa discutam despre Educatie, este un lucru extrem de important sa discutam despre Educatie. Probabil si in lumina celui mai recent studiu PISA in care Romania a dovedit ca nu a facut progrese, dimpotriva s-au inregistrat, in anumite domenii, regrese. Aceste chestiuni, pentru mine si pentru echipa mea, nu sunt noi. Eu am constatat, am spus-o si public la inceputul primului meu mandat, ca Educatia din Romania are nevoie de o reformare profunda, are nevoie de o reasezare, drept pentru care am lansat proiectul „Romania Educata”. Este un proiect extrem de important, este un proiect despre viitorul Educatiei in Romania. Acest proiect este in continuare in faza de dezbatere, dezbateri care se desfasoara peste tot, iar atunci cand vom avea concluziile consolidate ale proiectului „Romania Educata” vom ajunge, cu siguranta, in faza in care voi prezenta partidelor politice acest concept despre Educatia din Romania si atunci sigur ca va fi nevoie de un larg sprijin politic pentru a implementa ceea ce va contine conceptul „Romania Educata”. Acest lucru, sigur, la vremea respectiva poate sa fie discutat, daca se va folosi majoritatea din Parlament care va fi atunci sau daca se va merge spre ceva de stilul unui pact pentru educatie. Aceste lucruri sunt de o importanta deosebita si eu m-am ferit intotdeauna sa aduc in discutie aceste chestiuni de importanta vitala pentru Romania in conditii de campanie electorala sau doar pentru a obtine o „stiruta” pe Facebook.

Este important insa de subliniat in acest context ca o condamnare pausala, asa cum au incercat unii ieri si alaltaieri, nu ajuta pe nimeni, cum nici masuri punctuale nu ajuta sistemul, dupa cum am putut sa vedem in ultimii ani. Avem multe scoli foarte bune, avem multi profesori foarte buni, avem copiii cu rezultate extraordinare la olimpiade de tot felul. in partea cealalta, avem o discrepanta inadmisibil de mare intre invatamantul din mediul urban si invatamantul din mediul rural. Avem rezultate destul de proaste la teste, precum este PISA. Toate acestea trebuie sa ne dea de gandit, dar nu intr-un mod electoralist, ci intr-un mod in care putem sa reformam profund intregul sistem si eu sunt foarte hotarat sa merg mai departe cu „Romania Educata” si, la final, sa avem un cadru, un concept, o legislatie si o abordare care face sistemul educational din Romania real si durabil mai bun.

Jurnalist: Nu trebuie sa ne ingrijoram, spunea ieri ministrul Educatiei. Sustineti aceasta afirmatie?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Ba trebuie sa ne ingrijoram, eu m-am ingrijorat de la inceput, de aceea am inceput proiectul „Romania Educata”. Am reiterat rezultatele foarte bune, dar si discrepantele fantastice, fiindca lucrurile trebuie imbunatatite sistemic. Aici vorbim despre probleme sistemice. Acestea nu pot fi rezolvate printr-o masura punctuala, nici macar printr-o lege noua, este nevoie de o abordare integrata, noua si este cazul sa fim ingrijorati, fiindca este vorba despre viitorul natiunii noastre.

Jurnalist: Pentru ca vorbeati de bugetul pentru Aparare, as vrea sa va intreb daca exista posibilitatea ca acest buget sa creasca, mai exact ca acel procent sa nu mai fie 2%, poate chiar mai mult anul viitor.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: in aceasta etapa nu vom avea o crestere peste 2%, dar sigur nu putem sa o excludem pentru o etapa ulterioara. Actualul Pact pe Aparare prevede ca acest procentaj de 2% sa fie mentinut pentru cel putin un deceniu. Acest lucru permite planificatorilor sa vina cu propuneri de dotari esalonate pe mai multi ani, care ne pune in situatia sa avem achizitii importante care s-ar face dificil cu bugete facute doar de la un an la altul. Pe de alta parte, permite un nivel superior de instruire pentru militarii nostri si in ansamblu permite o crestere semnificativa a gradului de securitate a Romaniei.

