Politistii au interzis la Whatsapp si Facebook! Reactia politistilor: Vom prinde prinde infractori cu mapa sub brat si cu logistica depasita moral!

24

Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) interzice agentilor sa foloseasca echipamente de telecomunicatii mobile, dar si aplicatii informatice, pentru a transmite informatii conexe activitatilor de politie.Potrivit unui document al IGPR, aici intra smartphone-urile, tabletele si aplicatii precum Facebook Messenger, Whatsapp sau Snapchat.

Loading...

Reactia sindicalistilor Europol

„in urma mai multor dezbateri cu privire la nelegalitatea/legalitatea utilizarii aplicatiilor de tip Whatsapp, Messenger Facebook, Telegram etc., avem primul document oficial al Inspectoratului General al Politiei Romane care atrage atentia asupra consecintelor la care se expun politistii.

Pornind de la tragicul eveniment de la IPJ Timis, unde colegul nostru, Cristian Amariei, a fost impuscat de catre o persoana care a fost „data in urmarire” pe un grup de Whatsapp de catre un ofiter de la nivelul unitatii si pana la situatii in care politistii primesc „ordine” pe asemenea aplicatii, au existat nenumarate polemici pe marginea legalitatii utilizarii acestor mijloace de comunicare.

In realitate vorbim despre o nevoie de comunicare operativa, pe care politistii au suplinit-o prin diverse aplicatii, tocmai pentru incapacitatea institutiei de a oferi mijloace flexibile si eficiente de schimb a informatiilor si a datelor operative cu care lucram.

In primul rand este vorba despre incalcarea prevederilor HG 585/2002 pentru aprobarea Standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate, ceea ce poate conduce la masura retragerii autorizatiei de informatii clasificate. Iar dupa cum bine stim, in lipsa acestei autorizatii, politistii sunt pusi la dispozitia unitatii si pot chiar sa ajunga in situatia de a li se inceta raporturile de serviciu.

De asemenea, este important de precizat ca si datele cu caracter personal ale persoanelor cu care intram in contact sunt interzise a fi prelucrate si distribuite prin intermediul acestor aplicatii, tocmai pentru ca Regulamentul general pentru protectia datelor cu caracter personal (GDPR) interzice asemenea operatiuni.

Din pacate, desi suntem in anul 2019, institutia politiei inca a ramas ancorata in trecutul ei, in timp ce infractorii sunt din ce in ce mai specializati si mai bine dotati. in continuare ii cerem politistului sa prinda infractori cu mapa sub brat si cu logistica depasita moral.Viitorul ne apartine!”, se arata in comunicatul Europol.