Scandal la USR! Partid nou cu metehne vechi: O filiala importanta, capusata de bani de cativa lideri locali

32

USR, cel mai nou partid de pe scena politica, este lovit zilele acestea de un nou scandal privind cheltuielilr din campanie. Se pare ca cei care promoveaza sloganul fara penali in functie au aceleasi metehne care se regasesc la partidele cu „experienta”.

Loading...

Pe grupul intern de Facebook „USR – Poiana lui Iocan” au aparut discutii legate de probleme ale organizatiei din Giurgiu, respectiv contracte, de 5.000 de lei fiecare, cu mai multe firme care apartin unor membri de partid, potrivit mesajelor obtinute de Mediafax.

Andreea Talmazan, membru USR, ofera detalii despre cele trei contracte, unele pentru inchirierea sediului de campanie, altele pentru promovarea partidului in campania pentru europarlamentare. Aceasta a adaugat ca rezultatele in campanie nu s-au vazut in organizatia USR Giurgiu, desi au fost platiti bani pentru promovare.

„Ati uitat de Giurgiu? Va reamintesc. A fost descoperita o situatie ciudata, spunea colega noastra, responsabil financiar BJ Giurgiu. Mai precis, sunt trei contracte, in valoare de 5.000 de lei fiecare, cu trei firme ale unor membri USR.

Un contract cu firma Breazu Renting Center SRL, in valoare de 5.000 de lei, pentru inchirierea unui sediu de campanie. Cosmin Andronache, presdintele filialei judetene Giurgiu, spune in postarea sa ca banii, platiti la inceputul lunii iunie, au fost returnati. Nu spune cand, mai exact. De retinut ca Andronache Cosmin este proprietarul cladirii in care se afla sediul firmei pe care o detine cu inca un asociat si care a subinchiriat spatiul filialei judetene Giurgiu.

Un al doilea contract est cu firma Eriska, infiintata in octombrie 2018, care are sediul in acelasi spatiu cu USR Giurgiu, firma care-i apartine lui Mirel Valentin Axinte. Mirel Axinte a intrat in USR pe 5 noiembrie 2018. Din noiembrie primeste lunar 500 de lei pentru administrare cont social-media pentru redactara si trimiterea de comunicate de presa si pentru analize politice. Pntru luna de campanie a incasat 5.000 de lei. De remarcat este faptul ca pagina de FB USR Giurgiu este la 1.000 si un pic de like-uri, in toata campania nu a avut nicio postare proprie, ci doar redistribuiri sau repostari de pe pagina nationala. La o simpla cautare pe Google, singura realizare notabila est o conferinta de presa postata pe youtube cu 92 de vizualizari. Pentru luna de campanie nu exista niciun raport”, a scris Andreea Talmazan pe grupul intern de Facebook „USR – Poiana lui Iocan”.

Mai multe, AICI

In replica, Mirel Axinte a raspuns tot pe facebook:

„Giurgiu era o lume straina USR-ului. in 2016 a avut 2,9%.

asta e Giurgiu. in 1996, anul victoriei CDR/Constantinescu, in Giurgiu primaria a fost castigata de candidatul PSM, un mafiot local, domnul Iliescu. Apoi a mai castigat-o de 3 ori si a preluat si PNL local. USL a fost pe cai mari si asa a ramas. Giurgiu nu e doar un judet rosu, e un judet in care forta transpartinica a PSD-PNL-ALDE e mai mare decat in majoritatea judetelor. Sa nu uitam ca presedintele PNL Giurgiu spunea in primavara ca vrea amnistie. in Giurgiu e o o colcaiala transpartinica si de inrudire (sunt rude unii cu altii, transpartinic – azi se vad verisorii la gratar, maine se duc fiecare la partidul lui). intr-un judet cu putini oameni independenti, in afara retelelor clientelare, cu putine resurse umane de „tip USR”.

USR Giurgiu a avut la aceste europarlamentare a 3 a crestere pe tara (daca luam Bucuresti ca o singura filiala), cu o crestere de 436,74%, dupa Diaspora (466%) si Salaj (465% – judetul lui Ciolos), iar PLUS Giurgiu e abia in curs de formare. Cresterea Aliantei USR PLUS fata de USR 2016 la nivel national a fost de 265%.

