Teodorovici vrea sa impoziteze bacsisul! Cum se va plati de la 1 octombrie

5

Statul vrea sa impoziteze bacsisul. Ministerul de Finante vrea ca banii pe care ospatarii si barmanii ii iau pe langa salariu sa fie inregistrati la ANAF.

Loading...

Propunerea a fost pusa in dezbatere publica, si, sustine Eugen Teodorovici, a venit dinspre industria hoteliera si a serviciilor alimentare. Potrivit proiectului de ordonanta de urgenta, clientii ar urma sa aleaga sa lase bacsis intre zero si 15% din nota de plata, chiar pe bonul fiscal.

In codul fiscal, acest bacsis va fi definit ca suma pe care o plateste un client, voluntar, in plus fata de valoarea bonurilor sau serviciilor primite. Mai mult decat atat, odata ce un client ajunge intr-un restaurant va primi o nota de plata inaintea bonului fiscal. Pe aceasta nota va trebui sa bifeze o casuta in functie de bacsisul pe care vrea sa-l lase, o valoare intre 0 si 15%.

La final va primi acest bon fiscal, unde bacsisul va fi trecut separat. si tot separat va fi introdus si in casele de marcat.

Asadar, operatorii economici vor trebui sa-si introduca in propriile case de marcat acest nou produs, bacsis, exact ca un produs obisnuit.

Daca vorbim de codul fiscal, atunci ne referim si la impozitul pe care il va opri statul, 10%, avand in vedere ca cei care vor primi aceste venituri vor fi incadrate ca venituri din alte surse. Ca atare, angajatorul nu va fi nevoit sa plateasca TVA, ci doar acest impozit de 10%, iar contributiile sociale vor fi oprite de la sursa. Nu insa si contributiile pentru sanatate, potrivit acestui proiect de ordonanta.

O alta procedura pe care angajatorii vor trebui sa o indeplineasca este cea a unui regulament intern in baza caruia angajatii vor trebui sa primeasca sumele din acest bacsis colectat la finalul lunii.

Vorbim astfel de un proiect de ordonanta de urgenta, pus miercuri in dezbatere publica pe siteul Ministerului de Finante, insa ministrul Eugen Teodorovici spunea ca pana la finalul acestei luni ar vrea sa stranga toate propunerile din industria respectiva, ca atare, OUG sa intre in vigoare de la 1 octombrie 2019.