Adevarul despre sfatuitorul din umbra al premierului Dancila, Ica Voinea: Apropiat de Nicu Ceausescu, legat puternic de China si Dan Voiculescu!

66

In epoca PSDragnea rolul de „premier din umbra” era detinut de Darius Valcov, insa o data cu disparitia acestuia rolul a fost insusit de Florea Voinea (63 de ani), zis si Ica Voinea, un apropiat al familiei Vioricai Dancila.

Loading...

Fostul lider al Uniunii Tineretului Comunist (UTC), mana dreapta a lui Nicu Ceausescu, Ica Voinea a ajuns sa aiba o influenta majora asupra deciziilor guvernamentale, chiar daca nu are nicio calitate formala in executiv, dupa cum au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

in calitate de sfatuitor din umbra al lui Dancila, Ica Voinea a inceput sa aiba influenta asupra numirilor in functii – cheie din ministere, companii de stat si agentii guvernamentale, precum si asupra tacticilor politice ale premierului. Informatiile G4Media.ro arata ca Voinea a avut un cuvant de spus in numirea sefului CNAIR si a fostului ministru de Interne, Nicolae Moga.

Voinea este un personaj discret pe scena politica, desi a avut doua mandate de deputat si unul de senator din partea aliantei PSD – PUR. Pe langa implicarea in politica post-1989, el a fost strans legat de cateva personaje extrem de controversate din lumea economica: Dan Voiculescu, fondatorul Antenei 3, si Octavian Cretu, patronul Borsec. Daca in cazul lui Voiculescu exista o decizie finala de colaborare cu Securitatea, in privinta unei presupuse colaborari a lui Cretu cu fosta politie politica comunista exista doar zvonuri publicate in presa anilor 2000.

Mai precis, potrivit CV-ului sau, Ica Voinea a fost Director General Executiv la Antena 1 si apoi consilier economic la Corporatia pentru Cultura si Arta INTACT in perioada 1998 – 2005. In perioada 2009 – 2012, el a devenit consilier economic la compania Romaqua Borsec.

De altfel, tocmai relatia apropiata cu Dan Voiculescu l-a propulsat in Parlament. El a intrat in Camera Deputatilor in 2000 pe listele Partidului Umanist din Romania (PUR), partidul infiintat de fondatorul Antenei 3. A avut doua mandate de deputat (2000 – 2008) gratie aliantei PUR – PSD, apoi un mandat de senator (2012 – 2016) pe listele PSD din Vaslui.

Dar puterea lui Voinea vine din trecutul sau. El a fost unul dintre stalpii regimului comunist, mai precis lider al UTC (Uniunea Tineretului Comunist), institutie condusa de Nicu Ceausescu, fiul dictatorului Nicolae Ceausescu. Desi in CV-ul sau nu figureaza nimic despre acea perioada, Florea Voinea a dat detalii din belsug intr-un interviu pentru Radio Romania International, sectia chineza .

A spus ca el ”conducea activitatea economica a CC al UTC, conduceam la vremea respectiva vreo 29 de santiere nationale” si ca a preluat de la Nicu Ceausescu conducerea unei delegatii care a vizitat China in 1986. O vizita in care, sustine Voinea, l-a intalnit si s-a imprietenit cu Li Keqiang, pe atunci lider al tinereretului comunist chinez, care ulterior a devenit premier al Chinei.

Interviul, extrem de bogat in detalii biografice, arata atractia lui Florea Voinea pentru Rusia si China. Iata doua fragmente, relatari ale vizitelor sale la Moscova si Beijing:

”Daca mergi sa vizitezi Shenzhenul, cu Huawei si ZTE, sa vezi ce au facut acolo… centrala lor atomica, cu cate grupuri functioneaza acolo… Au ridicat orase noi, nu iti vine sa crezi ca pe pamant pot fi si aceste constructii (…) Pentru mine este o enigma de ce noi nu am continuat colaborarea cu China, de ce nu colaboram cu ei si de ce nu realizam proiecte impreuna cu ei. Va marturisesc ca Zhang Gaoli a spus, acum 4-5 ani, ca pentru ei nu este o problema sa sprijine dezvoltarea Romaniei, ne pot imprumuta chiar fara garantii guvernamentale si putem sa platim cu orice. Ori cand ai o asemenea oferta si nu o fructifici, marturisesc ca nu stiu care sunt cauzele”

”in octombrie 2013 am fost la Moscova, in calitate de membri ai Comisiei de Politica Externa. si acolo ne-am intalnit cu vicepresedintele Senatului, cu vicepresedintele Dumei de Stat si cu vicepresedintele Consiliului Federatiei Ruse, si ei ne-au zis la unison: „Domnilor, dar noi suntem vecini. Vecinii isi imprumuta o punga cu zahar, o sticla de ulei, se intreaba de sanatate unul pe altul, noi oare de ce nu ne intelegem ca si vecini? Nu va intereseaza piata Rusiei? Noi ne-aducem aminte ca am importat din Romania foarte multe produse de mare calitate. Am vrea sa continuam aceasta colaborare. Nu va intereseaza?” Am venit si am spus-o celor care aveau decizia. Am spus-o, s-a intamplat ceva? Nu s-a intamplat nimic”.

De altfel, dupa Revolutie, el si-a pastrat atractia pentru China, intrand in conducerea unei initiative numite Casa Romano – Chineza si a Camerei de Comert Romania – China. Tot in interviul citat a relatat ca a participat la organizarea unor evenimente politico-economice bilaterale.