Premierul Orban dezvaluie unde sunt incalcate regulile: „Patronii de terase au avut ponturi din echipele de control”

10

Premierul Ludovic Orban a declarat luni ca regulile impuse in perioada starii de alerta sunt incalcate mai mult pe litoral, iar patronii localurilor au „ponturi” ca vor fi verificati, motiv pentru care a cerut prefectilor sa organizeze controale fara ca membrii echipelor sa stie unde se duc, cu exceptia coordonatorului.

„E greu sa impui masuri speciale. Am crescut prezenta institutiilor de control, in special (…), pentru ca este adevarat ca pe litoral numarul de incalcari ale regulilor este mai mare decat in alte zone. Nu cred ca este necesar un regim special. Singurul lucru la care ne-am gandit a fost chestiunea cu ora 23,00. Nu am luat inca decizia, pentru ca am vazut, de exemplu, ca in foarte multe cluburi au program pana la ora 23,00, numai ca incalcarea regulilor se produce pana la ora 23,00. Deci, ce le-am solicitat tuturor institutiilor cu atributii de control – sa efectueze controalele brusc, pentru ca pana acum controalele efectuate la multe terase, unde avem imagini, avem semnale clare, avem sesizari din partea clientilor ca nu se respecta regula, ca atunci cand veneau controalele toata lumea respecta regulile. E clar ca au avut ponturi din echipele de control si am solicitat prefectilor sa organizeze fara anunt prealabil si fara sa stie echipele unde se duc, astfel incat directia si locul de control sa fie cunoscut numai de coordonatorul actiunii de control”, a afirmat Ludovic Orban, citat de Agerpres.

Loading...

El a subliniat ca autoritatile iau in calcul intensificarea controalelor peste tot unde au informatii privitoare la incalcarea regulilor, „inclusiv in ceea ce priveste cluburile si terasele care au program prelungit si care, de fapt, functioneaza ca un fel de cluburi”, astfel incat sa se asigure ca „patronii, managerii sunt implicati in respectarea regulilor”.

Intrebat despre posibilitatea redeschiderii restaurantelor, el a precizat ca pana nu se ajunge la un trend descendent al infectarilor cu COVID-19, Guvernul nu poate adopta alte masuri de relaxare.

„Atat timp cat nu reusim sa inregistram un trend descendent in ceea ce priveste numarul de infectari, nu putem adopta alte masuri de relaxare. Inteleg problemele pe care le au patronii de restaurante, imi pare rau ca a trebuit… Noi stiti ca in planul de relaxare aveam prevazut pentru data de 15 iulie data de deschidere, sigur, cu reguli stabilite pe care le-am si convenit de comun acord in negocierile pe care le-am avut, data redeschiderii restaurantelor in spatii inchise. Nu s-a putut. Noi suntem responsabili si ne dam seama ca nu putem sa mai relaxam o activitate unde exista risc epidemiologic, unde posibilitatea respectarii masurilor de protectie sanitara este mica si, ca atare, se va amana pana reusim sa impunem un trend descendent numarului de persoane care sunt infectate”, a spus Orban.

Referitor la cuantumul amenzilor, el a precizat ca acesta nu poate fi modificat in urma deciziilor Curtii Constitutionale decat prin lege adoptata in Parlament.

„Toate amenzile le dam in baza Legii 55, legea-cadru privitoare la starea de alerta, si nu putem da amenzi mai mari decat cuantumul maxim stabilit prin aceasta lege sau prin acte normative conexe. A existat o incercare de a se introduce si in legea actuala pentru incalcari a izolarii, a existat o incercare de a creste un pic amenzile, dar pana la urma nu s-a reusit, pana la urma Parlamentul este suveran, in urma deciziilor Curtii Constitutionale privitor la toate aceste aspecte legate de partea punitiva sanctionatorie, noi nu facem altceva decat sa respectam prevederile legii”, a mai spus Orban.

Premierul a adaugat ca autoritatile au la dispozitie si alte parghii, cum ar fi suspendarea autorizatiei de functionare, si a cerut implicarea „mai serioasa” a autoritatilor locale pe acest subiect.

„Avem la dispozitie si alte parghii: suspendarea autorizatiei de functionare… Sigur ca aici am avea nevoie de un sprijin mult mai serios din partea primarilor, pentru ca pentru multe tipuri de activitati autorizatia de functionare este emisa de primarie si primariile au puterea de a suspenda autorizatiile de functionare si cer concursul tuturor primarilor, de altfel am si anuntat ca vom continua discutiile cu asociatiile reprezentative ale primarilor, Asociatia Municipiilor, Asociatia Oraselor, Asociatia Comunelor, pentru a imbunatati colaborarea si implicarea primarilor, practic, in respectarea regulilor in comunitatile locale pe care le conduc”, a sustinut Orban.