Mesajul procurorului general al SUA in ziua motiunii de cenzura, dupa intalnirea cu Iohannnis: Este important ca Romania sa respecte statul de drept!

6

Klaus Iohannis l-a primit pe procurorul general al SUA, William Barr, care a subliniat importanta ca Romania sa ramana un aliat predictibil, stabil si responsabil, care respecta si promoveaza valorile democratice si statul de drept.

Loading...

„Oficialul american a exprimat aprecierea deosebita pentru soliditatea Parteneriatului Strategic cu Romania, care este cel mai de incredere aliat al SUA din regiune, relatiile bilaterale fiind foarte apropiate, nu numai in ceea ce priveste cooperarea in domeniul apararii si securitatii, ci si al aplicarii legii, inclusiv in domeniul cibernetic. Procurorul general al SUA a evidentiat importanta ca Romania sa ramana un aliat predictibil, stabil si responsabil, care respecta si promoveaza valorile democratice si statul de drept. in acest context, procurorul general William Barr a exprimat aprecierea si sprijinul puternic ale Statelor Unite ale Americii pentru pozitia ferma si eforturile puternice ale presedintelui Klaus Iohannis in sustinerea statului de drept, combaterea coruptiei si consolidarea unui sistem judiciar independent, corect si transparent, in beneficiul cetatenilor”, arata Administratia Prezidentiala intr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, presedintele Iohannis si-a exprimat aprecierea pentru substanta si dinamica Parteneriatului Strategic dintre tara noastra si Statele Unite ale Americii, ‘care a devenit tot mai puternic in ultimii ani’, reiterand angajamentul consecvent al Romaniei si al sau personal pentru aprofundarea acestuia pe toate dimensiunile: politica, de aparare si securitate, dar si in domeniul cooperarii juridice si al statului de drept. seful statului a subliniat si necesitatea ca si cooperarea in domeniul economic sa ajunga la acelasi nivel de excelenta.

„Presedintele Romaniei a evocat recentul vot pentru alegerile europarlamentare si pentru referendumul pe teme legate de justitie, care a demonstrat ca cetatenii romani sunt profund atasati de valorile democratice si inteleg importanta unui sistem de justitie independent si eficient, fara de care nu poate exista o democratie functionala”, mentioneaza Administratia Prezidentiala.

Cei doi inalti oficiali au avut si un schimb de opinii asupra rezultatelor, apreciate ca foarte bune, ale Presedintiei Romaniei a Consiliului UE, respectiv asupra perspectivelor negocierilor comerciale dintre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii.

Intre cei care au facut parte din delegatia procurorului general al Statelor Unite ale Americii s-a numarat si ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm.

William Barr, primit si la Palatul Victoria

Prim-ministrul Viorica Dancila a avut marti, la Palatul Victoria, o intrevedere cu procurorul general al Statelor Unite ale Americii, William Barr, in cadrul careia a subliniat ca Romania ramane un partener solid si de incredere al SUA, iar continuarea parteneriatului strategic dintre cele doua parti reprezinta pilonul central al politicii externe romanesti.

Premierul a exprimat determinarea Guvernului de a consolida relatiile cu SUA, Romania fiind, in acelasi timp, un sustinator al colaborarii intre Statele Unite si Uniunea Europeana.

”Guvernul Romaniei si societatea romaneasca sunt profund atasate valorilor europene si occidentale. Pentru romani si pentru Guvern, viitorul tarii noastre este in Uniunea Europeana, alaturi de partenerii sai strategici, SUA reprezentand o prioritate”, a afirmat prim-ministrul, potrivit unui comunicat de presa.

in cadrul intrevederii, prim-ministrul Viorica Dancila a solicitat sprijinul procurorului general al SUA pentru includerea Romaniei in Programul Visa Waver, aspect aflat in atentia autoritatilor romane.

De asemenea, premierul Dancila a aratat ca Executivul roman este angajat sa gaseasca cele mai bune solutii pentru continuarea reformei justitiei si a legislatiei penale, in acord cu angajamentele internationale ale Romaniei, dar si cu recomandarile din cadrul MCV, ale Comisiei de la Venetia sau ale GRECO, precum si cele ale SUA.

Totodata, Romania se angajeaza sa continue Parteneriatul Strategic cu SUA in domeniul cooperarii judiciare internationale in materie penala si sa intensifice aceasta colaborare printr-un dialog continuu si o abordare pozitiva.