Dupa ce au bagat in colaps sistemul de pensii cu pensiile speciale PSD vrea sa-i bage la inchisoare pe tinerii care nu-si intretin parintii si bunicii!

15

Un numar de 73 de deputati si senatori, marea majoritate de la PSD, vor sa promulge „Legea recunostintei intre generatii”, care ii obliga pe romani sa-si sustina financiar parintii aflati in nevoie. In cazul in care acest lucru nu este posibil, obligatia va reveni nepotilor sau stranepotilor majori. Sanctiunea prevazuta in proiect pentru neindeplinirea acestei obligatii merge pana la 3 ani de inchisoare, informeaza news.ro.

Loading...

In primul articol se prevede ca „prezenta lege reglementeaza, exclusiv, raporturile juridice, morale si materiale intre rudele in linie dreapta, respectiv intre copii si parinti, copii si bunici, copii si strabunici din aceeasi familie, drepturile si obligatiile de intretinere reciproce”.

Actul normativ stabileste insa o serie de drepturi ale parintilor, care se aplica si bunicilor si strabunicilor, iar in ceea ce priveste obligatiile se precizeaza ca acestea sunt reglementate de Codul Civil.

Astfel, parintii au dreptul sa-si educe copiii „cum considera de cuviinta”, „au dreptul de a alege felul educatiei care urmeaza sa fie data copiilor”, „ au dreptul la o existenta demna” si la „respect si recunostinta din partea copiilor, fara nicio conditie sau restrictie”.

Potrivit proiectului, intitulat „Legea recunostintei intre generatii”, copiii majori apti de munca sunt obligati sa-si intretina si sa-si ingrijeasca parintii inapti de munca, aflati in dificultate, necesitand sprijin material”.

„Daca nu exista un contract scris, ori testament, privind intretinerea parintilor inapti de munca, sau care se afla in dificultate si necesita sprijin material, problema achitarii pensiei de intretinere de catre copiii majori se solutioneaza pe cale amiabila intre parti”, se arata in proiect.

Cuantumul pensiei de intretinere se stabileste de instanta judecatoreasca intr-o suma baneasca fixa platita lunar, tinandu-se cont de starea materiala si familiala a parintilor si a copiilor, precum si de alte imprejurari relevante. Cuantumul intretinerii datorate de copii pentru parintii lor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane nu poate depasi o cincime din venitul net lunar al celui obligat sa plateasca.

Parintii vitregi inapti de munca, care necesita sprijin material, in imposibilitatea intretinerii lor de catre copiii lor firesti, au dreptul la intretinere de la copiii vitregi majori apti de munca.

Copiii ai caror parinti sunt decazuti din drepturile parintesti nu au obligati de intretinere a acestora.

Bunicii / strabunicii inapti de munca, care necesita sprijin material, in imposibilitatea intretinerii de catre copii, au dreptul la intretinere de la nepotii majori apti de munca. Prevederile se aplica in mod corespunzator si strabunicilor.

Fapta unei persoane care incalca cu vinovatie prevederile legi constituie infractiune si se sanctioneaza conform dispozitiilor art. 305 din vechiul Codul penal (378 din noul Cod penal)

Articolul 378 din Codul penal se refera la abandonul de familie: Savarsirea de catre persoana care are obligatia legala de intretinere, fata de cel indreptatit la intretinere, a uneia dintre urmatoarele fapte: a) parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l la suferinte fizice sau morale; b) neindeplinirea, cu rea-credinta, a obligatiei de intretinere prevazute de lege; c) neplata, cu rea-credinta, timp de 3 luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

Initiatorii sustin, in expunerea de motive, ca „necesitatea unui astfel de demers s-a nascut din analiza contextului actual in care se afla societatea romaneasca, in care familia – ca nucleu de baza al societatii – este supusa unor profunde si nedorite perturbatii asupra unitatii si solidaritatii necesare asigurarii existentei si continuitatii in spatiul national romanesc”.

Hotnews a relatat in premiera despre acest proiect de lege.