Prognoza ANM pentru luna decembrie: Cum va fi vremea de Craciun si de Revelion!

17

Luna decembrie se caracterizeaza printr-o gama variata de fenomene meteorologice, respectiv ninsoare, viscol si ceata persistenta, iar valorile termice vor marca o scadere, in medie, cu 4 – 6 grade Celsius fata de ultima luna de toamna, se arata in caracterizarea climatica a acestei luni, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), informeaza Agerpres.

Loading...

„Luna de inceput a iernii, decembrie, se caracterizeaza printr-o gama variata de fenomene meteorologice: ninsoare care asociata cu intensificari ale vantului determina producerea viscolului, fenomen care apare cel mai des in Campia Munteniei, in Dobrogea si in estul Moldovei. Va fi ceata persistenta, mai ales in zonele de campie si in depresiuni si mai rar, lapovita si ploaie. O influenta deosebita asupra tarii noastre incep sa aiba din aceasta luna dorsala anticiclonului est-european, care se extinde deasupra sud-estului Europei si, intr-o oarecare masura, ciclonii mediteraneeni. Temperatura aerului marcheaza o scadere, in medie, cu 4 – 6 grade Celsius fata de ultima luna de toamna”, precizeaza specialistii ANM.

Din datele inregistrate in perioada 1961 – 2018 la statiile meteorologice din reteaua Administratiei Nationale de Meteorologie se constata ca, in luna decembrie, valori pozitive ale temperaturii se inregistreaza pe suprafete mai extinse doar in sudul si in vestul tarii precum si in Dobrogea. Astfel, cele mai mari valori, de peste 2 grade Celsius, sunt specifice litoralului si Depresiunii Oravita,iar cele cuprinse intre 0 si 2 grade caracterizeaza Dobrogea, Baraganul, Lunca Dunarii si dealurile si campiile din vestul tarii. Valori negative, cuprinse in intervalul minus 2 si 0 grade Celsius, se regasesc in Moldova, centrul Podisului Transilvaniei, Maramures, Dealurile Subcarpatice precum si la altitudini mai joase din Carpatii Occidentali.

Potrivit ANM, temperatura medie scade la circa minus 4 – minus 2 grade Celsius in depresiunile din estul Transilvaniei. in zonele montane, mediile de temperatura a aerului ating valori de minus 6 si minus 4 grade Celsius, cu extindere mare in Carpatii Orientali, dar si in cei Meridionali unde, la altitudinile cele mai mari, coboara sub minus 6 grade Celsius.

„Invaziile maselor de aer rece continental polar sau arctic determina ca adesea noptile sa fie deosebit de geroase. De altfel, temperaturile minime absolute ale acestei luni au coborat frecvent sub minus 20 de grade Celsius, de exemplu in anii: 2002, 1998, 1996, 1948, 1927, 1902 etc”, sustin meteorologii.

Temperatura minima absoluta din decembrie in Romania este de minus 34,5 grade Clesius, inregistrata la intorsura Buzaului, in data de 25 decembrie 1998. La Bucuresti, minima absoluta este de minus 26,4 grade, inregistrata in 22 decembrie 1927, la Bucuresti-Filaret.

„Chiar si in decembrie, dar mai rar, patrund pana in zona tarii noastre mase de aer tropical ce produc cresteri spectaculoase ale valorilor termice. in astfel de conditii sinoptice se pot inregistra temperaturi maxime ridicate, neobisnuite pentru aceasta luna, peste 15-20 de grade Celsius, asa cum s-a intamplat in anii 1989, 1985, 1960, 1957, 1903 etc.”, arata datele specialistilor ANM.

Temperatura maxima absoluta a lunii decembrie in Romania este 23,4 grade Celsius si a fost inregistrata la Campina in data de 5 decembrie 1985. La Bucuresti, maxima absoluta este de 20,8 grade Celsius inregistrata la statia meteorologica Bucuresti-Filaret, in data de 3 decembrie 1903.

in ceea ce priveste regimul precipitatiilor din aceasta luna, acesta inregistreaza cantitati medii lunare mai ridicate in partea vestica a tarii ca urmare a aportului de aer umed venit dinspre Mediterana si mai scazute, in medie, cu 10 – 20 litri/mp in cea estica.

Din datele inregistrate in perioada 1961 – 2018 la statiile meteorologice din reteaua Administratiei Nationale de Meteorologie se constata ca, in luna decembrie, cele mai mici valori, sub 30 litri/mp, caracterizeaza Podisurile Moldovei, Barladului, Tarnavelor precum si Depresiunea Brasovului si partial Delta Dunarii. in estul Campiei Romane, sudul Moldovei, Dobrogea si mare parte din Podisul Transilvaniei precipitatiile ating 30 – 40 litri/mp, iar pe masura ce inaintam spre vest, cantitatile de precipitatii cresc in medie la 40 – 50 litri/mp in vestul si centrul Campiei Romane si in Campia de Vest.

Potrivit ANM, valori ale cantitatii de precipitatii medii multianuale de peste 50 litri/mp se regasesc in Carpatii Occidentali, nordul Carpatilor Orientali si vestul Carpatilor Meridionali unde, pe areale restranse, acestea pot depasi chiar 75 litri/mp.

Cantitatea maxima absoluta lunara de precipitatii din decembrie, inregistrata la statiile meteorologice din Romania, este de 349,4 litri/mp, la Stana de Vale, in anul 1993.

La Bucuresti, maxima absoluta lunara de precipitatii este de 184,6 litri/mp, inregistrata la Bucuresti-Filaret, in anul 1969. De asemenea, cantitatea maxima absoluta de precipitatii cazuta in 24 de ore, in Capitala, este de 58,6 litri/mp si a fost inregistrata in 3 decembrie 1911, tot la statia meteo Bucuresti-Filaret.