Am livrat la USR Giurgiu analiza, pozitionare politica, strategie, prioritizare geografica, idei de evenimente, mesaje.

il cunosc pe Cosmin Andronache, presedintele USR Giurgiu, din 2012, cand eram pe baricade impotriva USL. Mi-a cerut sfatul si cand a decis sa-si lase jobul de IT-ist pe mii de euro ca sa faca turul ruralului giurgiuvean intr-o filiala cu 12 membri si un scor sub 3% in 2016. A facut prozelitism USR in judetul Giurgiu pana a ajuns in spital (LE: de la epuizare, nu l-a batut nimeni).

Informal, am discutat despre USR Giurgiu si extindere si pozitionari de cateva ori pe saptamana de cand e presedintele filialei judetene Giurgiu. Asa cum mai discut in USR si-mi mai cere x sau y parerea.

Din 2018 am avut un contract de 500 lei/luna pentru social media, dincolo de consultanta informala. Doar 500 de lei fiindca nu aveam timp sa ma ocup full time de o pagina de Facebook si nici n-a fost o prioritate a USR Giurgiu.

in campanie mi-a cerut ajutorul fiindca avea incredere in mine si in ideile.si sfaturile mele si pentru ca stiam Giurgiu (sunt giurgiuvean) si ce facuse filiala din 2018 pana atunci. insa acum avea nevoie de mai mult.

Ce am livrat e la USR si AEP.

Fiind membru USR, eu nu pot lucra decat cu USR, altfel as fi in conflict de interese. Nu poti fi membru al unui partid si lucra cu alt partid. Milionar excentric nu sunt.

si nu sunt singurul, sunt multi altii. Asa e si normal, in opinia mea.

USR Giurgiu a livrat un rezultat bun pentru Giurgiu, in contextul dat, apropo de o discutie despre rezultatele din filiale in care nu se lua contextul in discutie (una e sa fii judet rosu, una e sa fii in fief PNL puternic, una e sa fii filiala judeteana la inceput, una e sa fii judet eminamente rural, una e sa fii centru universitar si fief rezist cu proteste la care au participat zeci de mii de membri). E o crestere buna si un scor decent. Probabil s-ar fi putut mai mult, dar eu eram mai pesimist (inclusiv la scorul general al Aliantei – eu mizam la wishful thinking pe un 20-21%).

E trist ca lupta pentru putere din USR a ajuns aici, à la PNtcd. Rezultatul excelent din 26 mai a luat prin surprindere oameni care erau in bloc starturi sa sara la gatul lui Barna pentru esecul electoral pe care scontau si acum incearca alta abordare.

Am facut precizari publice fiindca au fost acuzatii publice. si asta e tot, nu-mi place sa apar la TV nici direct, nici prin telefon (deci nu ma mai sunati) si nici n-am de gand sa intru in ping pong-uri si clinciuri publice despre USR.

Precizez ca nu am fost niciodata membru PSD sau al altui partid de acest gen. Am fost intre 91 si 98 membru PNL, incepand de la liceeni. De atunci n-am mai fost membru al vreunui partid.

Cand am intrat in USR, unii s-au bucurat ca o sa „fie distractie”, tambalau, rebeliune. Daca voiam asta, ramaneam in afara USR. M-am concentrat pe lupta cu PSD si pe comunicarea in afara partidului, de aia am si preferat sa raman simplu membru, fiindca era mai important sa-mi folosesc energia in lupta din afara partidului decat in cea din interior. La campania la nivel de simpli membri si simpatizanti m-am implicat mai mult decat m-as fi asteptat, in conditiile in care, din cauza coloanei si herniilor de disc, nu am voie sa stau mai mult de 30 de minute neintrerupt in picioare sau in cur. Cu toate astea am stat ore intregi si la semnaturi si la promovare in teren. Mai putin decat altii (la sectorul 2 sunt eroi), dar mai mult decat ma asteptam si puteam, fizic vorbind.

Toata chestia asta imi lasa un gust amar, dar si un chef de implicare crescut. Desi consider in continuare ca, pentru mine, cel putin, energiile ar trebui sa mearga mai bine spre lupta din exterior decat pe luptele interne. Dar, iata ca nu se poate”, scrie Mirel Axinte pe Facebook.