Totusi, vreau sa spun in acest context un lucru care este de multe ori uitat. Noi ne dotam, vom avea o armata tot mai performanta, insa garantia securitatii noastre nationale sta in NATO si in partenerul nostru strategic cel mai important, Statele Unite ale Americii. Dar, ca sa facem fata solicitarilor NATO, solicitarilor din tara noastra si solicitarilor din parteneriat, trebuie sa fim foarte seriosi si sa lucram la instruire si la dotare, ceea ce facem.

Pe de alta parte, este adevarat ca in NATO exista discutii informale care incearca sa evalueze daca este suficient procentajul de 2% sau nu. Sunt membri NATO care cheltuie mai mult de 2%. De exemplu, Statele Unite ale Americii sau chiar si mai nou, un vecin de-al nostru care cheltuie peste 3%. Aceste chestiuni, in Romania, nu au fost inca abordate, nu au existat discutii cu Guvernul sau cu Ministerul Apararii, pentru o crestere peste 2%.

Jurnalist: Pentru ca tot timpul ati avut o pozitie in domeniul Justitiei, cu privire la principalele probleme: cum vedeti posibila asumare a raspunderii de catre Guvern, cu privire la doua proiecte foarte importante in domeniul Justitiei, pe de-o parte, desfiintarea Sectiei Speciale de Investigare a Magistratilor si pe de alta parte, pensionarea anticipata a magistratilor?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Asumarea raspunderii este un instrument bun pentru legiferare delegata, mai ales in situatii cand e nevoie de o rezolvare urgenta, sau cand avem un guvern minoritar care ar avea nevoie de foarte mult timp ca sa isi negocieze un castig in Parlament. Asadar, acolo unde Guvernul va constata ca este nevoie de a schimba legislatia, de a promova o legislatie noua, si modalitatile uzuale nu sunt fezabile, este foarte probabil sa se abordeze tema si prin asumarea raspunderii. Este posibil, este o discutie care se poarta la nivel de Guvern, am fost informat. De exemplu, pentru a rezolva chestiunea pensionarii anticipate, o masura care, sigur, poate fi discutata, dar s-a mers mult prea departe in actuala legislatie, iar desfiintarea Sectiei Speciale ar fi de dorit sa se faca in procedura parlamentara uzuala, dar daca nu se reuseste, si aceasta chestiune se poate, cel putin teoretic, se poate rezolva prin asumarea raspunderii.

Jurnalist: Luati in calcul cumva, pentru ca tema anticipatelor ramane o tema de actualitate, luati in calcul sa convocati chiar consultari la Palatul Cotroceni, pentru o discutie asezata, referitor la tema anticipatelor?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Nu. N-o sa fac consultari formale pe aceasta tema, dar voi avea discutii cu liderii politici, dar acelea vor fi discutii informale, discutii de lucru, si nu consultari in sensul foarte formal al cuvantului.

Jurnalist: in rapoartele MCV din anii precedenti se recomanda in mod repetat schimbarea procedurii privind numirea procurorilor de rang inalt in vederea depolitizarii si a stabilirii unor criterii foarte clare. Cu toate acestea, guvernul, ministrul Justitiei a demarat procedura pentru numirea in unele functii. Pentru ca suntem, iata, in fata primei incalcari din partea noului guvern a unei recomandari MCV, v-as ruga sa ne spuneti ce garantii puteti sa ne oferiti ca aceste numiri nu vor fi rezultatul unui troc politic?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Va garantez eu ca nu vor fi rezultatul unui troc politic, fiindca pana la urma ajung la mine. Dar haideti sa clarificam un pic lucrurile. Nu incalca nimeni prevederile MCV. MCV nu dicteaza legislatie nationala, MCV vine cu recomandari si aceste lucruri trebuie transpuse de catre decidenti in legislatie sau in metodologie. Ceea ce s-a solicitat in MCV este imbunatatirea procedurii.

Asta nu inseamna ca trebuie schimbata obligatoriu legea. Ceea ce au vrut sa ne transmita, si stiu acest lucru fiindca am cercetat putin mai in profunzime, se doreste o mai buna transparentizare si o mai buna clarificare a procedurii.

in legislatia, si cea veche si cea noua, numirea procurorilor de rang inalt se trateaza foarte sumar, trebuie sa recunoastem acest lucru, adica ministrul propune, CSM avizeaza, Presedintele semneaza. Pentru a face intreg procesul mai transparent si mai usor de inteles trebuie lamurite cateva elemente intermediare si cred ca domnul ministru al Justitiei a facut aceste lamuriri destul de bine in ultima prezentare pe care a avut-o.

in speta, a explicat cand si cum se depun solicitarile, cand si cum se analizeaza, cum se fac interviurile si asa mai departe. Eu cred ca este un progres semnificativ si, daca veni vorba de numiri politice, de cand sunt eu Presedinte nu s-au facut numiri care au rezultat din ceea ce ati spus dumneavoastra, un fel de troc politic, ei eu am avut intotdeauna grija ca aceste numiri sa se faca corect, in litera si spiritul legii.

