Klaus Iohannis, dupa intalnirea cu Orban: O noua lege a pensiilor ar fi utila! Ultima a fost promulgata in iulie 2019

4

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca o noua Lege a pensiilor ar fi necesara, deoarece multi pensionari si sefi de institutii publice au semnalat inechitati in legea actuala. Seful statului sustine ca Guvernul Orban va face o analiza in acest sens. si premierul Ludovic Orban a declarat miercuri ca anul viitor Guvernul va lucra la o lege a pensiilor „mai buna”.

Loading...

„Cred ca o noua Lege a pensiilor ar fi utila, in conditiile in care foarte multi pensionari si conducatori de institutii publice semnaleaza inegalitati si inechitati in actuala lege a pensiilor. Asta e o chestiune insa care nu se rezolva nici intr-o luna, nici in doua.

Sunt convins ca Guvernul Orban va face o analiza serioasa, atenta a chestiunilor si in masura in care va fi nevoie de o noua lege se va discuta la momentul potrivit”, a declarat Klaus Iohannis, dupa intalnirea cu premierul Orban.

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seara, ca Guvernul va crea, in 2020, echipe de specialisti care vor face o analiza asupra sistemului de pensii din Romania, astfel incat sa creeze o lege a pensiilor „mai buna”.

„Uitati-va in programul de guvernare. Anul viitor vom crea echipe largi de lucru care vor include specialisti. Vom include reprezentanti din partea organizatiilor pensionarilor, oameni care au expertiza in domeniu pentru a face o analiza extrem de serioasa asupra sistemului de pensii din Romania, pentru a sesiza disfunctionalitatile, inechitatile. Vom lucra pentru a scoate o lege mai buna a pensiilor”, a afirmat prim-ministrul

Actuala Lege a pensiilor a fost promulgata in iulie 2019 si prevede o crestere a punctului de pensie care va intra in vigoare treptat, incepand cu 1 septembrie 2019 si incheind cu 1 septembrie 2021.

Astfel, valorile punctului de pensie sunt urmatoarele:
a) la data de 1 septembrie 2019 – 1.265 lei;
b) la data de 1 septembrie 2020 – 1.775 lei;
c) la data de 1 septembrie 2021 – 1.875 lei.

Legea promulgata in iulie, stabileste o noua formula de calcul a pensiilor incepand cu anul 2022. Textul prevede ca pentru fiecare cetatean se insumeaza un punctaj total rezultat din contributii si nu se mai imparte la anii munciti.

Punctajul se va inmulti cu un indice de referinta stabilit acum la 75 de lei, indexat cu valoarea inflatiei si majorat in functie de salariul mediu brut pe tara. Fostul guvern promitea ca din 2022 pensiile se vor dubla.

Majorarea punctului de pensie ar urma sa aiba un impact de 24,8 miliarde de lei in 2020, de 58,1 miliarde de lei in 2021, iar in 2022 acesta ar fi de 81,1 miliarde de lei.