Adevarul a iesit la iveala! CNSAS: Notele la Securitate ale lui Traian Basescu au ingradit dreptul la viata privata!

21

Curtea de Apel Bucuresti a facut public dosarul prin care CNSAS cere instantei constatarea calitatii de colaborator al securitatii in cazul lui Traian Basescu. Din documentele anonimizate rezulta ca fostul presedinte ar fi avut un ofiter de legatura desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, si ca ar fi dat doua note informative olografe.

Loading...

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) arata in documentele depuse la Curtea de Apel Bucuresti ca fostul presedinte Traian Basescu a dat note informative ce ar fi dus la mentinerea in tara a unui coleg de la Marina.

„Subliniem ca identitatea dintre sursa (…) si dl (…) rezulta din faptul ca numarul dosarului personal – (…) din perioada colaborarii cu organele de contrainformatii militare, consemnat in registrele (…) in dreptul dlui (…) se regaseste si pe notele informative olografe ale sursei, (….) din (….) identificate in dosarele nr. (….) 10 si nr. (….) 40, documente pe care le consideram relevante in stabilirea calitatii de colaborator a acestuia”, se arata in cererea de chemare in judecata, anonimizata de catre instanta, scrie Agerpres.

„Pe parcursul colaborarii cu Securitatea, dl (….) a furnizat informatii prin care se denuntau activitati potrivnice regimului totalitar comunist, precum intentia de a pleca in strainatate si relatii cu cetateni straini, existente in notele informative date in 05.05.1975, identificate in dosarele (….). Analizand informatiile furnizate de parat, apreciem ca acestea vizeaza ingradirea dreptului la viata privata (art. 17 din Pactul International privind Drepturile Civile si Politice) si dreptul la libera circulatie (art. 12 din Pactul International privind Drepturile Civile si Politice”, se mentioneaza in document.

Potrivit sursei citate, urmare a uneia dintre notele informative date de Traian Basescu fata de un coleg, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave romanesti care plecau in afara granitelor tarii.

„Mai mult, depasirea acestei conditii rezulta cu pregnanta si din faptul ca, urmare a informatiei transmise de parat prin nota informativa din 5 mai 1975 lt. (….) de contrainformatii militare la (….) Constanta, redacteaza nota 19.08.1975 prin care acesta propune avizarea negativa a unei desemnari a acestuia (cel despre care Traian Basescu a dat informatii – n.r.) ca ofiter pe navele romanesti ce vor pleca in strainatate. (…) Se detine material informativ furnizat de colaboratorul (…) din care rezulta ca (….) ar fi dispus ca in cazul in care ar reusi sa cunoasca in strainatate (….) sa ramana acolo”, se mai arata in documentul de la CAB.

Pe 29 mai, Curtea de Apel Bucuresti a inregistrat dosarul in care CNSAS solicita instantei stabilirea calitatii de colaborator al Securitati in cazul fostului presedinte Traian Basescu.

Dosarul a fost inregistrat pe rolul Sectiei a VIII-a contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti.

La inceputul lunii mai, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a anuntat ca a introdus o actiune in instanta pentru stabilirea calitatii de colaborator al Securitatii in cazul unui parlamentar, fara a-i dezvalui numele.

„Note de Constatare – Colaboratori ai Securitatii: Colegiul a aprobat Nota de Constatare si a dispus introducerea la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a actiunii in constatare pentru stabilirea calitatii de colaborator al Securitatii, pentru urmatoarea categorie de persoane: art. 3 lit. b), art. 5 alin.1 (deputat sau senator in Parlamentul Romaniei, membru in Parlamentul European) – 1 persoana”, preciza la acea data CNSAS.

Potrivit unor informatii publicate de presa centrala, dosarul de la CNSAS cu privire la Traian Basescu ar contine doar copertile, insa doua note informative ar fi fost descoperite in dosarele de urmarire ale altor persoane.

Fostul presedinte a primit pana acum de la CNSAS, de la inceputul anilor 2000, cinci adeverinte de necolaborare cu Securitatea.

Documentele trimise de CNSAS instantei arata ca Traian Basescu ar fi inceput sa-și toarne colegii la Securitate inca din primul an de studentie la Institutul de Marina, in 1972, scrie G4Media.ro.

Cererea CNSAS adresata Curtii de Apel, prin care cere instantei sa constate calitatea de colaborator al Securitatii pentru fostul președinte, se bazeaza pe mai multe documente din arhivele SRI și MApN, printre care și unul trimis de SRI la inceputul lunii aprilie 2019.

Potrivit G4Media.ro, documentele invocate de CNSAS arata ca Traian Basescu ar fi fost folosit ca sursa de Securitate incepand din 1972, anul in care a devenit student. in 1976, cand a terminat facultatea, el a fost preluat de Securitatea Constanta.

in 1979, dosarul lui a fost distrus, fara a fi microfilmat, cand Basescu s-a inscris in Partidul Comunist Roman.

Printre documentele trimise la instanta se afla si cele doua note din 5 mai 1975, in care sursa Petrov, identificata de CNSAS ca fiind Traian Basescu, si-a turnat doi colegi de facultate: despre unul a scris ca vrea sa ramana in strainatate,iar celalalt intretine relatii cu strainii.

Traian Basescu acuza ca oameni politici din Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) au distribuit documente din dosarul in care este acuzat de colaborare cu Securitatea, acestea aparand in presa in ziua in care la Parlamentul European se negociaza distribuirea functiilor de influenta politica. El precizeaza ca a verificat si nici o copie din dosarul sau nu a plecat de la Curtea de Apel Bucuresti, care judeca aceasta cauza.