Jurnalist: in campania electorala, la celebra dezbatere de la BCU, cu formatori de opinie – era sa zic jurnalisti – ati fost intrebat care este cel mai mare regret al mandatului dumneavoastra, precedent mandat, si ati raspuns, daca imi permiteti sa va citez: „in al doilea mandat as comunica mai mult. Poate partea de comunicare nu a ajuns inca la nivelul asteptat sau optim. Vom cauta cele mai bune abordari. Eu insa sunt decis sa comunic mai mult, mai intens”. in lumina acestei declaratii, pentru ca suntem amandoi ardeleni aciuati in Capitala, ca sa zic asa, m-am gandit sa va dau o mana de ajutor si sa va ajut sa va duceti la indeplinire acest deziderat legitim si sa va intreb in mod direct: Cand sunteti disponibil pentru un interviu la stiripesurse.ro?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Asta mai intai discutati cu colegele si colegii mei de la Comunicare si mai vedem. Deocamdata sunt in primul mandat. Al doilea incepe din 22 decembrie, dar cred ca ati putut sa observati ca avem o comunicare mult mai intensa – si astazi, si la NATO si asa va ramane si in viitor – fiindca aveti aceasta solicitare, romanii doresc sa stie mai mult si mai bine, si impreuna asa o sa facem.

Jurnalist: Fara a abuza de timpul dumneavoastra, am acordul de principiu pentru a stabili o intalnire cu…?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Aveti acordul de principiu sa-i contactati pe colegii mei.

Jurnalist: Am inteles.

Jurnalist: Domnule Presedinte, ati spus ca impreuna cu aliatii ati decis ca spatiul cosmic sa faca parte din preocuparile NATO. Ce prevede acest lucru, mai exact?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Acest lucru prevede sa se inceapa, la nivel de NATO, o evaluare a ce si cum poate fi folosit spatiul cosmic de posibilii nostri adversari si cum putem noi sa contracaram si in ce masura trebuie sa ne pregatim pentru asa ceva.

Jurnalist: Azi dimineata ati avut programata o intalnire cu ministrul mediului si voiam sa va intreb daca ati discutat cu acesta despre situatia defrisarilor ilegale de paduri si daca veti include acest subiect pe ordinea de zi a sedintei CSAT? si daca va avea loc aceasta si cand?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Da. Am discutat aceste chestiuni, am cerut chiar date foarte concrete si am discutat destul de mult pe aceasta tema. Daca ati adus aceasta chestiune in discutie, pot sa va spun ca, personal, imi doresc sa ma implic foarte mult, pentru ca aceste taieri ilegale trebuie sa fi stopate.

Aceasta abordare nu este noua pentru mine, si daca vreodata ati avut impresia ca eu imi doresc altceva, pot sa va spun ca nu este adevarat. Au existat – si acuma pot sa o spun asa, fara niciun fel de problema, ca nu mai suntem in campanie electorala – a existat o intreaga politica PSD de denigrare a subsemnatului folosind informatii care, mai nou, se numesc fake news, cum ca eu as fi prietenul unora care defriseaza si ca as fi impotriva padurilor. Nu, eu sunt cam de cand ma stiu, un adept al protejarii padurilor si un adept al unui mediu curat. Nu am de gand sa ma schimb nici de dragul PSD, nici de dragul altora. Asadar, aceasta chestiune ma preocupa si am discutat mai mult de o ora astazi impreuna cu ministrul mediului si cu premierul pe aceasta chestiune.

