Rares Bogdan da de pamant cu guvernul Dancila: E cel mai incompetent Executiv din istorie! Gasca de snapani!

6

Europarlamentarul PNL, Rares Bogdan, reactioneaza dur dupa ce ministerul Finantelor a publicat datele bugetare pe primele cinci luni ale anului.

Loading...

Avem cel mai incompetent guvern din istorie! Cum vor acoperi gaura enorma de la buget prostalaii care guverneaza? Deficitul bugetar de 14,8 miliarde dupa 5 luni, adica dublu fata de perioada similara a anului trecut, va determina PSD sa ia in continuare credite la dobanzi faraonice, pentru a-l acoperi. Noi luam bani din exterior sa achitam cheltuielile de personal, nu pentru investitii, singurele care pot atenua caderea libera, alaturi de masuri fiscale care sa stimuleze antreprenoriatul. Constantin Rudnitchi scrie ca in acest ritm, deficitul pe intregul an ar putea sa depaseasca 30 miliarde lei, ceea ce ar insemna un record absolut, dar negativ, al ultimilor 30 de ani. Nu exista pe planeta asta un Guvern mai ticalos! Adaugati cele mai mari scumpiri la alimente, efect exact al creditelor cu nemiluita si al politicii salariale nebunesti, adaugati pretul carburantilor si al gazelor si veti avea tabloul complet al idiocratiei. Gasca de snapani!!”, a scris Rares Bogdan, care a distribuit un articol din RFI despre dezmatul guvernarii pesediste.

Efectul cheltuielilor exagerate se simte la nivelul deficitului bugetar. Acesta continua sa creasca in ritm sustinut ajungand la 14,7 miliarde lei, adica 1,4% din PIB. in acest ritm, deficitul pe intregul an ar putea sa depaseasca 30 miliarde lei, ceea ce ar insemna un record absolut, dar negativ, al ultimilot 30 de ani, noteaza RFI.

Deficitul bugetar este, anul acesta, o mare problema. Nu doar prin pericolul de a depasi nivelul de 3% din PIB al deficitului bugetar. Ci si prin volumul mare al imprumuturilor pe care statul este obligat sa le realizeze pentru a acoperi deficitul bugetar.

Daca analizam proportiile bugetare pe primele cinci luni ale anului, vom vedea ca asa-numitele cheltuieli rigide, salariile bugetare plus pensiile, ajung la aproximativ 88 miliarde lei, ceea ce inseamna 71% din totalul veniturilor. Cu alte cuvinte, aproape trei sferturi din veniturile bugetare sunt cheltuite pe salarii si pensii. Daca adaugam si cheltuielile cu bunuri si servicii si cele cu dobanzile vom avea imaginea a cat de putin spatiu fiscal mai ramane pentru investitiile publice.

Veniturile bugetare totale au crescut cu 11%, iar cresterile au fost la aproape toate capitolele. Adica, au urcat veniturile bugetare la capitolele venituri din impozitul pe profit, salarii si venit, cele din TVA si accize. Saltul cel mai spectaculos este realizat de contributiile de asigurari care au crescut cu 18,5%. Explicatia este aceeasi de o buna perioada de timp, respectiv trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat. Pe de alta parte, cresterea incasarilor la capitolul contributii de asigurari este pusa pe seama cresterii numarului de locuri de munca.

Daca zona de venituri bugetare a evoluat in primele cinci luni relativ bine, cheltuielile risca sa scape de sub control. Iata cateva exemple: cheltuielile de personal au urcat cu 24,6%, o cifra fabuloasa, care continua sa creasca. Cheltuielile cu bunurile si serviciile au crescut cu 14,8%, cele cu dobanzile au crescut cu 13,7%, iar cele cu asistenta sociala au urcat cu 15%. Este, dupa

Cum se poate vedea o adevarata petrecere cu banii bugetului. Toata lumea a primit cate ceva, iar acest lucru se vede la capitolele de cheltuieli.

Cu o singura exceptie, cheltuielile cu investitiile. Pe hartie, in buget, alocarile pentru investitiile publice au crescut cu 500 milioane de lei, adica la 6,2 miliarde lei. Pentru a avea un element de comparatie, sa spunem ca pentru salariile bugetare s-au cheltuit 42 miliarde lei, iar pentru pensii, 46,6 miliarde de lei. Diferenta, este destul de usor de constatat, este semnificativa.