Romanii celebreaza 170 de ani de la nasterea lui Eminescu! Astazi sarbatorim Ziua Culturii Nationale

15

Ziua Culturii Nationale este sarbatorita miercuri, cand se implinesc 170 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu.

Loading...

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anuntat ca autoritatile locale din intreaga tara vor organiza simultan evenimente miercuri, la ora 18,00.

″In acest an, am initiat o actiune unitara, asadar, la ora 18,00, va fi aprinsa flacara culturii, simbolic, pentru ca vor avea loc actiuni simultan in aproape toate orasele tarii”, a precizat Gheorghiu.

in cadrul evenimentelor, va fi citit si un mesaj special: “Cultura se cladeste zi de zi, cate putin, intrand intr-un muzeu, deschizand o carte, privind o pictura, sa reaprindem aceasta flacara, deoarece totul incepe cu fiecare dintre noi. Cultura este mostenirea sociala pe care o oferim copiilor nostri, pe care o lasam tinerilor romani de pretutindeni”.

Academia Romana organizeaza sesiunea festiva “Sincroniile europene ale culturii romane”. Evenimentul se va desfasura in Sala Mare a Ateneului Roman incepand cu ora 11,00 si va fi moderat de academicianul Ioan-Aurel Pop, presedintele Academiei Romane.

Presedintele Klaus Iohannis va transmite un cuvant de salut, iar in debutul evenimentului vor rosti mesaje Patriarhul Daniel, Monica Anisie – ministrul Educatiei si Bogdan Gheorghiu – ministrul Culturii.

in cadrul sesiunii, academicianul Eugen Simion, presedintele Sectiei de filologie si literatura, va sustine prelegerea intitulata “Nationali cu fata spre universalitate”, academicianul Nicolae Breban va vorbi despre “Existenta prin cultura”, iar academicianul Razvan Theodorescu, vicepresedinte al forului, “Despre o sincronie europeana a vechii culturi romanesti”.

Manifestarea se va incheia cu un moment eminescian sustinut de actorul Dorel Visan.

In foaierul Ateneului Roman va fi organizata expozitia foto-documentara “Eminescu 170”, realizata de Primaria Municipiului Bucuresti prin Muzeul National al Literaturii Romane, si vor fi prezentate trei colectii de carte ale Academiei Romane: “Civilizatia romaneasca”, “Basarabica” si “Izvoare privind istoria romanilor” – Seria “Hurmuzaki”.

Sesiunea festiva din 15 ianuarie este organizata de Academia Romana in parteneriat cu Fundatia Nationala pentru stiinta si Arta, Filarmonica Romana si Muzeul National al Literaturii Romane, sub egida Primariei Municipiului Bucuresti.

Expozitia documentara intitulata “Floarea cuvintelor: limba romana in comori literare si bibliofile din patrimoniul Bibliotecii Nationale a Romaniei” va fi organizata miercuri, de Ziua Culturii Nationale, in foaierul Ateneului Roman.

Evenimentul, organizat de Biblioteca Nationala a Romaniei, cu sprijinul Ministerului Culturii, isi propune sa puna in lumina specificul cultural romanesc, reflectat in pagini de carte din Colectiile Speciale ale Bibliotecii Nationale, care constituie marturii ale evolutiei culturii scrise in tara noastra si au o mare insemnatate pentru formarea limbii romane literare, se arata intr-un comunicat transmis Agerpres.

Structurata in trei sectiuni tematice, expozitia reuneste o serie de reproduceri dupa documente valoroase din cadrul fondului de carte romaneasca veche si rara, reliefand momente de referinta ale istoriei tiparului in limba noastra, aspecte privind afirmarea identitatii lingvistice si, nu in ultimul rand, importanta culturala a scrierilor autohtone.

O slujba de pomenire va fi oficiata miercuri la Cimitirul Bellu. intre orele 8,00 si 10,00, in capela Cimitirului Bellu va fi oficiata Sfanta Liturghie de un sobor de preoti care slujesc in cimitirele din Bucuresti, urmata de slujba Parastasului la mormantul poetului Mihai Eminescu, la ora 10,00. La finalul slujbei de pomenire, la mormantul poetului va fi depusa o coroana de flori din partea Arhiepiscopiei Bucurestilor.

La ora 10,30, in Catedrala Patriarhala, dupa Sfanta Liturghie, se va savarsi slujba Parastasului pentru cinstirea memoriei sale.