Este nevoie de politici solide, este nevoie de masuri ferme, este nevoie de masuri la nivel de minister, care sa repuna, de exemplu, Garda de Mediu in functiune pentru a preveni aceste defrisari ilegale. Datele sunt, ca sa zic asa, de speriat. O cantitate egala de lemn cu cea care se taie legal, se taie si ilegal. Cam jumatate se taie legal si cam jumatate se taie ilegal, ori asta trebuie sa inceteze. Ministrul mediului a venit cu cateva propuneri care pot fi transformate in legislatie, alte propuneri care, prin Ordin al ministrului pot imbunatati deja in termen scurt situatia, iar in continuare vom aprofunda aceste discutii si vom gasi cele mai bune solutii. Aceste solutii se gasesc in astfel de discutii si se pun in practica de Guvern, nu de CSAT.

CSAT a discutat aceasta chestiune, am avut atunci o Hotarare-cadru, insa aceste chestiuni nu s-au pus in practica, fiindca PSD, in realitate, nu a dorit. PSD a facut tot ce a putut ca sa apere cealalta parte. si acum Ministerul mediului trebuie sa vina cu masuri ferme, clare si in sprijinul, pana la urma nu numai al padurilor si al naturii din Romania, ci si in sprijinul bugetului national fiindca, va dati seama, daca se defriseaza ilegal jumatate din masa lemnoasa care se taie intr-un an in Romania, aceasta masa lemnoasa nu aduce niciun fel de beneficiu la buget, ori asta este inadmisibil pur si simplu.

Linie, concluzie: ma preocupa, ma ocup mai departe si sunt foarte increzator in felul in care Guvernul Orban vrea sa abordeze aceste chestiuni.

Jurnalist: Cum puteti sa va mai implicati pe viitor in acest subiect?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Ca si pana acum, discutand si cautand impreuna cele mai bune masuri.

Jurnalist: Am inteles argumentele de natura constitutionala si de necesitate legate de asumarea raspunderii Guvernului in anumite domenii. Totusi, nu exista riscul ca asumari repetate sa fie percepute drept un semn de slabiciune a Guvernului? si, pe de alta parte, sa nu corespunda asteptarilor populatiei, care, prin vot, tocmai ca s-a exprimat in sensul dezbaterii, in sensul transparentei si al dialogului?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Nu vad aceste riscuri, fiindca legiferarea delegata se face de Guvern prin diferite metode si aceasta metoda deja intra practic in zona legiferarii parlamentare. Este o procedura care nu este facuta doar de Guvern, ci este facuta de Guvern impreuna cu Parlamentul, nu vad de ce ar fi privita ca o slabiciune. Ba, dimpotriva, cred ca poate fi vazuta o astfel de asumare ca o abordare care clarifica repede si bine o situatie legislativa si vom vedea. Este, in definitiv, decizia Guvernului daca isi asuma sau nu isi asuma raspunderea pe ceva. Iar, daca v-ati referit la Referendum, Referendumul a adus o clarificare necesara. Nu se doreste lamurirea aspectelor Legilor justitiei prin ordonanta de urgenta, fiindca ordonanta este o masura care se ia de Guvern, sigur, care, in perspectiva, trebuie validata de Parlament. Dar, va amintiti, am avut situatii cand ordonante de urgenta s-au discutat chiar dupa ani de zile dupa ce au produs deja efecte si acest lucru acum, dupa Referendum, in domeniul justitiei, nu mai este posibil.

Jurnalist: Fiindca ati adus vorba de Referendum, ati invocat deseori semnalul pe care l-au dat romanii la Referendumul din mai. Ce se intampla cu aplicarea referendumului in Constitutie? Pentru ca au fost consultari pe aceasta tema, a ramas totul suspendat.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Nu a ramas suspendat, dar stim cu totii ca nu putem sa schimbam Constitutia foarte simplu, ci este foarte complicat. in masura in care vom merge mai departe cu alegerile, eu cred ca vom avea o noua majoritate in Parlament, alta decat cea toxica pesedista, care va fi deschisa si acestor abordari si atunci, cu siguranta, aceste aspecte pot fi incluse in textul constitutional. Este nerealist sa credem ca daca eu am castigat prezidentialele cu un scor foarte bun s-au schimbat raporturile de forte din Parlament. Nu s-au schimbat. Pesedistii sunt foarte numerosi si toata lumea abia asteapta sa avem alegeri parlamentare si sa avem o noua majoritate care poate pe urma sa abordeze si aceste chestiuni de introducere a rezultatului Referendumului in Constitutie.

