Reactia ministrului Bogdan Aurescu in cazul celor peste 100 de romani blocati in Mexic

35

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu si-a exprimat nemultumirea si ingrijorarea, intr-un mesaj adresat ministrului mexican de Externe, fata de modul arbitrar in care autoritatile mexicane au refuzat accesul romanilor in Mexic si a cerut sistarea imediata a acestor practici abuzive, informeaza Agerpres. Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonica cu omologul mexican, Marcelo Ebrard Casaubón, pentru solutionarea situatiei cetatenilor romani afectati de refuzul autoritatilor mexicane de a permite intrarea acestora pe teritoriul Statelor Unite Mexicane, informeaza MAE.

In cadrul discutiei telefonice, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat ingrijorarea autoritatilor romane cu privire la modul arbitrar in care autoritatile mexicane au refuzat accesul cetatenilor romani, care se deplasau in scop turistic, pe teritoriul Statelor Unite Mexicane și a reluat apelul la asigurarea unei abordari transparente și predictibile cu privire la regimul turiștilor straini in Mexic.

Loading...

Ministrul Bogdan Aurescu a punctat necesitatea ca astfel de decizii sa fie fundamentate pe evaluari individuale, de la caz la caz, apel inclus și in continutul scrisorii adresate omologului. A evidentiat ca Romania respecta dreptul suveran al Mexicului de a lua decizii de nepermitere a intrarii pe propriul teritoriu a cetatenilor straini, dar a subliniat importanta ca acestea sa fie analizate de la caz la caz, aplicarea unei decizii generalizate, de grup, nefiind permisa.

La randul sau, ministrul relatiilor externe al Statelor Unite Mexicane, Marcelo Ebrard Casaubón, a confirmat faptul ca autoritatile mexicane centrale sunt sesizate cu privire la situatia prezentata și a dat asigurari ca, la momentul discutiei, MAE mexican depune eforturi in scopul clarificarii situatiei cetatenilor romani blocati pe Aeroportul International din Cancun.

De asemenea, omologul mexican a asigurat ca va informa cu celeritate partea romana cu privire la masurile concrete avute in vedere de autoritatile mexicane și a asigurat ca va face demersuri imediate pentru imbunatatirea conditiilor de așteptare pentru cetatenii romani pe aeroportul din Cancun.
Apa si hrana pentru cei 114 romani inca blocati pe aeroportul din Cancun

„Romania considera ca deciziile de returnare nu au fost suficient de clar explicate si comunicate fiecarui cetatean roman implicat sau autoritatilor romane si si-a exprimat surprinderea fata de lipsa oricaror semnale prealabile pe acest subiect, din partea autoritatilor mexicane, asa cum este cutumiar in conditiile bunelor relatii existente in mod traditional intre tarile noastre”, a precizat Bogdan Aurescu intr-o scrisoare adresata ministrului mexican de Externe, Marcelo Ebrard.

in scrisoare a fost subliniata necesitatea ca aceste decizii sa fie fundamentate pe evaluari individuale, de la caz la caz. Totodata, ministrul roman a solicitat asigurarea unei abordari transparente si predictibile cu privire la regimul turistilor straini in Mexic, mai ales in contextul pandemic actual.

MAE anunta ca va continua demersurile politico-diplomatice sustinute pentru clarificarea si rezolvarea cat mai rapida a acestei situatii.

in acelasi timp, cu privire la cei 114 cetateni romani care se afla in continuare in aeroportul din Cancun in asteptarea curselor de retur, MAE precizeaza ca, in continuarea eforturilor deja intreprinse de catre Ambasada Romaniei in Mexic, cu sprijinul consulului onorific al Romaniei la Cancun, in scopul asigurarii de apa si alimente acestor cetateni, insarcinatul cu afaceri ad-interim al Romaniei in Mexic se deplaseaza miercuri la Cancun pentru a oferi asistenta celor aflati in aeroport in asteptarea returnarii spre Europa.

Totodata, un consul din cadrul Consulatului General al Romaniei la Miami se deplaseaza in Mexic pentru a intari echipa de la fata locului, pe fondul nevoii intensificate de asistenta consulara.

De asemenea, la nivelul Ambasadei Romaniei in Mexic si la nivelul Centralei MAE s-au realizat demersuri pe langa compania aeriana Lufthansa in vederea repatrierii cat mai urgente a celor 114 cetateni romani care se afla in continuare in aeroportul din Cancun.

in acest context, MAE face apel la cetatenii romani care intentioneaza sau urmau sa calatoreasca in perioada imediat urmatoare in Mexic sa isi amane calatoria, pana la clarificarea situatiei si remedierea acesteia.