Reactia Rusiei la anuntul ca Statele Unite trimit 3.000 de soldati in Europa de Est, din care 1.000 in Romania: „O masura distructiva”

1368

Rusia a reacționat la anunțul Statelor Unite că vor trimite 3.000 de militari suplimentari în Europa de Est, în contextul tensiunilor tot mai intense între Moscova și țările Occidentale în criza din Ucraina.

Ministrul adjunct de externe rus, Alexandr Grușko, a declarat că decizia luată de Statele Unite este „nejustificată, distructivă, crește tensiunile militare și reduce marja pentru decizii politice”, transmite Digi24.

Loading...

Reacția Moscovei vine după ce Departamentul Apărării american a anunțat desfășurarea a 3.000 de soldați ai Armatei SUA în țări de pe flancul estic al NATO. În jur de 1.000 de militari americani vor fi repoziționați din Germania în România în zilele care urmează. Alți 2.000 vor merge din SUA în Polonia și Germania.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby a făcut anunțul desfășurării acestor trupe, miercuri – „Suntem gata să ne apărăm aliații”, a spus el.

„Vrem să ne asigurăm că pe flancul estic al NATO suntem gata să ne apărăm aliații”, a adăugat el.

Pentagonul spune că dislocarea trupelor în România s-a făcut la invitația părții române și că a existat o discuție între secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și ministrul român Vasile Dîncu. „Această dislocare vine la solicitarea oficialilor români”.

Președintele Joe Biden a anunțat pe 29 ianuarie că va trimite un număr de militari americani în Europa de Est „în curând”, ca urmare a situației tot mai tensionate din Ucraina. Acesta a exclus posibilitatea desfășurării de trupe în Ucraina, care nu face parte din Alianța Nord-Atlantică.