Nicusor Dan a demascat la DNA o afacere imobiliara girata de Firea de 300 de milioane de euro: „PUZ-urile de sector sunt una dintre cele mai mari furaciuni”

96

Primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, s-a prezentat, joi, la sediul DNA, unde va fi audiat ca martor in legatura cu o plangere penala pe care a depus-o in anul 2019 impotriva Gabrielei Firea, in care reclama ilegalitati in modul in care a fost votat PUZ Sector 3.

„In urma cu doi ani, am venit si am depus o plangere penala pentru modul in care s-a votat PUZ Sector 3. Aceasta plangere penala a fost procesata si eu vin aici in calitate de martor. Atunci eram deputat si vicepresedinte al Asociatiei Salvati Bucurestiul. Am spus ca PUZ-urile de sector sunt una dintre cele mai mari furaciuni care s-au intamplat in istoria noastra postdecembrista, din doua aspecte foarte mari.

Loading...

Unu – dispar spatii verzi in conditiile in care avem o problema mare de poluare a aerului, cu copii bolnavi, cu varstnici bolnavi, cu afectiuni cardiace sau respiratorii.

Doi – apare fenomenul de blocuri intre case, in conditiile in care Bucurestiul este deja un oras supraaglomerat. Eu vin astazi sa sustin plangerea penala pe care am facut-o acum doi ani, la invitatia procurorilor care au ajuns sa studieze acest caz”, a declarat Nicusor Dan, la intrarea in sediul DNA.

El a anuntat ca va inmana procurorilor mai multe documente, printre care si deciziile date de instante prin care au fost anulate PUZ-urile din sectoarele 2, 3, 4 si 6 ale Capitalei, aceste hotarari fiind indicii, in opinia sa, ca aceste PUZ-urile sunt nelegale.

„O sa depun aceste hotarari. De asemenea, depun decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene, care a condamnat Romania pentru poluare in Bucuresti. Mai depun o serie de acte intocmite de autoritatile nationale, care spun ca acest fenomen de urbanism derogatoriu este extrem de nociv pentru calitatea vietii. Este evident ca daca te densifici exagerat nu mai ai acces la spatiu verde, ai o problema cu utilitatile, ai o problema cu traficul, ai o problema cu copiii pe care trebuie sa-i duca parintii cu masina la scoala. Aceste documente mai spun ca fenomenul acesta de urbanism derogatoriu anuleaza sansele oraselor din Romania de a participa la competitia globala, pentru ca, daca un investitor vrea sa vina in Bucuresti sau in Sofia sau la Budapesta, el se va uita la cum este traficul, cum sunt spatiile verzi, care este dezvoltarea urbana”, a afirmat primarul general, citat de Agerpres.

El a dat si doua exemple de constructii foarte inalte, ridicate pe strazi inguste cu derogare de la PUZ-uri.

„Acesta este o strada din Sectorul 4, are 7 metri, deoparte si de alta vor fi constructii P+22. Bineinteles ca este important sa ai zone in oras cu imobile de mari dimensiuni, dar faci asta acolo unde ai infrastructura deja, care sa iti permita sa circuli. Un alt exemplu, tot pe o strada de 7 metri, in Sectorul 3, avem un bloc deja construit de 12-14 etaje. Avem doua situatii: fie nu facem nimic si atunci oamenii acestia vor fi toti inghesuiti pe strada, fie noi, ca Primarie, trebuie sa dam o gramada de bani sa expropriem tot de pe partea cealalta”, a adaugat Nicusor Dan.

Anterior, primarul general explicase intr-un mesaj pe Facebook ca va fi audiat de procurori in legatura cu o plangere penala pe care a depus-o in 2019 privind PUZ Sector 3.

„Astazi voi merge la DNA, pentru a continua demersurile initiate in 2019, atunci cand am facut plangere penala in care acuzam ilegalitati cu privire la PUZ Sector 3. Conform procedurilor legale, am fost invitat pentru a da declaratii referitoare la plangerea depusa atunci, pentru a putea avansa lucrarile la acest dosar. Printre persoanele pe care le consider vinovate si impotriva carora am facut aceasta plangere se afla fostul primar general Gabriela Firea si fostul arhitect-sef al Capitalei Stefan Dumitrascu”, a scris Nicusor Dan.

Potrivit acestuia, ilegalitatile semnalate in plangere se refera la zeci de hectare de teren, carora li s-a schimbat nelegal destinatia din spatiu verde in spatiu construibil.

„Am aratat in acea plangere ca PUZ Sector 3 a fost adoptat cu incalcarea mai multor prevederi legale, dar si faptul ca acest PUZ incalca dreptul bucurestenilor la un mediu sanatos. Erau zeci de hectare de teren carora, in mod nelegal, li se schimba destinatia din spatiu verde in spatiu construibil, ceea ce insemna pentru proprietari un folos necuvenit estimat la aproape 300 de milioane de euro. Lucrurile sunt acum analizate de DNA si sper ca aceasta speta sa avanseze cat mai rapid. Aceasta plangere penala a fost instrumentul pe care l-am avut atunci, in 2019, cand eram deputat si vicepresedinte al Asociatiei Salvati Bucurestiul. In 2021, ca primar al Municipiului Bucuresti, am un instrument mai puternic, pe care l-am si folosit, respectiv propunerea de suspendare a PUZ-urilor de sector pentru un an de zile, lucru pe care CGMB l-a votat. E foarte important ca bucurestenii sa aiba un mediu curat si e foarte important ca orice decizie privind dezvoltarea orasului sa se ia in mod legal, nu pe baza de interese ascunse”, preciza Nicusor Dan, pe Facebook.

„Hotul striga hotii! Plicusor-PUZ-isor, fratiorul interlopului Caine, are tupeul sa arate cu degetul! Nimic pentru bucuresteni, totul pentru gasca lui! Cine sapa groapa altuia…”, a scris Firea pe Facebook, conform Aktual24.