Traian Basescu a recunoscut ca a semnat notele informative cu „Petrov”! „Nu am stiut ca contrainformatiile militare reprezinta Securitatea”

23

Fostul presedinte Traian Basescu a recunoscut, in premiera, ca in perioada in care era student la Institutul de Marina din Constanta a dat doua note informative pe care le-a semnat cu numele conspirativ “Petrov”.

Loading...

Traian Basescu a declarat joi, la Curtea de Apel Bucuresti, in procesul in care CNSAS il acuza ca a colaborat cu Securitatea, ca nu a stiut ca contrainformatiile militare reprezinta Securitatea.

„Niciodata n-am stiut ca mi s-a dat un nume conspirativ. Abia cand mi s-au dat cele doua note, colonelul Tudor mi-a zis: Semneaza Petrov. Niciodata nu mi s-a dat un nume conspirativ. Eu nu am stiut ca contrainformatiile militare reprezinta Securitatea. Eu abia dupa Revolutie am aflat de legatura contrainformatilor militare. Am crezut ca este un serviciu subordonat comandamentului fortelor navale, asa scrie si pe frontispiciu. Rapoartele mele au fost depuse la companie nu la Securitate si sunt semnate „Capitan Traian Basescu. Daca eram colaborator, trebuiau semnate tot cu Petrov”, a declarat Traian Basescu in fata instantei.

Mai departe, Traian Basescu a povestit contextul in care a ajuns sa dea declaratii la Securitate.

„In discutiile cu acest Tudor (lt-col. de Securitate – n.r.) am fost in dificultate. Ma intreba de lucruri petrecute cu un an doi inainte, evenimente proaspete, nu ma puteam scuza ca nu stiu pentru ca era recent. Ofiterul de contrainformatii stia ceva. Mai ales ca noi nu ne-am ascuns. Cand am revenit intr-o vara cu Mircea ne-am angajat pe litoral. Nu ne-am ascuns pentru ca nu aveam interdictie la asa ceva. Criteriile erau asa. Eu aveam o greutate legata de un incident si un coleg. Ghinionul a facut ca neraportarea mea despre niste colegi neajunsi in institut sa iasa la iveala dupa ce unul dintre cei ce nu au venit a cazut in cap pe undeva. Am fost bagat in arest sapte zile pentru neraportarea. in fata colonelului eram pentru a doua oara in fata faptei de a fi ascuns ceva. Am incercat sa ma protejeze si pe mine. Daca acel colonel stia ceva ce stiam si eu si stia ca eu stiu, aveam din nou probleme pentru ca minteam. Am spus tot ce a dorit sa stie. Nu spuneam chestiuni foarte marunte gen cand ascult Phoenix. Dar imi doream nici sa nu am probleme din nou.

Afirmatia lui Cornel Dimitriu parea hilara. Ca fugi cu o femeie bogata gasita in vreun port. in port gasesti alte femei dar nu femei bogate. Nu am crezut vreodata ca fuge spontan in vreun port. Parasirea navei se pedepsea cu amenda penala sau pana la doi ani de inchisoare. Regimul democratic a amplificat aceste sanctiuni. Dupa revolutie aceeasi fapta era pedepsita cu pana la trei ani”, a relatat Traian Basescu.

Procesul prin care CNSAS incearca sa demonstreze calitatea de colaborator al Securitatii a lui Traian Basescu a inceput joi la Curtea de Apel Bucuresti. Fostul presedinte sustine in continuare ca nu a colaborat cu Securitatea, in ciuda notelor olografe descoperite recent de CNSAS. Curtea de Apel se va pronunta pe 20 septembrie daca Traian Basescu a colaborat sau nu cu Securitatea.