Romfilatelia introduce in circulatie miercuri emisiunea de marci postale “Cupluri celebre. Poezia dragostei”, pentru a marca Ziua Culturii Nationale.

Potrivit unui comunicat transmis Agerpres, pe timbrele cu valoarea de 5 lei si respectiv 11,50 lei sunt reproduse in prim plan portretele indragostitilor Mihai Eminescu si Veronica Micle. Aceste portrete, individual evidentiate in compozitia grafica a timbrelor, sunt acompaniate de sufletul pereche, prezentat in oglinda in varianta alb-negru.

Pe colita nedantelata a emisiunii, cu valoarea nominala de 28,50 lei, se regaseste timbrul ce ilustreaza ambele jumatati ale acestei romantice iubiri impreuna cu poezia “Dormi” de Mihai Eminescu si o ilustratie simbol a celor doi indragostiti realizata de Ligia Macovei.

Emisiunea de marci postale “Cupluri celebre. Poezia dragostei” va fi disponibila de miercuri in magazinele Romfilatelia din Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, precum si in magazinul online http://romfilatelia.ro/store/.

Aceasta este completata de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinieta si colita nedantelata.

Teatrul National “I. L. Caragiale” Bucuresti organizeaza pe 15 ianuarie tururi ghidate gratuite, oferite celor care vor sa afle cum arata si cum functioneaza cel mai mare teatru din S-E Europei, cu cele sapte sali ale sale, cu numeroase spatii expozitionale, o librarie si mai multe foaiere in care publicul poate consulta panourile interactive cu programul si ofertele culturale din perioada urmatoare.

″Tururile va vor purta prin culisele teatrului, in spatele scenelor, in zona atelierelor de costume si decoruri, pe la cabinele actorilor, iar colegul nostru, Ionut Corpaci, cunoscut deja pentru pasiunea cu care isi exercita voluntar rolul de ghid ad-hoc, le va depana celor prezenti, asa cum face de cativa ani incoace, in fiecare zi de luni, povesti despre istoria de 168 de ani a institutiei Teatrului National sau despre cei 47 de ani ai cladirii de azi din Piata Universitatii″⁣, precizeaza TNB.

Nu in ultimul rand, participantii la tururile ghidate vor avea ocazia sa admire panorama Bucurestiului de pe acoperisul cladirii. La final, o fotografie de grup realizata in foaierul Salii Mari va fi postata pe pagina de Facebook a teatrului.

Punctul de intalnire pentru fiecare din cele trei tururi ghidate organizate la orele 14,00, 15,30 si, respectiv, 17,00 este Foaierul Salii Mari a TNB, in dreptul Casei de bilete.

Bucurestenii sunt invitati sa participe, miercuri, si la vizite ghidate gratuite in colectiile stiintifice ale Muzeului National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”.

Potrivit unui comunicat de presa, de Ziua Colectiilor Deschise la Antipa publicul va avea acces gratuit atat in expozitia permanenta, cat si in noua expozitie temporara de reptile vii, deschisa in Sala Multimedia de la parterul muzeului.

De asemenea, vizitatorii vor avea posibilitatea sa admire comori de patrimoniu care nu se regasesc in expunerea permanenta a muzeului si care fac din Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” un adevarat “jurnal” al biodiversitatii planetei, reprezentand cea mai importanta sursa de documentare pentru cercetarea zoologica romaneasca.

Vizitele gratuite au loc dupa urmatorul program: 11,00 si 13,00 – in colectia de pasari, 11,00 si 15,00 – in colectia de fluturi, 12,00 si 14,00 – in colectiile de reptile si amfibieni, 13,00 si 16,00 – in colectia de mamifere.

Participarea este gratuita, iar inscrierea se face prin formularul de rezervare https://antipa.ro/rezervari/, in limita a 15 locuri/grup. Accesul publicului in muzeu va fi intre orele 10,00 si 18,00 (ultimul vizitator va intra la ora 17,00).

Muzeul Municipiului Bucuresti ofera acces gratuit publicului in toate expozitiile deschise in prezent, cu ocazia Zilei Culturii Nationale.

Pot fi vizionate numeroase proiecte expozitionale aflate la Palatul Sutu, Muzeul Theodor Aman, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Victor Babes, Muzeul Nicolae Minovici, Muzeul de Arta Ligia si Pompiliu Macovei, Muzeul George Severeanu, Muzeul Frederic Storck si Cecilia Cutescu-Storck.