Reactie halucinanta! Ministrul Educatiei, despre rezultatele PISA: „Nu trebuie sa ne ingrijoram, evaluarea nu pune accentul pe ce stiu elevii, ci pe aplicarea cunostintelor in situatii concrete”

13

Declaratie uluitoare a ministrului Educatiei, Monica Anisie, despre rezultatele slabe obtinute de Romania la testele PISA 2018. Oficialul a declarat ca „nu trebuie neaparat sa ne ingrijoram de aceasta evaluare a testelor PISA, e o evalare internationala. Accentul la aceste evaluari internationale nu cade neaparat pe ce stiu elevii, ci pe aplicarea cunostintelor in situatii concrete de viata”, a spus Anisie pentru Digi24.ro.

Loading...

Monica Anisie: “Nu trebuie neaparat sa ne ingrijoram de aceasta evaluare a testelor PISA, e o evalare internationala. Trebuie sa facem diferenta intre Evaluarile pe care le realizeaza ministerul Educatiei pentru clasa a II-a, a IV-a sau a VI-a, ori evaluarile de la finalul clasei a VIII-a sau de la Bacalaureat. Asa cum ati precizat si dumneavoastra mai devreme in materialul pe care l-ati difuzat, accentul la aceste evaluari internationale nu cade neaparat pe ceea ce stiu elevii, ci pe aplicarea cunostintelor in situatii concrete de viata, deci trebuie sa ne raportam la acest aspect.

Rep: – Pai si nu a sta ar trebui sa faca scoala doamna ministru?

Monica Anisie: Tocmai asta spuneam ca trebuie sa ne raportam la acest aspect si ministerul Educatiei trebuie sa gaseasca solutii astfel incat sa nu mai ne aflam in astfel de situatii. (…) Interventia trebuie sa fie rapida prin programele pe care Ministerul Educatiei ar trebui sa le dezvolte in cadrul scolii, in aceasta perioada in care atatia ministri s-au perindat pe la ministerul Educatiei, se pare ca nu s-a ajuns inca la situatia in care sa se aplice un curriculum adecvat si in corelatie cu piata muncii.”

Ministrul Monica Anisie pare ca se contrazice. Dupa ce a declarat ca rezultatele evaluarii nu sunt ingrijoratoare pentru ele nu arata ce stiu elevii, ci ca nu stiu sa aplice cunostintele in situatii de viata, sustine ca “teoria pe care ei o invata trebuie sa poata fi aplicata“.

“Este problema de sistem, ar trebui sa intelegem ca si profesorii trebuie sa pregateasca in asa fel elevii incat sa existe corelatia cu piata muncii si cu viata de zi cu zi, sa fie reala, iar teoria pe care o invata sa poata fi aplicata in viata de zi cu zi. Este si problema de minister”, a explicat Monica Anisie, potrivit sursei citate.

Ea a adaugat ca elevii ale caror cunostinte au fost verificate prin aceste teste PISA sunt cei care au invatat dupa programele vechi, nu cei care invata dupa noile programe, aprobate in 2016: „Poate peste trei ani cand vor fi evaluati si cei care au invatat dupa noile programe vom avea rezultate mai bune”.