Jurnalist: inteleg ca s-ar face doar cu o noua majoritate parlamentara aceasta modificare a Constitutiei. De ce nu incercati sa grabiti, impreuna cu partidele partenere ale Guvernului, aceste alegeri anticipate, din moment ce toata lumea le asteapta si din moment ce inexistenta unei majoritati confortabile impiedica anumite proiecte importante?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Va reamintesc ca am fost primul care am spus ca imi doresc alegeri anticipate. Am spus-o si inainte de campanie, si in campanie, si dupa campanie. si o mai spun acum o data. Eu imi doresc alegeri anticipate si discutiile pe care le voi avea cu liderii politici tintesc si acest obiectiv.

Jurnalist: Domnule Presedinte, in contextul deficitului care a depasit acea limita de 3%, considerati ca eliminarea supraaccizei si a suprataxei pe contractele part-time pot fi suportate de bugetul pentru 2020 fara sa afecteze si mai mult deficitul bugetar?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Am pus aceasta intrebare Guvernului, in speta Premierului, care a fost astazi la mine, si m-a asigurat ca se gasesc solutii. Trebuie sa vedem insa si de ce s-a ajuns aici. Acea supraacciza a fost introdusa in mod mincinos de PSD, fiindca mai intai s-a desfiintat, au promis ca nu o vor introduce si dupa un timp au reintrodus-o pur si simplu. Partidul National Liberal a dorit eliminarea acestei supraaccize de mult timp si a introdus un proiect legislativ pentru aceasta speta, considerand, si eu sunt de aceeasi parere, ca nu este buna pentru economie. Sa ne amintim doar cum, de la introducerea acestei supraaccize, a scazut consumul de carburanti la noi, in schimb foarte multi transportatori alimenteaza in afara granitelor Romaniei. Un lucru total contraproductiv si prostesc, ca sa zic asa, pe fata. Noi trebuie sa luam masurile care incurajeaza economia noastra nationala. Daca asta incurajeaza si pe vecini, e foarte bine, dar sa mergem sa cumparam toate alimentele de la vecini, sa alimentam cu carburant de la vecini, in niciun caz nu ajuta economia nationala. si atunci masuri de acest tip, chiar daca pe termen scurt au un oarecare impact bugetar negativ, trebuie luate, pentru a incuraja in ansamblu economia.

Jurnalist: Avand in vedere ca parlamentarii mai multor formatiuni care au votat pentru investirea Guvernului Orban au cerut in repetate randuri alegeri locale in doua tururi, insa cifrele arata clar ca in acest moment nu poate fi adoptat un astfel de proiect in Parlament, pentru ca nu au majoritatea necesara, considerati oportuna o ordonanta de urgenta pentru alegeri locale in doua tururi?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Aceasta discutie se poarta, stiu din sursa sigura, si in Guvern, si in PNL. Este decizia lor daca vor dori sa aplice o legislatie schimbata, este decizia Guvernului daca va da ordonanta sau daca isi va asuma, poate, raspunderea in fata Parlamentului. Eu pot doar sa repet optiunea mea personala, care este clara pentru alegerea primarilor in doua tururi si pentru alegerea presedintilor consiliilor judetene din randul consilierilor judeteni.

Jurnalist: Optiune care ar putea fi pusa in practica inclusiv prin ordonanta de urgenta?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Da, prin felul in care se poate legifera pe aceasta speta, este posibila orice varianta – lege, asumare, ordonanta de urgenta.

Jurnalist: Domnule Presedinte, ieri au trecut de Parlament doua proiecte importante. Vorbim de abrogarea recursului compensatoriu si de eliminarea supraaccizei. V-as intreba explicit daca le veti promulga si as insista pe supraacciza, fiindca stiti ca exista o directiva la nivel european care ne situeaza in acest moment sub acel nivel minim, si a existat o informare transmisa ieri de catre Ministerul de Finante privind o posibila procedura de infringement.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Da, le voi promulga. Iar daca exista nevoia unei corectii pe taxarea carburantilor, acest lucru se poate face fara probleme, explicand in prealabil, evident, despre ce este vorba. insa eliminarea supraaccizei si o posibila crestere pentru a indeplini limita ceruta de Comisia Europeana totusi va duce la o scadere considerabila sub linie a taxarii carburantilor. Deci vorbim de o scadere destul de importanta, eliminand supraacciza, iar o majorare pana la limita ceruta de Comisia Europeana este foarte, foarte mica. Deci suntem foarte, foarte aproape de acea limita. Sunt convins ca Guvernul va reglementa aceste chestiuni. Nu vad pentru ce sa nu promulg aceasta legislatie, dorita de toata lumea si gasita buna.

