Propaganda rusa se foloseste de cazul Caracal pentru a rostogoli fake news cu Deveselu!

18

Incompetenta autoritatilor in cazul Caracal si lipsa comunicarii institutionale a creat prilejul multor teorii ale conspiratiei. Inca de la inceput, in comunicarea publica in legatura cu aceasta criza a existat o informatie, care, mai direct sau insidios, si-a facut loc in opinia publica: informatia cum ca, cumva, ceea ce s-a intamplat la Caracal are legatura cu baza militara de la Deveselu. La un moment dat, au existat oameni care chiar masurau distanta dintre casa lui Gheorghe Dinca si Deveselu. S-a vorbit despre celulele de telefonie mobila de la Deveselu, despre faptul ca Gheorghe Dinca are legatura cu o retea de trafic de carne vie care deservea baza de la Deveselu. Orice, numai sa intre in cadru si Deveselu, scrie Digi24.

Loading...

„Nu este intamplator acest lucru, pentru ca desi scandalul, cazul Caracal, este un caz romanesc, acest gen de teoria conspiratiei a fost folosit in multe alte parti unde se afla trupe NATO, nu neaparat americane. intamplarea face ca la Deveselu sunt si americane. De altfel, observau si cei de la Directia de Dezinformare de la Comisia Europeana, cei care promoveaza aceste idei sunt in primul rand cei de la Sputnik Moldova, care este un site apropiat Guvernului rus, asa cum este si Russia Today, deci finantat de Guvernul rus, si care incearca sa sugereze ca exista conspiratii americane peste tot”, a comentat profesorul Cristian Pirvulescu la „Jurnalul de Seara” de la Digi24.

„Ideea aceasta a unei conspiratii la Deveselu prinde, asa cum a prins in Lituania ideea unui viol, in 2017. Acolo erau acuzate trupele germane NATO ca ar fi fost de vina si evident era vorba despre o tanara cu nume rusesc, de orgine rusa, care ar fi fost violata de soldatii germani, iar autoritatile lituaniene ar fi ascuns toate aceste fapte. Fals! O informatie falsa acolo, asa cum nu este o informatie verificata nici acum, in Romania, in niciun fel, dar unii incearca sa profite de asta”, a explicat Cristian Pirvulescu.

„Mie mi s-a parut ca aceasta informatie a fost sistematica, aceasta idee este reluata permanent. Nu stiu daca intotdeauna vorbim despre un plan sau e pur si simplu modul in care teoria conspiratiei functioneaza. Oamenii cred ca exista conspiratii. Toti credem in cel putin o conspiratie. Am cazut in aceasta capcana, am fost educati in spiritul teoriei conspiratiei, scoala pe care am facut-o ne-a sugerat ca au existat conspiratii. stiti care e culmea? Ca au si existat conspiratii! Uneori, exista. Dar de cele mai multe ori sunt politicieni sau jurnalisti sau manipulatori publici care doresc sa foloseasca un eveniment pentru a obtine un anume rezultat. Asta vedem si la Caracal”, a punctat profesorul Pirvulescu.

Un scandal de genul acesta poate sa destabilizeze un guvern, poate sa duca la alegeri anticipate, intr-o tara normala – Romania nu este o tara normala – un scandal de genul acesta poate sa duca la demisii: nu doar a unui ministru proaspat asezat pe post sau a unor sefi de servicii si autoritati, ci demisii importante, a aratat Cristian Pirvulescu.

Deveselu inseamna prezenta americana in Romania, iar pentru propaganda rusa este extrem de important sa decredibilizeze si sa prabuseasca imaginea aliatilor, spune jurnalistul Ion M. Ionita.

Pe de alta parte, fostul consilier prezidential Cristian Diaconescu reaminteste ca primul pas concret pentru infiintarea bazei de la Deveselu s-a facut in octombrie 2013, or se vehiculeaza ca ar fi fost vorba de o retea de trafic cu minore, care exista insa inca din 2012. „Dar pana in octombrie 2013 nu era picior de american acolo!” – a subliniat fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.

in al doilea rand, spune diplomatul, in jurul Marii Negre, nu exista decat in Romania reprezentare militara americana: Deveselu, Kogalniceanu, Campia Turzii.

Un alt treilea fapt de care trebuie sa tinem cont este ca Exxon, compania americana care a investit sute de milioane de dolari in perimetrele de la Marea Neagra, pleaca din Romania, ca urmare a legislatiei in domeniu schimbate de curand de puterea de la Bucuresti.

Un al patrulea aspect: Dupa caderea tratatului INF privind fortele nucleare intermediare, baza de la Deveselu a ramas practic singurul avanpost de descurajare nucleara spre Est. Federatia Rusa este acuzata ca a dezvoltat rachete nucleare SSC-8, care ar incalca Tratatul INF. „Baza de la Deveselu este in acest moment un asset de securitate cu valoare exponential crescuta in ceea ce priveste securitatea regionala”, spune Diaconescu.

In acest moment, mai circula pe piata urmatoarele informatii false (sunt pe site-ul Comisiei Europene dedicat dezinformarilor): ca partea de dreapta din politicienii din statele baltice sunt pedofili; ca scandalul Skripal din Marea Britanie a fost generat artificial pentru ca doreau sa acopere, tot asa, niste scandaluri de pedofilie pe care Theresa May le-a acoperit, la randul sau, cand era ministru de interne; ca NATO va ataca Turcia; ca ar trebui sa fim recunoscatori lui Stalin, noi, ceho-slovacii si ungurii, pentru ca el a decis si el a impus ca noi sa fim state independente. Se discuta despre asta la seminare, se discuta la reuniuni internationale, sunt invitati, vin istorici, vin politicieni, care explica lucrurile astea public, a aratat Cristian Diaconescu, in opinia caruia oamenii trebuie sa aiba alternativa la informatii si sa judece singuri.

Dupa astfel de forme de manipulare, cand au reusit, urmeaza si o forma de organizare, nu raman doar niste simple exercitii de demnitate, atrage atentia Cristian Diaconescu.

Cristian Pirvulescu este de parere ca asistam la o strategie, in care serviciile ruse folosesc oameni, chiar ii platesc pentru a „juca” anumite scene si pentru a induce in eroare opinia publica si aduce in acest sens doua exemple, din Suedia si Germania, citand un articol recent din The New York Times scris de o laureata a premiului Pulitzer.

in plus, reaminteste Cristian Pirvulescu, cazul scandalului Bodnariu a fost foarte bine folosit pentru a demonstra ca drepturile omului – drepturile copilului nu sunt altceva decat drepturi ale omului – sunt o chestiune occidentala lipsita de sens si asta a stat la baza atacului Coalitiei pentru Familie impotriva statului liberal. „Asa ceva se poate intampla si acum. Deja fragilitatea statului roman este evidenta. Ce constatam? Ca structurile locale de putere sunt in asemenea masura corupte, incat este foarte greu sa fie relansate. Reforma ar fi trebuit sa inceapa de acolo. Pai cum ar putea doamna Dancila sau domnul Tariceanu sa inceapa o astfel de reform in momentul de fata? si o va putea face dl. presedinte Iohannis, daca recastiga alegerile? Ma intreb”, a incheiat politologul.

Sursa: Digi24.ro