Jurnalist: Saptamana trecuta spuneati ca veti avea acele intalniri cu lideri politici, fie pentru consolidarea majoritatii parlamentare, fie pentru alegeri anticipate. V-as intreba daca le-ati stabilit si daca, pana in momentul de fata, ati avut discutii cu sefii de partide.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Ieri si alaltaieri m-am intalnit cu sefii de stat si guverne, dar voi planifica pentru zilele urmatoare si intalnirile cu politicienii nostri.

Jurnalist: Premierul Ludovic Orban a anuntat deja ca este posibil sa se modifice legea pensiilor. si dumneavoastra ati avut o declaratie in acest sens. si, bineinteles, dinspre PSD se vorbeste deja despre faptul ca nu doreste aplicarea actualei legi a pensiilor, care prevede si acea recalculare pe o perioada de timp. De ce se ia in calcul acest lucru acum? si daca se mai pune acelei majorari de 40% anul viitor.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Acelasi lucru am intrebat eu astazi, cand am avut o discutie cu Premierul si cu doamna ministru de la Munca. Mi-au explicat ca sunt foarte multe necorelari, foarte multe neclaritati si foarte multe inechitati in actuala legislatie, chestiune care trebuie, evident, reparata. in ce priveste cresterea pensiilor, in continuare si eu, si Guvernul Orban, si Partidul National Liberal, ne dorim sa crestem pensiile.

Jurnalist: Deci va pastrati aceasta promisiune privind majoritatea pensiilor.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Da, imi pastrez aceasta optiune.

Jurnalist: Ieri au avut loc in Parlament doua anunturi privind trecerea unor parlamentari de la PSD care au votat motiunea de cenzura si investirea Guvernului Orban la PNL. stiu ca ati discutat de multe ori despre acest concept, de traseism. Cum vedeti aceste mutari in Parlament si acceptarea unor parlamentari de la PSD in Partidul National Liberal?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Tot traseism se numeste. Mai mult nu pot sa va spun eu, fiindca nu am fost deloc implicat in aceasta chestiune. V-as ruga sa puneti intrebarea la cei care au facut mutarea si la cei care au acceptat-o.

Jurnalist: Daca ati vorbit cu ministrii implicati, credeti ca suntem pregatiti pentru Euro 2020, mai ales in privinta stadioanelor si a infrastructurii de transport?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Cred ca aici putem sa constatam din nou cum PSD si-a batut joc de ceva important pentru Romania. Aceste chestiuni au fost promise, asumate – vorbesc despre pregatirile pentru Euro 2020 -, dar s-au realizat doar in parte. Acum, da, am discutat si astazi, ca am avut o discutie si cu ministrul tineretului si sportului si ne-am informat despre stadiul lucrurilor care sunt in raspunderea ministerului – stiu ca Premierul a fost si pe santiere, le-a vizitat si a facut, la vremea respectiva, si niste declaratii. Pana la urma, se pare ca vom fi cat de cat pregatiti, dar, sigur, departe de ceea ce s-a promis la momentul la care s-au facut negocierile pentru organizarea acestor evenimente. Este pacat. Ar fi fost un bun obiectiv national in acest domeniu si sper ca, in perioada scurta ramasa, sa se mai poata remedia suficient de mult ca sa ne prezentam rezonabil.

Jurnalist: Ati primit intre timp de la Guvern posibile informari cu privire la acel pachet de masuri de reducere a cheltuielilor astfel bugetul pe anul viitor sa se incadreze in acea limita de 3 sau 3,5%?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: N-am avut inca nicio discutie pe bugetul pe anul viitor, concreta, decat de principiu.

Jurnalist: si de principiu excludeti sa existe taieri salariale sau introduceri de noi taxe, sau posibile inghetari de salarii?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Nu vor exista. Cu certitudine, nu vor exista taieri de salarii. Nici nu intra in discutie asa ceva”.